5 групи, които да следите

13 март 2013 текст Клодин Жендова
Пет нови групи, които си заслужават внимание.


Sivu
Макар sivu да е финска дума с широка употреба и безинтересно значение, роденият като Джеймс Пейдж младеж от Кеймбридж избира именно нея за свой псевдоним. Ние пък избираме да обърнем вниманието ви върху него, защото съумя да вдигне доста шум около последния си сингъл Better Man Than He. Говори се, че песента е вдъхновена от страданието на негов скъп другар, попаднал в ръцете на депресията, а първото нещо, което ще ви дойде наум, когато я чуете е An Awesome Wave на Alt-J. Видеото пък е заснето в болница Св. Вартоломей в Лондон, където Джеймс е прекарал няколко часа в ядрено-магнитния резонанс. Резултатите са чудесно видео и добра новина – Sivu е в отлично здраве.

Moko
Moko е прекарала детството си в църковни песнопения, но това не я прави „дете от църковен хор”, ако разбирате какво имаме предвид. ”There are many laws, some of which I fight” е част от текста на първото й и засега единствено парче Summon The Strenght. Ако искате подсказка - стилът й е нещо средно между AlunaGeoges, Lulu James и Lion Babe, а визията й – смес от сексапилната Бионсе и смелата Пипи Дългото Чорапче. Защото и Пипи, знаете, никак не обича правилата.

Jack The Ripper
Сред чисто новите ни попадения безсрамно и носталгично пробутваме стара парижка банда, която за жалост и тъга вече не съществува в оригиналния й състав. Тежкото си име французите открадват от едноименното парче на Ник Кейв – техен идол и гуру, издават съвместно три красиви албума и потеглят – всеки по пътя си. Албумите обаче са налице. Първият от тях излиза на знаковия 11 септември 2011 и се нарича The Book of Lies – по книгата на великия мистик (а за някои и симпатично куку) Алистър Кроули. Следват I’m Coming и Ladies First. Проучете ги, защото старите неща не бива да потъват в забвение.

Reputante
Сценичното сътрудничество между Джеймс Леви, Тим Уилър от Ash и другари се нарича Reputante. Чакаме първия им албум някъде през тази година, а дотогава слушаме ли слушаме двата сингъла – Safe n’ Sound и Lock Me Up. Видеото към последния е дело на дамата, работила по документалния филм за певеца, текстописец, актьор и режисьор Алън Грийн. Тя чисто и просто се е вмъкнала в студиото по време на репетиции и е уловила моментите. Без поза.

SOHN
Казват, че SOHN живее между Лондон и Виена. Проверихме разстоянията в Google Earth и изчислихме, че младежът трябва да е базиран някъде във Франкфурт. Не точно това се има предвид под фразата "между тук и там", разбира се, но ни се стори забавно. Където и да се помещава обаче, едва ли има голямо значение, защото по цели дни стои затворен в своя бункер, както нарича студиото си. Оттам именно в края на миналата година излезе първото му EP – The Wheel. Ноктюрното му звучене не отива съвсем на предстоящата жизнерадостна пролет, но тя, все пак, е временна.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.