Вървят ли двама

11 юли 2012
Дълго време вярвахме, че появилият се през 1996 Spiritchaser ще си остане своеобразното grand finale в дискографията на една от най-красивите групи на съвремието – Dead Can Dance. Радваме се, че изобщо не бяхме прави – Лиса Жерар и Брендан Пери преглътнаха личностните различия и вече са готови с Anastasis, дългоочакваното и неочаквано продължение на историята на Dead Can Dance.


Първите сигнали
Всъщност надявахме се на нов Dead Can Dance албум още през 2005, когато Лиса и Брендан се събраха за кратко световно турне. Тогава обаче нещата минаха единствено с концерти, нищо, че вече бяха почнали да пишат нови парчета. Когато обаче беше на самостоятелен концерт в София през 2010, мистър Пери вече открито говореше за събиране на групата, а миналата година вече беше ясно, че Dead Can Dance ще се издигнат от пепелта като истински феникс.

Възкресение
“Албумът ще бъде много пролетен – съвпада и с възраждането на природата, и с второто раждане на Dead Can Dance”, коментира преди няколко месеца Пери. Името също не е подбрано случайно – гръцката дума ἀνάστασις означава “възкресение” (използва се така и в чисто библейски смисъл), но също и “между две състояния”. Независимо кое от двете значения приемете за водещо, те пасват идеално на песните в Anastasis.
Албумът е колкото типичен за групата, толкова и нов, свеж, ясно отразяващ едни порас­нали и помъдрели Жерар и Пери. Anastasis е емоционален, сакрално дълбок, унасящ, подтикващ към мисли и медитативен едновременно. Той е хем оптимистично, хем песимистично и нерадостно разсъждение за съвременния свят и общество (чуйте Amnesia, Opium и откриващото Children of the Sun), но и традиционното за Dead Can Dance музикално пътешествие през традициите на Средиземноморието, Близкия изток и Север­на Индия (пробвайте Kiko, Agape и Anabasis). Прекрасен албум, казано простичко.

На път
Световното турне на групата започва още през август с дати в Северна Америка, но нас доста по-живо ни интригува европейската му част... която пък леко изненадващо има за първа дата Бейрут (16 септември). Следват още източни и южни градове, които са ни значително по-близки – Dead Can Dance са в Истанбул на 19 септември, в Солун на 21-и и в Атина на 23-и. Oще по-хубавото е, че за точно тези дати все още има билети, докато в почти цяла Централна и Западна Европа концертите отдавна са разпродадени.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.