Какво не знаехме за... Sofia Live Club

9 май 2019 текст Кристина Йорданова
Знаем, че звукът там няма грешка и че едва ли някога ще забравим концерта на Fink, докато други пък помнят Hidden Orchestra, Riverside или Laibach. Производството на спомени започва през пролетта на 2009, когато по стълбите към входа на Sofia Live Club се качват първите меломани. 10 години по-късно казваме "честито и благодарим" на една от най-добрите концертни сцени в града, а преди рождения ден на 15 май се връщаме към важните епизоди в живота на клуба заедно със създателя му Петър Коев.


ОТ МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР КЪМ НДК
Sofia Live не е първият клуб в ръцете на Петър. През 2000 той отключва вратите на Back Stage и през следващите седем години го движи с хъс, но идеите му все по-трудно се побират в малкото пространство под Музикалния театър. Полето му за действие най-после пораства, когато през 2009 открива перфектните 700 квадрата на бивша таверна с тенекиен таван и още по-бивша дискотека в подлеза на НДК. "Това е грозно", казва за обстановката и не запазва и милиметър от нея в името на добрата музика, която скоро ще звучи вътре. Десет години по-късно публиката на Sofia Live Club знае, че дори и непознатите китари си струва да се чуят, щом са настроени тук.

В НАЧАЛОТО БЕ АКУСТИКАТА
Често новите места предизвикват луксозни състезания между интериорни дизайнери, но Петър решава, че мнението на вещ акустик е на първо място за добрия музикален клуб. "Редовно първо се прави едно заведение, а после се казва "дайте да го озвучим". И като пристигнат специалистите по звука се оказва, че новите стени от мрамор или стъкло трябва да се покрият със звукоизолация. Да, но за тях вече са хвърлени много пари, затова просто вкарват вътре някакви колони, колкото да има." В Sofia Live Петър прави точно обратното – директно "облицова" мястото с черни акустични пана, черна вата и черна кожа, които и до днес гарантират кристалния звук на клуба.

РИСКОВЕ И КОНЦЕРТИ С ГРЪМ
С британската джаз-фюжън банда Shakatak сцената под НДК влиза в меломанските графици още в началото. "Много клубове по света канят някой добър артист за 3, 4, 5 концерта един след друг. С Shakatak се получи същото. Поканих ги за три дни, а хората, които идваха първата вечер, си взимаха билети и за следващите." Монетата има и друга страна – Sofia Live не се пълни за музиканти като Human Element (банда, събрала едни от най-добрите джазмени) или Бела Флек (бащата на банджото с 15 награди Грами), но затова пък китаристи като Раул Мидон или Доминик Милър оставят тълпите публика в транс. "След такива концерти знам, че все пак има смисъл и това е пътят", вярва Петър.

ПЪРВИТЕ 10 С ЛЮБО
С очите си сме виждали как най-дългите опашки се извиват за български изпълнители като Белослава, Hayes & Y или пък Любо Киров, с когото Петър се познава още от Back Stage. "Нашите истории са много свързани. Той напусна първата си банда Mr. White и създаде група ТЕ, с която свиреха при нас в неделя и пълнеха клуба повече от петък и събота." И ТЕ, и Back Stage вече са в миналото, но Любо и Sofia Live Club продължават да пишат обща легенда и ще се поздравят за това заедно на 15 май. Шоуто вече е разпродадено, но винаги може да честитите на рожденика и по друг начин – например като отидете на следващия велик концерт там, който ще помните завинаги. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.