5 групи, които да следите

10 януари 2013 текст Клодин Жендова
Предлагаме пет групи и музиканти, за които ни се струва, че си заслужава да надавате по едно ухо.


Glass Animals
Ще изпитате трудност в намирането на информация за бандата. Момчетата от Оксфорд като че ли пазят своите дела за себе си. Но нека правят така, защото ние се интересуваме единствено от музиката. Мнозина биха помислили, че колежанчетата не са истинска група. Че са един или двама души в партньорство със софтуер и компютър. Но ще сгрешат. Glass Animals са чистокръвна банда с четирима членове, китари, синтезатор и бас. Определят музиката си като шепот на еднорози, макар да не сме чували еднорог да шепти в електрo, синт поп и дъбстеп окраски. Но ако поумуваме, ще се присетим, че изобщо не сме чували еднорози да нашепват, затова нека бъде както ни казват. Преценете сами на soundcloud.com/glassanimals. И знайте, че на вокала не стига тая награда да играе по нервите ни чрез своята музика (в най-добър смисъл, разбира се), но завършва и образованието си по неврология.

Kids of Maths
Ако вземем един човек в напреднала възраст, добавим му още няколко годинки от себе си и разделим полученото на три, тогава нищо чудно да се сдобием с резултат, разкриващ приблизителната възраст на всеки един от френската банда Kids of Maths. Стана мъничко объркано, затова оставете! Нека отговорът на тази задача бъде "математиката да пукне дано", защото в този случай тя не е от особена важност. В музиката на тримата от Нант няма нищо математическо. Само деликатен годеж между пост пънк, ню уейв и романтичен поп и адмирации към Joy Division, The Cure, Bloc Party и The Drums. Уверете се на official.fm/kidsofmaths. Истината е някъде там.

Соланж Ноулс
Целият свят вече разбра за малката сестричка на Бионсе  – Соланж. Чуйте седем­траковото й EP True, издадено от Terrible – независим лейбъл, чийто кособственик е Крис Тейлър от Grizzly Bear. Ще ви лъхне остро деветдесетарски вятър и ще си припомните за Джанет Джексън и Пола Абдул. Не заобикаляме и факта, че Соланж е приятна за окото. А какво повече му трябва на нашия изтерзан от умора свят – хубава музика, красиви хора и мъничко танци. И забавлението не пада по-далеч от дървото.

Jake Bugg
18-годишното (почти) детенце вече е било на турне с Ноел Галахър и е познало радостта от издаването на свой собствен албум. С тениска Lacoste и подстрижка тип Arctic Monkeys премладият Джейк свързва Великобритания-та на Oasis и Америка-та на Боб Дилън и Джони Кеш. Хайде, уверете се сами на jakebugg.com.

Валъри Джун

С дивата си прическа тази ексцентрична дама прилича на другар на Джак Спароу (но при все това изглежда добре), умее да свири чудесно на китара, банджо и укулеле, но гласът й – той е, който се забива трайно в ушите, главите и паметта. Дамата си поживя в Мемфис – това митично за американската музика място, премина транзитно през Ню Йорк, за да се спре в Нашвил, където с помощта на една от движещите сили на Black Keys записа албум. Чуйте тъжния й  Working Woman Blues на valeriejune.com.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.