• 4 парчета на... Бен Каплан ОТЛОЖЕН

  11 март 2020

  текст Кристина Йорданова снимка Nick Barber

  В рижата си брада може да скрие цял кораб, пък и толкова би му отивало да е на такъв. Канадецът акостира и тук с блус истории за загубата, любовта, секса и Бог - темите на последната му музикална запалка Old Stock.
 • На телефона е Стругаре

  5 март 2020

  текст Севда Семер заглавна снимка Жоро Панчев снимки от Зяпам си страховете Николай Неделчев

  Разбрали сме се да се чуем, за да разкаже за дебютния си албум и концерта на 21 октомври. Когато вдига, около него звучи музика и някой казва нещо за фон, което ме разколебава – два пъти го питам дали може да говори. Да – просто Стругаре не спира да работи.
 • 25 песни за един агент

  20 февруари 2020

  Филмите за Джеймс Бонд имат специална връзка с музиката към тях – възелът се стяга още с първия през 1962. Покрай новия епизод през ноември и песента му си припомняме звуковия фон, на който агент 007 е пускал сухи шеги и бързи патрони през годините.
 • 4 парчета на... Fink

  13 февруари 2020

  текст Кристина Йорданова снимка Grazvydas Kaskelis

  Фин Грийнол е способен да говори с еднакъв огън за метъл, техно и всичко между тях и може би това е причината първо да се завърти с електро пулс, а после да купи няколко китари за инди фолк парчетата си. Британецът започва полета си с денс албума Fresh Produce от 2000, който става хит по къмпинги със сочните си семпли.
 • 4 парчета на... New Candys

  8 януари 2020

  текст Кристина Йорданова снимка Jancy Buffington

  33.3% рок, 33.3% рол и 33.4% психеделия. Не знаем защо изтриха това описание от фейсбука си, математиката им не е зле, но ние сме тук за друго.
 • 20:20

  18 декември 2019

  Следващите седем локации ви съблазняват да пропуснете речта на президента и да посрещнете новото десетилетие във вълнуващ парти кръг.
 • 25 декември: Коледа на бар

  18 декември 2019

  снимка elrowofficial

  Знаем, че след преяждане на човек не му е точно до купон, но все пак следващите пет места са идеални за горене на калории.
 • Плейлистът на 2010-2020

  18 декември 2019

  текст Кристина Йорданова

  От 2010 насам платформите за музика ни запратиха в толкова различни жанрови посоки, че вече никой не казва "аз слушам само това".
 • 4 парчета на... Джеймс Лег

  21 ноември 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Stefan Daub

  Преди да пусне коса и да се кръсти Джеймс Лег, той е Джон Майърс – син на проповедник, израснал между пясъците на Тенеси и Тексас с госпел музика за фон.
 • Какво не знаехме за... Хилдур Гюднадьотир

  30 октомври 2019

  текст Кристина Йорданова

  Сигурни сме, че тази исландска композиторка се смее на добрите шеги и обича живота, но когато трябва да създаде музика без усмихнато лице, дълбае в по-тъмните ъгли на съзнанието си. Така се раждат зловещият хаос в датския филм Kapringen, мракът в Сикарио 2: Солдадо и ужасът в сериала Чернобил, а последно виолончелото ѝ партнира на Артър Флек в Жокера. Тези нейни поредни шедьоври ни карат дa я намерим в Spotify и да я пъхнем веднага в пейлиста си (до добре подбрани шопенски ноктюрни и руски рап), а за да влезе и във вашия, разказваме още малко за Хилдур.
 • Halloween Hot Spots

  24 октомври 2019

  5 партита, на които може да сте каквото си поискате, а ако 31 октомври не ви е съвсем удобен, последните 2 са точно за вас.
 • 4 парчета на... Hooverphonic

  26 септември 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Jan&Jorre

  Задъханите извивки на Гейке Арнаерт в Mad About You вероятно са първото, за което се сещате, щом чуете Hooverphonic. И не сте сами – десетилетието с тази певица е най-силното за белгийската трип-хоп група, движена от мозъците на басиста Алекс Калиър и китариста Реймънд Гийртс, които от старта си през 1995 сменят общо пет фронтдами.
 • Плейлистът на август

  29 август 2019

  текст Кристина Йорданова

  Няма да ви пускаме музиката, която слушаме, когато ни е горещо и наблизо плискат вълни. Саундтракът на изнизващия се месец е пълен с новите парчета, които се родиха през лятото, крещейки за цели нови албуми през есента. Вадете слушалки и се гответе.
 • Metropolis: Industrial Gathering

  22 август 2019

  снимка ivanvandov

  Локацията на това парти още е тайна, но лайнъпът му казва всичко важно. Начело в него стои Йерун Сърч, който открива пред себе си техно пейзажи от средата на 90-те и е сочен за вдъхновител от много имена зад пултовете.
 • 50 години Уудсток

  8 август 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Shaydawn on Xanga

  Средата на август е, когато през 1969 на 70 километра от градчето Уудсток, щата Ню Йорк, свободната любов, евтините наркотици и бълбукащият рокенрол са решение на всички проблеми за уикенд. На фона на войната във Виетнам, култът около Чарлс Менсън и движението за гражданските права, четирима мъже под 27-годишна възраст запечатват датите от 15-и до 18-и със знака на мира.
 • 4 парчета на... The Chemical Brothers

  1 август 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Hamish Brown

  Не са нито братя, нито химици – пионерите в биг бийта Ед Саймънс и Том Роландс са историци по образование, които пишат собствена легенда. Откакто пускат дебюта си Exit Planet Dust през 1995, двамата от Манчестър не са спрели да наливат електронна креативност в ушите ни, а песента им Galvanize още се върти по всички мачове на NBA.
 • Какво не знаехме за... Брус Дикинсън

  1 август 2019

  текст Никола Шахпазов

  Наричат го ренесансова личност и това гръмко определение е на място. Фронтменът на Iron Maiden скоро ще навърши 61, но намира магически сили и за световни турнета с групата, и за пилотиране на пътнически самолет, писане на книги, фехтовка, а напоследък – и spoken word представления. Точно за такова пристига в София на 23 декември, но нека Коледа не ви се струва далече – следват 4 причини да си подарите билет час по-скоро.
 • Посоките на август Vol.2

  1 август 2019

  От торбата с летни фестивали този път изсипваме шест, които варират от електроника в гората до класика край езерото и от метъл сблъсъци до био разговори. Е, накъде сте?
 • Посоките на август

  25 юли 2019

  Електроника, хип-хоп, класика, деветдесетарски денс икони и микс от изкуства бълбукат в началото на август, когато ще ви се иска да сте на поне две места едновременно. Е, няма как да стане, така че вадете везните и изберете най-вашето.
 • 4 парчета на... Шилпа Рей

  18 юли 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Ebru Yildiz

  Когато изричаме името ѝ, очакваме да призовем жена с горяща цигара в устата и два средни пръста, вдигнати високо във въздуха. Пънкарската ѝ блус сила тръгва от индийско семейство в Ню Джърси и стига до улиците на Ню Йорк, които кръстосва с бандата Shilpa Ray and Her Happy Hookers за два диска време.