365 дни по-късно

25 август 2016
Тик-так и една година мина, откакто пуфовете в читАлнЯта започнаха да разполагат в себе си човеци, които държат въображението си във форма с редовни разходки по книжни пътеки. Е, ще празнуваме ли, или ще си четете вкъщи тази вечер?


Стъклената библиотека в парка пред Народния вече е с над 5000 "прозореца към света", през които можете да надникнете с читателска карта. Достъпът продължава да е на цената на една дарена книга от личния ви рафт с "художествена литература на български език". Ако се отбиете в читАлнЯта на 1 септември, ще получите разрешение за четене и без подарък – това е сладкишът, с който мястото черпи за рождения си ден. Всъщност, почерпките си вървят от 29 юли (точната дата на раждане), но първият ден от деветия месец изсипва цяла шепа череши върху тортата. Тогава осребряваме "златните билети" от предизвикателството Книга на сляпо, а именно: през целия август читАлнЯта маскира томове от каталога си със специална подвързия, която издава само дума от заглавието; посягате със затворени очи и, ако напипате "злато" между страниците, пазете си го, за да го размените за книжна награда на 1 септември.

Седмица по-рано – на 27 август, наградите са за най-ориентираните в експедицията Изгуби се в литературна София. Пет отбора се надбягват помежду си и със стрелките на часовника по разни лит места в града – адреси, свързани с произведения, техните герои, създатели и събития. В маршрутите са наплетени загадки и от екипите се очаква да хванат правилната нишка в рамките на 2 часа. Бързината носи допълнителни точки и определя кои три отбора ще спечелят по-големи награди от безплатна читателска карта, с каквато си тръгват останалите. Записвания за изгубването се приемаха до 25 август, затова си стискайте палци да се вредите на второ класиране – преди самата игра на 27 август (има шанс).

Финалът на "цял месец чели, играли и се веселили" е от 19:30 на 1 септември с гладиаторската битка Актьори срещу поети. Кръв няма да се лее, само разнообразни таланти, а за вино – нямаме информация, но ще си носим за едно "наздраве" и "успех" на рожденика. Ако решите и вие да вземете, нека не е Вино от глухарчета – вече си имат два броя от пивкия Бредбъри, така че най-добре вижте за какво мечтаят в списъка със заглавия на читалнята.bg.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.