• Празнична музика

  22 декември 2011

  текст Никола Шахпазов

  В периода между Коледа и новогодишната нощ не просто няма да се спи, а ще се трещи и танцува. Музикалните събития са в изобилие, ето и най‑важните от тях.
 • Непобедимите

  22 декември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Трент Резнър и Атикъс Рос нямат спирачки. За последните две години завършиха дебютното издание на проекта си How to Destroy Angels, взеха Оскар за саундтрака към Социалната мрежа, а няма да се учудим, ако получат такъв и за музиката към филма Мъжете, които мразеха жените, който току-що пуснаха официално.
 • Есенни сонати

  1 декември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Малко меланхолична музика за минорните декемврийски дни.
 • Музиката в него

  17 ноември 2011

  текст Никола Шахпазов, снимка Дневник

  Тодор Колев е великански актьор, а замалко да се изкушим да го наречем и най-великият в българското кино, поне за последните 30 години. Той обаче е поне толкова голям музикант, колкото голям актьор и точно това ще ни напомни тематичната концертна вечер Как ще го стигнем? в Строежа на 24 ноември, когато сборна формация местни музиканти ще изпълняват ключови и култови песни на Колев. И той ще се включи.
 • Законите на Линч

  10 ноември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Ноември ни поднася два важни повода да си припомним гения на Дейвид Линч. Този път обаче са музикални.
 • Септемврийска симфония

  24 август 2011

  текст Никола Шахпазов, снимка ФСБ (c) 2011 Стоян Гребенаров (p) 2011 Контрапункти

  Дойде моментът за малко симфонични рок експерименти – през септември в Пловдив така различните Таря Турунен и ФСБ ще представят своите парчета в нов, класически облагороден аранжимент.
 • Фаталните 13

  30 юни 2011

  снимки Петър Димов

  Фрактура на Васко Катинчаров – единственото предаване за рок и метъл по родните телевизии, стана на 13 години. Не обичаме да смятаме, но 13 лета са равни на стотици часове концертни репортажи, клипове и интервюта. Помолихме Васко да ни припомни най-интересните моменти от разговорите с рок боговете, а той направо ни заля с цитати. Четете и се смейте на воля.
 • Райската градина

  23 юни 2011

  Никола Шахпазов

  В къмпинг Градина изпращат последния ден на юни и посрещат 1 юли с райска комбинация от звука на вълните, сладък поп, още по-сладко аренби, плътен фънк, диско и много джаз. Казано накратко – дойде време за първото издание на Sozopol Fest.
 • Фестивална треска

  2 юни 2011

  текст Никола Шахпазов, водеща снимка Ясен Немски (от Sonisphere 2010 в София)

  Само преди десет години се радвахме (неимоверно и неподправено) на пет-шест големи концерта годишно, а фестивалите се свеждаха до площадни бирени празненства или елитарни джаз фестове в София и Банско. Впоследствие нещата се промениха сериозно, а тази година ще видим невероятно наситен на музикални фестове летен сезон. Спретнахме кратко представяне на по-интересните, като дори не смеем да твърдим за изчерпателност.
 • Нека има деца

  14 април 2011

  Никола Шахпазов

  Броени дни преди бронираната финландска дивизия Children of Bodom (плюс северните подкрепления Ensiferum и Machinae Supremacy) да прегази София, решихме да ви припомним петте причини, поради които на 19 април трябва да сте в зала Универсиада.
 • Високо напрежение

  7 април 2011

  Дани Николова

  Покрай концерта на Otros Aires преброихме най‑бляскавите представители на електротангото.
 • Have a Nice Trip

  8 юли 2010

  текст Никола Шахпазов

  Бристълският трип хоп – до Massive Attack и обратно
 • Diabolus in musica

  27 май 2010

  Дяволската музика има много лица, но повечето хора я свързват единствено с метъла. Само за два дена (29 и 30 май) ще можем да видим някои от главните виновници за подобна нагласа – три банди, записали повече песни за Бафомет, отколкото Адриано Челентано за любовта.
 • Fests Next Door

  20 май 2010

  текст Николай Василев

  Докато концертното лято у нас преминава под знака на Sonisphere, Kavarna Rock Fest, ParkLive и Spirit of Burgas, някои от околните ни държави предлагат не по-малко внушителни музикални фестивали, при това с дългогодишни традиции и завидно стилово разнообразие.
 • Когато гръм удари

  5 май 2010

  текст Никола Шахпазов, снимки Virginia Records / Sony Music Enterteinment

  Буреносната австралийска петорка AC/DC ще удари София на 14 май вечерта – ето и кратък план за действие преди, по време и дори след епохалния концерт.
 • The Rockin' 90s

  18 март 2010

  текст Николай Василев

  В очакване на завръщането на Ер малък си припомнихме кои други групи пишеха историята на българския рок през 90-те.
 • Звездопад

  14 януари 2010

  текст Александър Бакалов

  Интернет е безкраен източник на забавление, благодарение на непрекъснатия поток от линкове, с който приятелите ви заливат чрез мейла, месинджъра или социалната мрежа, която използвате. Включваме се към спама с представянето на пет покъртителни изпълнения на самобитни български творци, които са истинските местни интернет звезди. Убеждението, че маите май са прави и краят на света наближава, се намира на една търсачка и два клика разстояние.
 • Големите надежди

  14 януари 2010

  текст Александър Величков

  Phuture Shok Фичо, Даката и Деси винаги са заети с по няколко проекта едновременно и вероятно затова понякога не им остава време да записват ...
 • Четворка асо за начало

  7 януари 2010

  текст Николай Василев

  Началото на новата година при нас бе огласено от четири великолепни албума – горещо ви ги препоръчваме.
 • Черен списък

  17 декември 2009

  текст Николай Василев

  Мнозина считат Onyx за едни от най-изявените представители на олдскуул хип хопа, но истината е, че всичко започва много преди тях по източното крайбрежие на САЩ. Тук е моментът да си припомним пет от най‑великите хип хоп групи на отминалото столетие.