Усещане за жена

12 януари 2012 текст Никола Шахпазов
Четири десетилетия след издаването си L.A. Woman звучи все така разкъсващо откровено, алкохолно-блусарски и необуздано фънки. В края на януари пък лейбълът Rhino пуска няколко специални издания на шедьовъра на The Doors, в които освен ценни алтернативни версии на познатите класики откриваме и едно съвсем ново парче.


Разбира се, когато The Doors и техният дългогодишен съмишленик Брус Ботник започват записи в студио през ноември 1970, те не са съвсем наясно какъв ще бъде крайният резултат. Няма и как да подозират, че това ще бъде най-силният им и концентриран албум, но и лебедовата песен на емблематичния певец и поет Джим Морисън. L.A. Woman е очаквано продължение на блусарския Morrison Hotel, изпълнен е с мръснишки звучащи парчета, почти пълна противоположност на полираните Waiting for the Sun и The Soft Parade. Албумът е последната и сякаш най-силна еманация на Джимбо – той е нaдебелял и небръснат от месеци, а алкохолът и наркотиците са направили гласа му грапав и изключително подходящ именно за странната и поетична смес от блус и рок, която записва заедно с групата. Акцентите очевидно са продължителната заглавна композиция и тихият финал Riders on the Storm, но между тях се разположени и брилянтните Been Down So Long, The WASP (Texas Radio and the Big Beat) и Cars Hiss By My Window. Защо обаче трябва да се радваме на преизданието на L.A. Woman, при положение че албумът сам по себе си е перфектен?

Най-вече защото юбилейното издание включва както познатите композиции, така и втори диск с адски любопитен неиздаван до момента материал. Горящият акцент в него несъмнено е чисто новото парче She Smells So Nice, уж случайно открито от Ботник, докато се ровил из стари ленти със студийни записи на The Doors. По някаква причина песента не е намерила място сред оригиналните десет композиции, но спокойно можем да кажем, че им пасва идеално. Можете да чуете и алтернативен микс на целия L.A. Woman – с добавени аудиопарчета от записите като допълнителни партии на Манзарек и бекинг вокали на Морисън плюс съвсем истинските гласове на хората от групата, обсъждащи музикалните теми в студиото. Целият този бонус материал се появява и под формата на двоен, 180-грамов винилен албум – L.A. Woman: The Workshop Sessions. Ако пък искате още и още подробности от работата по епохалните парчета, препоръчваме ви да поръчате и документалния филм Mr. Mojo Risin': The Story of L.A. Woman (на dvd или blu‑ray). Има защо да изследвате последните мигове на великите.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.