Нова стока

25 септември 2020 текст Дани Николова
Всички сме виждали меметата, превърнали се почти в клише, които гръмко оповестяват, че "хората, които ти показват нова музика са важни". Без да претендираме за важност, вадим няколко предстоящи албума в различна тоналност и от различни точки на планетата.


РОЙШИН МЪРФИ – ROISIN MACHINE
След края на ерата Moloko Ройшин Мърфи не си седна. Е, не успя да достигне статус на поп звезда (все още напълно спокойно се движи из супермаркетите), но успя да експериментира с всичко, което є хрумне. Резултатът са четири албума, в които чухме бомбастично диско, мек поп, приятен джаз и кавъри на италиански канцонети от спектъра на висшия пилотаж. Сега идва и петият ѝ албум, който е истинска диско машина. Не задължително по консистентност на стила, но със сигурност по дух и емоция.

  

GORILLAZ – SONG MACHINE
Gorillaz се завърнаха със страшна сила, подкрепени от цял отбор музикални величия (Елтън Джон, The Cure, New Order). От началото на годината така сформираната компания вадеше
по сингъл на месец, за да се оформи най-накрая албум със заявка за продължение: Song Machine, Season One: Strange Timez (защото времената наистина бяха странни). Албумът излиза на 23 октомври и красиво смесва разнопосочни музикални стилове – от боса нова до пънк, синтпоп и електро.

 

НИЙЛ ЙЪНГ – THE TIMES
The Times е ревизия на антиконформисткото творчество на Йънг от 70-те години насам. Седемте заглавия със силен политически контекст са извадени от домашните му сесии: на верандата, край огъня, свирейки на "кухарката" и ритмично потропвайки по дъсчения под с обувки. Около най-скорошния химн на недоволството Looking for a Leader се завъртат още шест парчета със сурови думи и красив глас, истински "цветя на злото", както би ги нарекъл Бодлер.

 

THE AVALANCHES – WE WILL ALWAYS LOVE YOU
След четиригодишна пауза австралийците са готови с третия си албум. Ще почакаме официалното му излизане до 11 декември, макар вече да имаме солидна представа какво да очакваме. От януари насам The Avalanches завъртяха четири сингъла, а списъкът с гости в албума е обещаващ: Blood Orange, Denzel Curry, Jamie xx, Трики и Нена Чери.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.