4 парчета на... The Chemical Brothers

1 август 2019 текст Кристина Йорданова снимка Hamish Brown
Не са нито братя, нито химици – пионерите в биг бийта Ед Саймънс и Том Роландс са историци по образование, които пишат собствена легенда. Откакто пускат дебюта си Exit Planet Dust през 1995, двамата от Манчестър не са спрели да наливат електронна креативност в ушите ни, а песента им Galvanize още се върти по всички мачове на NBA.


След 2 месеца идват насам с шеметно 3D светлинно шоу и ефекти в 7 тира, за да ни гръмнат с последния си албум No Geography, но свободните места в Арена Армеец се топят като метал на 3422°C, затова вече бързаме към 10 октомври с 4 техни парчета.

EVE OF DESTRUCTION

  

Тази песен отпушва вселената на No Geography, носейки се по грабващата, роботизирана и малко истерична вокална линия на норвежката изгряваща звезда Аурора. Към нея после се включва и японската рапърка Nene, за да разказват двете за апокалипсиса над гъвкава бас партия, която препраща към някои от по-старите класики на дуото. С грижовно подреден хаос и счупена психеделия тук те опаковат теми като свобода, революция и единство.

EML RITUAL

  

Прокрадва се почти невидимо в албума Born In the Echoes от 2015, но зловещата му, мутирала атмосфера някак те кара да останеш до края. Electronic Music Laboratories или EML е компания за аудио синтезатори, която отдавна не съществува, обаче парчето те връща там, при огромните машини с драскащи звуци. Над синтезаторния миш-маш англичанинът Ali Love признава "I don't know what to do/ I'm going to lose my mind" и ти чувстваш същото, докато бийтът се напряга до пълна бъркотия. Идеалното парче за онези най-объркани моменти, през които само такъв тъмен футуристичен облак от запомнящи се музикални процепи може да те преведе.

ESCAPE VELOCITY

  

The Chemical Brothers посрещат 2010 с албума Further, който не влиза рязко и със замах, а напротив – изгражда се изключително търпеливо и бавно. Втората песен в него, Escape Velocity, не стартира с дълбок бийт, който отеква в самата ти същност, но когато той идва малко по-късно, косъмчетата на врата ти настръхват. Трае около 12 минути, строи и забавя, прескача дори, а към средата се превръща в нещо неудържимо. Накрая те оставя като след маратон да се чудиш наистина ли си изморен от бягането, или си готов да се понесеш щастливо към дъгата в края на пътя.

SETTING SUN

  

Вторият им албумът Dig Your Own Hole от 1996 ги изстрелва в класациите "на всички времена" с гласа на Ноел Галахар от Oasis за спусък. Парчето е силно повлияно от Tomorrow Never Knows на The Beatles, само дето на барабаните не е Ринго Стар, а някой доста по-злонамерен. Така би звучал нервен срив, събран в 4 минути, които се пръсват на парчета и всеки се пита "нима това става за слушане?". Вокалът на Ноел е просто част от електронното пого Setting Sun, а на преден план скърцащата китара и бийтът се сблъскват зрелищно – но все пак без експлозия, така че да сме в безопасност, жадни за още.

The Chemical Brothers са в Арена Армеец на 10 октомври от 20:00 за 69-100лв от eventim.bg  


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.