• Музиката е по-силна на живо: концертите и фестивалите на 2023

  20 декември 2022

  текст Ивайло Александров

  2022 беше годината, която позволи на артисти от всякакъв ранг и стил да стъпят отново уверено на клубните, фестивалните и концертните сцени. И колкото и да се уморихме от интензитета на живата среща с фенове и любими банди, толкова и се радвахме отново да сме там, където музиката е най-силна, емоционална и екзалтираща – на живо. А по всичко личи, че 2023 ще отприщи още по-силно концертно-фестивалния фурор. Ето някои от вече обявените концерти и фестивали, за които се готвим с билети и отпуски.
 • 2022/2023 в музика

  16 декември 2022

  текст Кристина Йорданова

  Годината се изнизва по ноти, които се опитахме да пъхнем в малка кутийка, за да не забравим за добрите мелодии на 2022. Сега вадим няколко албума, които оставиха траен отпечатък в плейлиста ни, но няма да спрем дотук. 2023 се очертава да бъде също толкова музикално хаплива, затова нареждаме очакваните дългосвирещи попадения от първата ѝ част.
 • Hayes & Y с първи дългосвирещ албум: "Press. Go. Move. Slow"

  11 октомври 2022

  текст Анастасия Стоева

  Напоследък българската рок група Hayes & Y наблягаше предимно на сингли, но на 7 октомври музикантите ни зарадваха с първия си дългосвирещ албум. Десетте парчета излизат както в аудиплатформите, така и на CD, винилова плоча и аудиокасета.
 • 4 парчета на... Джордан Ракей

  16 септември 2022

  текст Кристина Йорданова

  Целта му е да извади 5 албума, преди да навърши 30. Тази година през май, ги достигна, а последната пълнокръвна тава What We Call Life е черешката, която самият Ракей определя като най-сочна. Иначе е роден в Нова Зеландия, но на три го местят в Австралия и развива хармонии там, докато не каца в Лондон за постоянно през 2015. Определя се като егоист, който предпочита да разказва личните си истории сам, но няма против да участва в нечия чужда случка. Като тези на Disclosure или Bonobo. Соул, джаз и аренби са основните оръжия, с които си пробива път, а сега се насочва към сцената на Arena Sofia, където го слушаме зад пианото. Тук събираме 4 парчета за научаване преди 18 септември.
 • Музика за кола Vol. 1

  23 август 2022

  текст Кристина Йорданова

  Всяко пътуване има нужда от подходящ музикален съпровод. Какъв е нашият?
 • Фестивално лято Vol.1

  4 август 2022

  текст Кристина Йорданова

  Искаме да отметнем всички фестивали по-долу, ако можехме, но поне ги събрахме на едно място. Това лято избираме палатката и пътя извън големия град, за да усетим природа, история, музика и да имаме поне една причина да извадим дрехите, с които иначе трудно бихме отишли на работа.
 • Лято от албуми Vol. 2

  25 юли 2022

  текст Кристина Йорданова

  За главните роли в този списък си избрахме албуми, които вече ни придружават в жегите. Всички те ни ангажират със звук, от който не ни се бяга – от попа през индито та чак до пънка.
 • Unseen Scene: Концерти на тъмно в Топлоцентрала

  1 юли 2022

  текст Анастасия Стоева

  В началото на юли гасим светлините и потъваме в едно несравнимо сетивно преживяване с музиката на Dead Mans Hat (на 4 юли) и Leena (на 5 юли). Аудио-осезаемото приключение ни отвежда в зала Черен куб на Топлоцентрала, където музиканти и публика прекрачват границите на възприятията си.

