Лято от албуми

23 юни 2022 текст Кристина Йорданова
Наистина искахме да е пролет, както се заканихме в предишен лист от добри албуми, но вече е юни, а нас никой не ни чака. За музикалното място, което имаме, се спряхме на нещо интимно, нещо бълбукащо, едно опияняващо и последно за размисъл. Това лято наистина се очертава да е с върховен саундтрак по ноти, за които винаги сме на изчакване. Особено щом се намесват следващите артисти.


INSIDE PROBLEMS
от Андрю Бърд

Новият албум на американеца се гордее със своята интимност, която ни понася към уютното кътче на мозъка и сърцето, докато им прави анализ в 12 песни. Свикнали сме да слушаме Бърд в комфортната му зона на американски фолклор, но тук си кани бивши колаборатори, които го изваждат от нея и заедно се насочват към инди попа, уюта и атмосферата, в която искаме да сме постоянни гости. В Inside Problems намираме нещо призрачно, което обаче не изостава, а ни говори от гледната точка на съвремието. Нещо, което говори на постоянното безпокойство и моментите на смут.


HARRY’S HOUSE
от Хари Стайлс

Както и в предишните му два албума, Стайлс изпъква с харизма, която потвърждава челните позиции по фестивали, плейлисти и собствения ни ежедневен саундтрак. Музиката му премина през фънки, фолк и откровени рокенрол хармонии, като тук се усеща същото влияние, но много по-олекотено. Песни като Daylight внасят стряскащо оптимистичен привкус, докато Cinema се позиционира по-смирено – поне откъм текст. Хари говори за себе си и в трето лице в As It Was, но този разговор е личен и почти щяхме да кажем, че това си остава най-силното му попадение, докато не засвири китарата на Matilda. За това парче той сам потвърждава, че е личната история на негов близък, който „ще се познае“, но е написана по начин, чрез който се разпознаваме и всички останали. Но колкото и да харесваме Harry’s House, трябва да кажем, че ни се ще да усетим още малко уязвимост, която не върви по безопасната линия, рисувана в момента. И все пак един от най-добрите албуми в първата половина на 2022.


TWELVE CARAT TOOTHACHE
от Post Malone

Искаме да започнем с факта, че Malone тук е по-малко вулгарен, а новият му албум е почти преувеличен – в най-добрия възможен смисъл. Рапърът изследва щастието и болката и ги смесва в закачливи куки, с които сам каза „Ти си звездата. Забавлявай ни.“ в парчето Reputation. В Love/Hate Letter to Alcohol пък си партнира с Робин Пекнолд от Fleet Foxes, с когото са решили да ни залеят с вокални хармонии, които се промъкват между гърмящи барабани, облечени в тъжен текст, поднесен твърде тържествено. I Like You (A Happier Song) и Wrapped Around Your Finger пък бъблукат в своето поп море и с това Malone гарантира, че все още може да ни забавлява.


EYEYE
от Lykke Li

През цялата си кариера певицата се справя с тъжното си сърце по най-елегантния начин и Eyeye не е изключение. „Винаги съм била с разбито сърце, още от дете“, ни казва тя, а с последните си осем песни ни води към спомени, пълни със сълзи. Всичко започва от скърцане и бъркотия от вокали, но не ги превежда към големи припеви или дълбоки бийтове, а към лоу-фай пространството на своята стая. Там тя записва гласови бележки, които се промъкват в тежката и мрачна атмосфера на албума, в който ни казва, че понякога е хубаво да страдаш и да чувстваш насаме. Lykke Li обаче не полива любов, която вече е приключила, а прави така, че да скъса с меланхолията от раздялата в молба всичко това да си отиде.   

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.