На телефона е Стругаре

5 март 2020 текст Севда Семер заглавна снимка Жоро Панчев снимки от Зяпам си страховете Николай Неделчев
Разбрали сме се да се чуем, за да разкаже за дебютния си албум и концерта на 21 октомври. Когато вдига, около него звучи музика и някой казва нещо за фон, което ме разколебава – два пъти го питам дали може да говори. Да – просто Стругаре не спира да работи.


Като всеки друг артист, разбира се, музикален и въобще. Само тези, които работят постоянно, в крайна сметка напипват нещо. Неговото е толкова странно, че е добре да не се изпуска изобщо, а той някак го хвана още от първото си диво видео КУЧЕЯДЕКУЧЕ през 2016 с особено разместени текстове, изговорени, не рапирани, много мислени клипове и чисто силна музика. Експериментът е успешен – събличал е тениската си на концерти, на които тълпата е от смъкнати тийнейджъри с очи на сърца през хипстъри, обявили вкуса си за образец, до всякакви хора, които са малко изненадани, че го харесват.


Време му е за албум, с други думи. Казва се Стругаре и е отпечатан в Германия, а дисковете тъкмо идват, подкрепени от неговата IndieGoGo кампания. Какво ни чака вътре, питам. "Десет любовни Стругаре песни." Доста лаконично, а и го бяхме прочели вече, няма ли друго? "Не" и мълчание. Добре, защо любовни? "Кое парче не е любовно на Земята?". Окей. А решението да издаде дискове, предвид че доста хора даже нямаме къде да ги пуснем, освен ако не изровим стария лаптоп от дъното на гардероба? Ами, правилно съхраняван, дискът остава за дълго време, тоест може да се колекционира. В пакета към албума влиза също четирилогията клипове Както ме прахосваш ще те убия, които заедно "показват една нощ на Стругаре". Засега са излезли два: в първия той се вози в отворен камион по мрачни пътища и текст, а във втория танцува с модела София Маровска, докато на камерата също ѝ се вие свят като след падане на скорост.


Така стигаме до концерта: GOLIYAMOTO STRUGARE SHOU, подгрявано от Габриела Вергилов (първата българска диджейка в Boiler Room), което "би трябвало да се получи някаква лудница". Няма много друго какво да се каже. Той предпочита да дойде деня, "в който някой ще седне и ще направи анализ на всички песни и текстове. Очаквам ей този човек да се роди". След кратка пауза се разколебава: "Не, фактически всеки може да си прави анализ за себе си. Има възможност за припознаване". Той самият анализира ли се? Категорично: "Не". А после: "Винаги съм се надявал Стругаре темата да се коментира само с чужди мнения". Ето едно – на гига ще се трещи. И ако при него има нещо, което ви е раздразвало въображението, което не пасва съвсем, което ви тормози в идеята да наречете Стругаре "рапър", липсващото парче е това: трябва анализ.

Концертът на Стругаре е в EXE на 21 октомври от 21:00 за 18лв от bilet.bg

Пуснете си и плейлиста на Стругаре


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.