4 парчета на... Джонатан Брий

10 април 2019
Представяте ли си как извънземните кацат на Земата и първото нещо, което виждат, е клип на Джонатан Брий? Е, и това е начин да кажем, че той сякаш е от друга планета (а всъщност е от Нова Зеландия, което е почти същото).


В края на 90-те е едната половина на дуото The Brunettes, но днес никой не помни цвета на косата му - откакто пее соло, носи перуки над маската си от ликра, която го кара да се чувства в безопасност под прицела на погледите. Наричат го "master of misery" и не е пресилено, ако се заслушате в мрачната меланхолия, която излива в странно секси клипове и вече три албума. Отскубваме четири парчета от последния - Sleepwalking с мирис на 60-те и 70-те, за да влезем в тон с емоцията на Джонатан, преди да сложи маска и пред нас в Sofia Live Club през май.

YOU’RE SO COOL

 

"Продадох остатъка от душата си", отговаря Джонатан на въпроса как You’re so Cool постига такъв успех и вероятно заради тази сделка нюйоркският Time Out подпечатва клипа като най-добър за 2017. "О, това е толкова добро", казваш си с влизането на виолончелото, а то се бори с привлекателна бас линия, над която Брий провлачено насърчава всички разочаровани артисти с "Find solace in the privilege to pursue/ Most people are crushed into servitude".

VALENTINE

  

Заглавието заблуждава - тази мрачна поп мистерия се плете от затъващ текст, който отрича нуждата от половинка по един заразен и почти славен начин. Парчето напомня за класиките на Nick Cave & The Bad Seeds с потенциала то самото да стане класика един ден, докато празнуваме неромантичната природа на дългосрочните връзки.

PLUCKING PETALS 

  

Тук се включва нежният глас на Princess Chelsea, който стига до кресчендо върху призрачна пиано тема и това прави Plucking Petals окончателен претендент за саундтрака на следващата Зловеща семейна история. Песента без видео е само за слушане, по време на което от YouTube ни гледат единствено очертанията на Брий през бялата ликра, а два гласа ни шептят за умиращата си любов.

FUCK IT   

 

Романтиката напълно издъхва в последната песен от албума с припев, който цитира точните мисли, преди да те насочат към някои лоши решения. Дали посланието, че сме интелигентни маймуни, хванати в тъжна деволюцията, е причнината Южна Корея да заплаши Джонатан и бандата му със забрана да стъпват в страната? Не знаем, но с тази песимистична стъпка завършва бароковото му пътешествие, наречено Sleepwalking.

Концертът на Джонатан Брий и бандата му е в Sofia Live Club на 8 май от 21:00 за 30лв от eventim.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.