Отворени към операта

21 юни 2018 текст Виолета Иванова
12 музикални спектакъла влизат в Античния театър (все от 21:00), за да ни дадат още дузина причини да бръмчим до Пловдив и през следващия месец. Опера, балет, мюзикъл, пиано дуел, кино саундтраци, премиери, гости от света и сцена без покрив са ключовите думи в програмата на Opera Open, от която сега подчертаваме половината – останалото чака на Програмата Пловдив, но вие не чакайте до последно да вземете билети.


23 юни: МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ
Зад ефирния псевдоним стои гейшата Чо-Чо-Сан (тук играна от южнокорейската пеперуда Хай Юн Ли), жертвала много, за да е щастлив бракът є с американски военен. Той обаче не се бави да доведе нова жена в дома им и да поиска попечителство над сина си. Как приключва драмата гледаме в премиерния за Опера Пловдив спектакъл на Пучини, дирижиран от Якопо Сипари Ди Пескасероли и вдигнал на крак Мелформатор, за да сготвят тематичен 3D мапинг.

27 юни: ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО
Магичната история за момиче, което ще спре да се превръща в лебед само ако влюби в себе си невлюбчив човек, бързо ескалира до драма а ла Ромео и Жулиета. Поне с оригиналния финал, който Чайковски качва за първи път на сцената на Болшой през 1877. Звезди на същия театър пристъпват насам, за да ни припомнят защо това е най-играният балет в света – с помощ от диригент и балетна трупа от Македония плюс оркестър и още палци от Пловдив.

5 юли: ЖИЗЕЛ
Романтичният балет, базиран на славянската легенда за вилисите (отмъстителни духове на девойки, изоставени пред олтара), танцува по нотите на Адолф Адам от 1841 насам, а по редактираната от Мариус Петипа хореография – от 3 години по-късно. Точно неговият прочит на Жизел показват балетът и оркестърът на Опера Пловдив и двойка премиер солисти на Хърватския национален театър, дирижирани от Константин Добройков.

13 юли: ДА ПЕЕШ ПОД ДЪЖДА
Холивуд от 20-те или залезът на нямото кино е основата за заглавието, наредено в топа на американските филми за всички времена. Бети Комдън и Адолф Грийн, взели Оскар за сценария му, по-късно пренасят комедийния мюзикъл и на Бродуей, отскоро Орлин Горанов, Мариян Бачев и компания го играят край морето, а сега Опера Варна дава назаем продукцията си на Пловдив.

17 юли: PIANO BATTLE
Рахманинов срещу Шопен, Моцарт срещу Вагнер и даже ноти от Междузвездни войни излизат изпод пръстите на Андреас Керн и Пол Цибис – виртуозни германски пианисти с напълно различни техники, които стават врагове в борбата за аплодисментите ни. Приемат и предизвикателства от публиката, така че идете с идеи, а секунданти в дуела ще са музикантите от оркестъра на Операта.

21 юли: ОТЕЛО
Шекспировият разказ за властолюбие, лъжи и ревност, довели до двойно убийство + самоубийство, оживява в предпоследната опера на Верди, която той дълго отказва да напише, притеснен, че не може да наскочи своята Аида. Тенорът Камен Чанев е венецианският мавър Отело, а солистът на Арена Ди Верона Алберто Газале – подлият му враг Яго в този премиерен прочит на режисьора Нина Найденова.

Opera Open е от 23 юни до 28 юли в Пловдив, Античен театър
Билети от eventim.bg, касите на Опера Пловдив и Opera Open и Билетен център пред Общината


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.