July Every Morning

6 юли 2017
Месецът, който изгрява със собствено парти, е пълен с поводи да стоим будни дълго след залеза – казваме "до скоро" на София и хващаме в шест посоки, които водят към музикалните ни спомени от лето-две-и-седемнайсто.


Моцартови празници
Правец, 12-16 юли
Десет години БГ в ЕС е факт за равносметки, но класическият фест има по-добра идея за отбелязването му – с концерт. Казва се Заедно в Европа и на 12 юли открива 5-дневния списък с причини да отскочим до Правец. От 20:30 на сцената до езерото в хотел Riu Pravets палката на Найден Тодоров води цигулката на Волфганг Давид, Софийската филхармония и хора Светослав Обретенов по партитури на Моцарт, Брамс, Владигеров и Бетовен. Бизе и неговата Кармен в мултинационалната постановка на Старозагорската опера закриват феста на площада на 16 юли – ден след като сме видели за първи път у нас Националния балет на Косово с модерните Жулиета без Ромео и Сватба (20:30). Ако тръгвате с хлапетата, бъдете в града още в 11:00 сутринта на 15 юли за детския балет Пепеляшка в читалище Заря 1895. Фестът празнува и рождени дни на Монтеверди, Доницети, Шуберт и Хайнрих Хайне по графика на mozartfest.eu.
Билети: 20-50лв от eventim.bg

Vola Open Air

Връх Околчица във Врачанския балкан, 28-29 юли
Дръменбейс от Великобритания стъпва на върха на планинския фест с хедлайнерите SpectraSoul – дуото, което от 2009 вкарва чупки в жанра с микс от стилове и колаборации. В последната Джак Стивънс и Дейвид Кенет се събират с колегата по култ Alix Pirez в краткия албум Synergy, който без съмнение звучи добре и само с два от трите си пулта. Молим се от тях да излязат и класиките Play the Fool, Away with Me и Light in the Dark, докато чакаме фестът да уточни коя от двете вечери поляната под Околчица ще трепти от ритъма им. Другата нощ е запазена за Swindle – продуцент и диджей от Лондон, който събира две години експерименти по света в последния си албум Peace, Love & Music. Завъртете го на peaceloveandmusic.info преди да скочите до volaopenair.com, за да проверите кой допълва нашите Saturated Pixels, Clavexperience и Жлъч/Гена в програмата.
Билети: 25лв от eventim.bg

Лятна случка
Местност Карандила до Сливен, 14-16 юли
Етно, фюжън, болкън ска и реге са основните стилове, които дирижират парти случки пред сцената на феста в Карандила, докато на нея се изреждат музиканти от вси страни в три дни. Първият е с унгарците Мeszecsinka на българина Емил Билярски, които пускат психеделичните си уърлд ноти веднага след нашите Тъпани и Гайди и точно преди събхоб джаза на Daа Seed и алтернативния рок на Абсолютно начинаещи. На 15 юли танците започват с леко БГ реге от The Sensimillianz преди румъниците от Basska да вдигнат темпото до "пълна лудница", следвани от същия заряд на гърците Baildsa и испанците Fanfarrai Balkan Orchestra. На 16 юли инструменталистите се отдръпват на малка сцена за надсвирване под слънчеви лъчи, което разреждаме с работилници, арт и спортни активности, за да усетим какво преобразува музикалния фест в "лятна случка".
Билети: 25-30лв от ticketlogic.bg

Опера на върховете
Белоградчишки скали, 21 юли – 6 август
Светът не ги избра за едно от новите си седем чудеса, но режисьорът Пламен Карталов гласува доверие на живописта в Белоградчишките скали и ги превръща във фон на пет оперни и три балетни постановки. Набуко на Софийската опера открива фестивала нависоко на 21 юли от 20:00, а всеки следващ ден в този час до 30-и трупата се преоблича за Лакме, Тоска, Пепеляшка и Мадам Бътерфлай. Зорба Гъркът, Дон Кихот и Кармен-Рапсодия в синьо танцуват на пръсти по сцената всяка вечер между 3 и 6 август, а ние пристъпваме с удобни обувки в Магурата за една от импресиите по Вагнер, която ни разхожда из трите зали на пещерата с две действия и пърформанс – всеки ден в 11:00 от 21 до 30 юли.
Билети: 20-80лв от operasofia.bg

Festival in the Natire
Мъглиж, местност Барите, 14-15 юли
Манастир, два водопада и известен камък се гушат край Мъглиж, но този туристически бонус ще берем, само ако останат сили след две денонощия в "mountains of madness". Така фестът представя дивата си локация, а ние допълваме с големците от селекцията му: Audiofly. В дуото от 2002 са британецът Антъни Мидълтън и италианецът Лука Сапорито, които бъркат драматични техно/хаус миксове за радост на много по света. Превъртаме най-пресния им проект Alone in the Sea of Likеs в Soundcloud и отскачаме и до профила на румънеца Suciu, за да се подготвим за сета му под Балкана. Emi ∫ е вторият гост от близкия север, който изчерпва чужденците в програмата и дава ред на цяла група местни и добре известни: Александър Кьосев, Филип Черников, Peppou, Prŭskalo Ensämble, Gentle Dub, Anton Pau, Владислав Рашков, Кирил Димчев, Factuaw, Hristomir, Milesh и Koz.
Билети: 21лв от ticketlogic.bg

Sun Tribe Open Air

Парк Росенец/Отманли до Бургас, 28-29 юли
Вече пружинираме на място, за да не ни отмалеят краката още в първата дъб вечер на феста в Отманли. В нея влизат цяла тумба БГ хип-хоп, реге, рап и дъб(степ) артисти, от които вадим напред Nokaut, Tha Crew и Sistah, за да си преговорите римите за лайв сетовете им. Нататък нощта мига в ритъма на Daft Dub, Dmono, DJ Mayo, Junk Fool, DJ Happy и Djobry преди да затвори очи с изгрева на 29 юли. Събираме сили, защото Psychedelic Trance Night подсказва с името си за енергията, която изисква музиката на Triptale, Shrooms, Psy Zomnia + още 7 артисти, закрили българските си фамилии зад все така странни имена. Адресът за джипиеса ви е 42°25'48.41"N 27°32'21.14"E, но може и да карате само до Бургас – оттам до сцената вози градският автобус 5.
Вход свободен


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.