От Алжир до София

1 февруари 2018 текст Емануела Иванова
Микс от соул, рок, пост-пънк, електро и техно с госпъл вокали и текстове по Чумата на Камю – това е музиката на американците Algiers, така че ако им търсите място във фонотеката, най-добре ги настанете на самостоятелен рафт.


Днес тук им отделяме три параграфа и се надъхваме с музикалния им бунт, преди да се влеем в него на живо на 3 февруари в Терминал 1.

ОТ ФРОНТ ДЕСК ДО ФРОНТА
През 2009 бившият учител Франклин Джеймс Фишър е настоящ служител в банка в Ню Йорк и едва диша в капиталистическата атмосфера около гишето си. "Чувствах се изолиран. Не можех да участвам в ултра консервативните разговори, които се водеха около мен." Затова напуска и, докато се лекува от травмиращия си стаж с терапия, излива душа в песни за бандата си Algiers. Кръстена е на града в държавата Алжир, за да отива на музиката им: такава, която настоява, че всички сме едно и на едно ниво. Две години след сформирането му обаче триото с общо детство от Атланта е разделено от Атлантичския океан и работата по първия албум върви с пасове на идеи в интернет. Вокалистът Франклин подава соул вдъхновения и апокалиптични наблюдения за света от САЩ, а басистът Райън Мейхен и китаристът Лий Теши връщат пост-пънк влияния от Англия. Най-накрая, през 2015, едноименният дебют на Algiers излиза от студиото, начело с парчето Blood и кръвта на музикалните фенове и критици кипва.FORCE И МАЖОР
Полицейското насилие, супердостъпните оръжия, расизмът и израждащата сила на парите са темите в жанровия микс на бандата, но, въпреки че са като извадка от новинарска емисия, не са писани по актуални събития. "Algiers съществува, за да покаже, че социалните системи са сбъркани в основите си. Днес имаме бунтове срещу статуквото, но проблемите му не са от вчера – от векове политиката се храни със страха на хората и нищо не се е променило. А когато нещата са толкова зле, колкото са в момента, проблемите трябва да започнат да резонират повече. Музиката е нашият бунт." С този манифест триото подава микрофона на историята в първия си албум, който гърми с усещане за края на света и слага на създателите си етикета "дистопичен соул". Момчетата обаче не обичат лепенки и променят звука още с втория си проект, вкарвайки мажор в нотите, надежда в текстовете и официално – екс-барабанистът на Bloc Party, Мат Тонг, в редиците си. Парчетата в The Underside of Power пак вадят напред калта на планетата, но и надъхват човеците ѝ с "хей, може да сме на лошата страна на подметката на властта, но има надежда, щом заедно ритаме нагоре".А ЗАЩО?
Това, че шепа хора правят кайма от света, не означава, че не може да се живее в него – милиони стигат до пенсия с пасивен цинизъм от типа "тоя бой не е моят, нищо не мога да променя, а и всички ще умрем". "Опитват се да ни убедят, че сме безсилни. Огледайте се – във всеки голям град парите и властта захлупват бедните. Строят се скъпи жилища, в които никой никога няма да живее, но те оскъпяват живота на всички. Това трябва да спре." Да, Франклин сочи към вас и нас – тоест към мястото, откъдето трябва да започне всяка промяна, която искаме. И да, знаем го добре, но изглежда се налага да го чуем пак и пак, с неговия глас.

НАЛАГА СЕ И ДА ГЛЕДАТЕ
Видеото към Irony. Utility. Pretext. За него още преди години обикалят знакови соц места у нас, сред които веднага разпознаваме "летящата чиния" на Бузлуджа и паметника в Гургулят.Algiers са в Терминал 1 на 3 февруари, 22:00, 10лв от eventim.bg, 12лв на входа


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.