През пустините на Still Corners

8 ноември 2018 текст Кристина Йорданова
Теса Мъри и Грег Хюз ни качват на задната седалка в кадилака си, за да усетим вятър, прах и меланхолия в облак от дрийм поп и психеделия с дъх на 60-те и 80-те. Така звучат Still Corners, които се срещат на една спирка в Лондон през 2009 и бързо попадат в радара на Sub Pop (звукозаписната компания на Foals, Nirvana и Soundgarden), за да завъртят четири албума дотук. Пускаме ви по парче от всеки, за да паркирате в Sofia Live Club на 19 ноември, когато рекламната агенция Next-DC черпи с тях за осмия си рожден ден.


ENDLESS SUMMER


Ако филмът Кенди от 1968 имаше саундтрак от 2011, Ева Аулин щеше да търси смисъла на живота на фона на точно това парче – сингъл от първия албум на дуото, Creatures of an Hour, който побира популярни ретро мотиви от 60-те в по-модерна рамка. Най-силният сезон на Endless Summer обаче започва, когато попада в реклама на Nokia Lumia и кара хиляди хора да се питат "коя е тази песен", опитвайки се да я уловят с Shazam.

THE TRIP


С мелодия, която сякаш ще се изплъзне, ако не направиш усилие да я стиснеш в ума си, тази 6-минутна сага за пътуването носи есенцията от стилове на Still Corners. Част от албума Strange Pleasures от 2013, тя е от онези песни, които намираш случайно в някоя самотна нощ до чаша уиски, попиваш думите "Time has come to go/ Pack your bags, hit the open road" и си казваш "да, точно това искам". Докато се усетиш, си я превъртял около милион пъти, а чашата отдавна е празна между дългите китари, мъгливия вокал и акустичните отсечки.


LOST BOYS


Докато записват Dead Blue, Теса чете биографията на Брайън Уилсън от Beach Boys, гледайки към Ламанша от къщата на плажа, която са наели. С този албум решават да прекодират музиката си и това се усеща с металните ефекти в Lost Boys. Най-вероятно са мислели за веселите парчета на бандата и скритото зад тях психично заболяване на Уилсън. "There's good and evil in their eyes/Lost boys/I love those lost boys", казва песента, а ние се сещаме и за изгубените момчета от Питър Пан в малко по-греховна светлина.

BLACK LAGOON


Паркират сред пустините на Тексас, за да открият пейзажите, които после рисуват с ноти в последния си албум Slow Air. Записват го в Остин, но обикалят дълго из Щатите в търсене на правилния път към него и очевидно го намират. В сингъла Black Lagoon гласът на Теса ни повежда почти като шепот в ухото към необитаемо място, след като китарното интро на Грег ни е подготвило достатъчно добре за собствената ни компания, която върви идеално с мириса на бензин.

Still Corners са в Sofia Live Club на 19 ноември от 21:00 за 30лв от eventim.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.