5 групи, които да следите

18 април 2013 текст Клодин Жендова
Петима музиканти, чиито нови албуми заслужават вашето внимание.


CHVRCHES
Какво е накарало тримата другари да нарекат музикалния си проект CHVRCHES не знаем, но сме сигурни, че това малко смутно откъм произношение име настоява само музиката да говори. Вярваме обаче, че има какво да ни бъде казано, тъй като основната проповедница Лорин Мейбъри има бакалавърска степен по право, магистърска по журналистика, чудесно чувство за хумор и сладък шотландски акцент. Първото им EP Recover излезе в края на март, албумa чакаме по-късно през годината, а за да знаете с кого си имате работа, ще ви споменем, че биват щедро сравнявани с The Knife и Purity Rings.

Willy Moon
Като същински Дикенсов герой, появилият се на бял свят с името Уилям Синклер новозеландец отпътува за Лондон със сърце пълно с надежда и джобове, изпразнени от съдържание. Скоро джобовете се понапълват, колкото да преживява ден за ден, но надеждите, уви, съвсем изчезват. Краят на романа обаче, съвсем не е трагичен. Защото Уилям среща любовта и открива музиката. Първият му албум Here's Willy Moon излезе преди дни и макар да е закачка със старите рокендрол класики, звучи модерно.

Depthford Goth
Няма общо нито с едноименния лондонски квартал, нито с мрачността на готика. Тук не ще откриете гарвановочерни коси, кожени дрехи и намигване към смъртта, а едно симпатично момче с увлечение по меланхолията, приглушените бийтове и монотонни вокали. Парчетата от първия му албум Life After Defo, излязъл в средата на март, са така тъжни, че макар светлина в края на тунела да има, самият тунел, мислим си, е безкраен.

Джеймс Блейк
Окичен с титлата Цар на пост дъбстепа, Джеймс Блейк всъщност недолюбва поставянето на стилови рамки. Макар да носи ДНК-то на лондонската сцена, анатомията на неговата музика е съвсем различна и силно повлияна от студената лондонска архитектура, социалното разделение, нощните автобуси, връзките или отсъствието на връзки между хората и от шареното мултикултурно лондонско общество. Вторият му албум Overgrown излезе в началото на април.

Daughter
Дъщерята-чудо всъщност са Елена, Игор и Реми. Елена имала навика да се отървава от емоциите си, изливайки ги на хартия, днес прави същото, само че с музика. Първият им албум If You Leave, записван в продължение на година на най-различни локации, смътно напомня точно това – дневник на отприщените емоции и кратък кинематографичен саундтрак на историята на Daughter досега.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.