4 парчета на... Джордан Ракей

16 септември 2022 текст Кристина Йорданова
Целта му е да извади 5 албума, преди да навърши 30. Тази година през май, ги достигна, а последната пълнокръвна тава What We Call Life е черешката, която самият Ракей определя като най-сочна. Иначе е роден в Нова Зеландия, но на три го местят в Австралия и развива хармонии там, докато не каца в Лондон за постоянно през 2015. Определя се като егоист, който предпочита да разказва личните си истории сам, но няма против да участва в нечия чужда случка. Като тези на Disclosure или Bonobo. Соул, джаз и аренби са основните оръжия, с които си пробива път, а сега се насочва към сцената на Arena Sofia, където го слушаме зад пианото. Тук събираме 4 парчета за научаване преди 18 септември.


FAMILY


Аферата от 10 трака What We Call Life започва с хипнотичната постройка Family. Там той изследва разбитото сърце и травмата, която може да те остави на парчета от малък. Води се от добър бас и разбъркани барабани в присъствието на душевен смут и раздяла, която не е само физическа. Тя остава в главата на човек. What We Call Life пише след дългосрочна терапия, а през албума издига изцерението си в текстове, за които не крие гордостта си.

ILLUSION


Този вкусен трак продължава философския разговор с осемдесетарско синт движение, в което Джордан пита дали това е свободен свят, или се примиряваме със съдбата си. Разсъждава върху този въпрос от позицията на детството и отново набира скръб и тъга, която обаче ехти отблизо. Синтът започва да звучи като бръмбарчета, които пълзят върху барабаните и оставя светлина в тунела.

BRUISES


Тук Ракей откровено признава любовта си към регето и Боб Марли, така че скача от тонколоните с вдъхновен размах, но в по-алтернативен завой. Пише струнните партии предварително и ги носи на квартет Амика, с които споделят цял ден в подаване на различни идеи за частите от песента. „Много се забавлявах при създаването на тази песен, тъй като тя ме връща към по-ранните ми дни на създаване на музика“, споделя той.

BORDERLINE


Все повече хора започват да разбират, че Ракей вдъхва нов живот на соул музиката през албума му Origin. Там подчертаваме Borderline, която е писана на бащиното пиано и започва като акустична идея 4 години преди да излезе на бял свят. Посланието върви по линията на желанието и границите в един дистопичен свят, където разбираме взаимоотношенията през технологиите.

Гледаме Джордан Ракей в Arena Sofia на 18 септември от 19:30 срещу 45 лв. от eventim.bg  


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.