 • Лято от албуми

  23 юни 2022

  текст Кристина Йорданова

  Наистина искахме да е пролет, както се заканихме в предишен лист от добри албуми, но вече е юни, а нас никой не ни чака. За музикалното място, което имаме, се спряхме на нещо интимно, нещо бълбукащо, едно опияняващо и последно за размисъл. Това лято наистина се очертава да е с върховен саундтрак по ноти, за които винаги сме на изчакване. Особено щом се намесват следващите артисти.
 • Фестивалният сезон е открит

  13 юни 2022

  текст Кристина Йорданова

  Вече ни пари под обувките от асфалта в града, затова се оглеждаме накъде да мръднем за няколко дни на музика, спокойствие и хубави напитки. Е, два от четирите фестивала, които предлагаме и на вашето внимание, са в София, но всичко е толкова добре подредено, че ще се чувстваме малко по-надалеч от ежедневните преживявания. Ето ги и тях и няколко причини по редове защо да отидете.
 • Пролет от албуми, vol. 1

  12 май 2022

  текст Кристина Йорданова

  Това е само партида едно, защото до края на май чакаме още няколко златни албума, които нямаме търпение да чуем. Сега пускайте тези заедно с нас, без да изпускате следващите редове.
 • Sofia Live Club на 13 години

  11 май 2022

  Между 11 и 14 май Sofia Live Club празнува 13-ия си рожден ден с четири поредни събития.
 • Композиране на филмова и театрална музика с Иван Шопов

  6 април 2022

  На 7 април в КУПЕ любители и професионалисти усъвършенстват музикалните си знания с помощта на мултидисциплинарния артист Иван Шопов.
 • България в кадър - новото видео на Father John Misty

  17 март 2022

  текст Ража Ел Мадхун

  Американският инди фолк музикант Father John Misty ни сподели последния си кинематографичен шедьовър към песента Goodbye Mr. Blue. Както винаги, той успява да ни докосне с нежните си мелодии, наситени със силна меланхолия и сладостна тъга. 

   


 • Пускаме се по реката на “Never Gonna Let You Go”

  11 март 2022

  На 22 февруари премиерният сингъл на Dead Man’s Hat ни развълнува със своята нежна китара, плавна градация и майсторски заснет видеоклип. Сега е ред и на новия им албум, в който For Me заема централно място. От първите отекващи синтезаторни звуци на титулната песен Never Gonna Let You Go до последните мажорни акорди на Delirium не откриваме нито една излишна нота или прекомерна хармония. Вместо това всички звуци подобно на капки вода в река се сливат в цялостно завършено произведение.
 • Марк Ланеган: гласът, който накара и Дявола да настръхне

  7 март 2022

  текст Ивайло Александров

  Ако Том Уейтс и Пати Смит имаха копеле, вероятно щеше да пее и пише като Марк Ланеган. Певецът, китарист, композитор, поет е сред най-ярките пламъци на алтернативната рок сцена. Още от средата на 80-те с легендарната прото гръндж банда Screaming Trees, през участието му в култовите Mad Season, запазеното му място в редиците на Queens of the Stone Age, до силно личните, блусарски солови албуми Марк е сред тези артисти, които следват собствена посока и светят напред като фар за идващите след тях.
 • Емоционално пътешествие с For Me на Dead Man's Hat

  22 февруари 2022

  текст Анастасия Стоева

  Потапяме се в нежността на китарните струни и кадифения тембър на Ража още от първите секунди на чисто новата песен на Dead Man's Hat – For Ме.
 • Време е за класика

  21 февруари 2022

  текст Кристина Йорданова

  Софийска филхармония събира няколко световни имена под шапката си, за да слушаме велики произведения по техните палки и инструменти. Те правят София част от своето световно пътешествие, така че нареждаме по-голямата част от програмата на Софийска филхармония до края на март и ви чакаме на опашка пред зала България.
 • Албуми в повече, vol.2

  17 февруари 2022

  текст Кристина Йорданова

  Януари беше време за силни албуми, от които не можахме да си изберем фаворит за постоянно въртене. Все пак имаме само едни 24 часа на ден и няколко попадения, за които се сещаме още със ставането. Но ето че Spotify ни открехна за 5, които със сигурност ни затрудниха повече от другите – от космически светове през носталгия с брокат до едно по-различно връщане във времето, където не ни се става. А чистилището е за накрая.
 • Нова година - нова песен

  27 януари 2022

  текст Ивайло Александров

  Кои са албумите, концертите на живо, музикалните филми и лайвстрийм сетовете, за които вече сме наострили уши през 2022-а година?