Дизайнотека

16 юни 2016 текст Виолета Иванова
Има хиляди причини да впишете One Design Week в органайзера, но знаем поне сто, които не искат пълен резервоар. Вадим ги от рафтовете на Design Bookery или фест библиотеката на Lidl, която познава темата от А до Я и след Пловдив идва в София.


В конструкцията ѝ има толкова стъкло, че прилича на аквариум, но вместо миди, по пода са пръснати персийски шарки и пуфове, а вътре плуват купища идеи. За всичко от проектиране на удобни и красиви предмети през "рисуване" на текст до дизайн, който наистина разбира своя потребител, черпим от четири реда луксозни книги и списания. Издателите са все акули в жанра като Gestalten, Laurence King, Unit Editions и Victionary, а библиографията е избрана от десет наши познавачи на материята.

"The end of print временно се отлага", обявява графичният дизайнер Иван Христов (или Fontan2), за да даде ясен тон на цялата колекция, събрана тук. Print Matters, The Logo Design Toolbox и Dynamic Identities са само десета от брандинг наръчниците, които слага в ръцете ни. За типографска муза пък търсим подбора на Костадин Кокаланов и Борил Караиванов (който стои зад Типофеста), а творческите директори Илиан Илиев (от Ogilvy) и Ивайло Недков (от FourPlus) дават палец нагоре и на няколко заглавия за илюстраторите сред нас. Реклама плюс плакатен, UX и продуктов дизайн също има – от личния топ на Мария Тодорова и Александър Антонов от Next-DC, Светослава Илиева от Progress и дуото зад Студио Комплект – Адриана Андреева и Бояна Гяурова. Както виждате, случайна препоръка няма, така че каквото и да хванете от рафта, ще е ценно.

Слабо е да кажем, че тази библиотека е аларма за задрямалото ни вдъхновение, или пък просто визуален пир, на който всички са поканени. Design Bookery е тук, за да подчертае дебело на хартия, че интернет не е и никога няма да спечели войната срещу печата. Толкова е хубаво, че ни се иска да го кажем пак – скоро, в градинката срещу СУ.

Design Bookery е на ул. Станислав Доспевски в Пловдив до 19 юни и в градината Св. Климент Охридски до НХА в София от 20 до 25 юни. Работи от 10:00 до 22:00. Целият каталог е на db.onedesignweek.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.