Машинно отделение

28 март 2013 текст Никола Шахпазов
Преслушваме, преглеждаме и пресяваме новия албум на ню уейв императорите Depeche Mode. Изводите са лесни – Delta Machine е малък музикален пир преди голямото пиршество на 12 май на стадион Локомотив.


Поляризация
Depeche Mode не бяха правили грешна стъпка. Delta Machine също не е такава, но пък успя да поляризира мненията на феновете още преди излизането си. Разбира се, последното е съвсем нормално за всяка група с историята и влиянието на Depeche Mode. Не всеки техен албум има ударния хитов заряд на Playing The Angel (който наистина бе тяхното голямо завръщане във Висшата лига) или пък Ultra. Но пък помним, че когато се появи през 2001, Exciter бе посрещнат хладно от мнозина, а днес е изтъкван като един от най-изпипаните нехитови албуми на групата. Нищо чудно същото да се случи след години и с Delta Machine.

Бъдещето на блуса
С бавното си темпо Heaven беше особено интересен избор за пилотен сингъл, който загатна доста за съдържанието и стиловата насока на албума. Китарата на Гор звучи почти със същата мръснишка бленда както в I Feel You, а в комбинация с пианото и прочувствените вокали на Геън, парчето достига измеренията на неподправено съвременен соул. В Goodbye и Slow делта блус влиянията са дори по-ясни, придавайки приятна дълбочина на албума, особено предвид текстовете, обичайно съсредоточени върху вечните теми за любов, (дис)хармония, житейски радости и драми. Разбира се, не очаквайте Delta Machine да звучи като издание на БиБи Кинг, защото тук има достатъчно електроника, ню уейв, поп припеви и шум, които да гарантират, че става въпрос именно за Depeche Mode – пробвайте например Angel, Broken и Alone. В крайна сметка, дори няма да опитаме да съизмеряваме Delta Machine с Black Celebration и Songs Of Faith And Devotion, а просто ще го слушаме отново и отново, защото си заслужава.

Good evening, Sofia!
Всеки, който е бил на техен концерт (тук или където и да било другаде) знае колко силни са Мартин, Дейв и Анди. И докато чакаме да се приземят на стадион Локомотив на 12 май, можем да проверим как звучат новите композиции на живо – в YouTube можете да видите запис от включването им в шоуто на Летърман, а на 10 април по новата платформа fan4fan.com ще бъде стриймван запис от концерта на Depeche Mode във Виена на 24 март.

Delta Machine на Depeche Mode можете да поръчате в разнообразни формати от iTunes и amazon.com
Концертът им във Виена ще бъде стриймван на fan4fan.com на 10 април, 22:00
Depeche Mode свирят на стадион Локомотив,
12 май, 20:00, 50/70/90/110/120/130лв


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.