Празничният ни плейлист звучи така

15 декември 2020
Все още чакаме снегът да поръси заспалата земя и да ни донесе малко повече уют с хрупкавите си снежинки.


Но независимо дали плейлистът идва при вас преди или след тази случка, декември винаги е време за топлина в затворени пространства, които вземат за компания неостаряващи мелодии. Голяма част от изброените по-долу са летели през трапезарии, стаи и за фон по време на танц много преди да стигнат до този списък, а за бонус слагаме и три, на които им предстои да рисуват спомени. Натискаме "пусни" и четем за историите на някои от тях.

Франк Синатра
Little Drummer Boy
Композиторката Катрин Дейвис пише песента през 1941 година и първо излиза през вокалите на Trapp Family Singers. В текста се разхожда бедно момче, призовано от Тримата влъхви, които поднасят своите дарове на малкия Иисус след раждането му. Тук слушаме разказа в изпълнение от Синатра, част от Коледния му албум от 1964.

 

Ърта Кит
Santa Baby
Santa Baby прави ироничен преглед на списък с желани подаръци, сред които самур, яхта и декорации от Tiffany. Заради закачливия си контекст песента е забранена в южната част на Щатите и въпреки това става най-продаваното коледно парче през 1953. След Ърта артисти като Кайли Миноуг, Мадона, Тейлър Суифт и Роби Уилиямс ѝ правят блестящи кавъри, което само затвърждава статуса ѝ на класика.

 

Дюк Елингтън, Джон Колтрейн
In A Sentimental Mood
Джаз композицията не е точно коледна, но носи със себе си добри вибрации, пък и историята ѝ е достатъчно грабваща. Родена е в Северна Каролина и Елингтън споделя, че по време на събиране в тютюнев склад свирил на пиано, когато един от приятелите му имал проблем с две дами. За да ги успокои, Елингтън започва да свири мелодията и момичетата застават от двете страни на пианото му, а всички неразбирателства са забравени.

 

Дийн Мартин
Blue Christmas
Дийн Мартин пуска цял албум през 1966, като това е единственият му коледен албум. Ричи Мартин, синът му, пише в биографията на баща си, че това е единственият диск, който се завърта в къщата на семейството му, защото родителите му рядко са пускали музиката на Мартин. Това, изглежда, е проблем за много артисти, които не могат да слушат собствената си музика.

 

Black Pumas
Christmas Will Really Be Christmas
Нямаше как (или по-скоро не искахме) да пропуснем Black Pumas, които са сред номинираните за наградите Грами, и с право. Оригиналът на Christmas Will Really Be Christmas е заслуга на Лу Ролс от 67-а. Тук дуото изправя цяла турираща банда и беквокалисти, за да ни сервират тази празнична класика, като китаристът Ейдриън Кесада казва: "Тя (песента) засяга послание, която според мен е трогателно в днешно време – Коледа не е наистина Коледа, докато всички не намерят мира и щастието".

 

Слушаме и в YouTube.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.