30 години безсмъртие

24 ноември 2021 текст Димитър Димитров снимка Петер Рьослер
Дали беше Killer Queen, която баща ми пусна на DVD, за да я чуя за първи път още в шести клас? Или пък тениската на бандата, която купих от подлеза на НДК и пазя закътана в гардероба повече от десетилетие? Може би е концертът на Браян Мей, Роджър Тейлър и Пол Роджърс в Белград или пък мюзикълът We Will Rock You на Бен Елтън до лондонския Tottenham Court Road? Допускам дори да е бил досегът до паметника край Женевското езеро в Монтрьо или до къщата на Фреди в Garden Lodge, където той издъхва на този ден преди 30 години...
Причината да сме влюбени във Фреди Меркюри, Queen и неповторимата им музика просто няма как да е само една. Гениалното творчество на бандата изобилства от песни за всяка една житейска емоция, ситуация или персонаж – любов, приятелство, победа, загуба, раздяла, та дори Флаш Гордън и сестрата, която никога не сме имали. Музиката на Queen е Вселената, в която се преоткриваме отново и отново, без да ни омръзнe никога. 


“Фреди, трябва ти песен, на която дори котките могат да танцуват“, е съветът на Майкъл Джексън към Меркюри, а резултатът е появата на Another One Bites The Dust като самостоятелен сингъл. Самият Фреди, който е изучавал графичен дизайн преди да се присъедини към бандата, изобразява герба на Куин с четирите зодии на музикантите – два лъва (Роджър Тейлър и Джон Дийкън), рак (Браян Мей) и дева (Меркюри). По рождение името на Фреди всъщност е Фарук Булсара, произходът му е персийски, а първите осем години от живота си той прекарва в Занзибар, преди да замине да учи в Индия.


Ден преди да си отиде от този свят Фреди Меркюри обявява публично, че е болен от СПИН. Дори последният му път не преминава без посланието на песен, написана от Браян Мей и появила се шест години след смъртта на великия вокалист. „Един по един – само добрите умират млади...“ Музиката им обаче ще живее вечно. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.