Jazz към Банско

28 юли 2016
Джаз фестът в Банско става на 19 с една седмица музика от очевидния жанр.


С малко повече гас по магистралата ще стигнете навреме и за подгряването – на 4 август с клавишите на Йовчо Крушев (в Читалището от 20:00) и на 5 август с гласа на Йорданка Христова (в Grand Hotel Bansko Hall от 20:30). На тези концерти пускат само с билет, но след като фестът стъпи официално на площада на 6 август, слушаме безплатно всичко до финала. Всяка вечер музиката тръгва в 19:30, а в редовете надолу подчертаваме за какво си заслужава да отлетите на юг точно сега.

6 август, събота
Началото е повторение на предната вечер, но на открито – Борис Янев дирижира Биг Бенд Благоевград и Йорданка Христова преди на сцената да излезе австрийката Сузана Сафов с пиано и компания. Нататък нощта натежава с китайския Golden Buddha Jazz Band, а в клубовете наоколо звучи джаз чак до малките часове.

7 август, неделя
Васил Петров и Станислав Арабаджиев трио пускат Синатра глас, пиано, контрабас и барабани на върха на неделята. Часовете преди тях пък ще са "панкастични" със създателите на тази благозвучна дума – унгарците Pankastic!, и германската четворка Rehan Syed Band.

8 август, понеделник
Новата седмица скача в джаза със студенти от НМА и продължава в същия ритъм с "еден од најистакнатите македонски тапанари и перкусионисти" Гоце Стевковски (+ шестима за септет с неговото име). Финалът е от Тетевен, както се е нарекла дикси бандата от зеления ни град.

9 август, вторник
Датата е с панделка заради Маги Алексиева-Mey. По изключение, гласът ѝ ще звучи с френското Berthe Trio, а не с личната й лайв банда, но няма да правим проблем. Преди нея сме със сърбите Naissblue, българите 3ото и още трима, но от Полша, кръстени на пианиста си Михаил Вроблевски.

10 август, сряда
Средата на седмицата доставя "all the way from the USA" пианиста Сайръс Честнът, басиста Бъстър Уилямс и барабаниста Лени Уайт. Преди тях слушаме рагтайм бандата на Румен Александров, а след тях – Силвия&Бенд с фамилии от Португалия и "у нас".

11 август, четвъртък
Shakatak, потраква програмата във фънки джаз ритъм в края на "малкия петък". Британците ни връщат в Европа след скок до Япония с пианиста Кейто Сайто и немския му колега Аксел (поемете дъх за фамилията) Цвингенбергер, а вечерта откриват нашите Breakpoint.

12 август, петък
В този ден пътуваме от България до Италия през Израел, като точка А е секстетът на Кристина Кирова, точка Б е гласът на Алфина Сфорца, а отбивката си заслужава заради Tal Gamlieli Trio.

13 август събота
Less is More не важи пред нашите уши, когато слушат хубава музика и се надяваме да чуем и това парче от Джос Стоун на финала на феста. Стискаме палци босоногото шоу на британката да разтъпче в Банско всичко любимо от седемте ѝ албума, а защо не и нещо SuperHeavy за разкош. Подгряваме нетърпението с Петя Станчева квинтет и японския Ralyzzdig’s Band.

International Jazz Fest Bansko е от 6 до 13 август на площад Никола Вапцаров в Банско
Пълната програма е на banskojazzfest.com 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.