Най-отгоре на нощното шкафче

10 септември 2020 текст Дани Николожва
"Писането и четенето са най-питателните форми на медитация. Когато четем написаното от най-интересните умове в историята, ние медитираме както със собствените си умове, така и с техните", пише Кърт Вонегът в своята Цветница. Предложенията ни за литературна медитация този път са четири. Неиздавани до момента, отдавна чакани или напълно неочаквани, те са обединени от етикетите "чисто нови", "големи писатели" и "страшно си заслужават".


ТЪЛКУВАНЕ НА СЪНИЩА
Зигмунд Фройд
Колибри, 30лв
Без да подценяваме огромния труд и амбицията за дълбочина на изследването, книгата започва суховато с представяне на всички налични теории по темата. След като преодолеем този пресечен терен обаче, пътят става живописен. Текстът продължава увлекателно с все по-бързото потапяне в света на сънищата (Фройд анализира предимно свои, но и някои чужди, споделени му от близки или пациенти) и с лекота (и красноречие) трансформира вътрешните преживявания в богати на културни, митологични и лингвистични асоциации анализи. Лошото тук е, че високият му интелект може да повлече читателя надълбоко със сложно обяснение на съвсем просто тълкувание. Но това, разбира се, му е и хубавото. Другото чудесно нещо в книгата е откровеността. Макар да прави уговорката, че ще запази личното си пространство непокътнато, той многократно разкрива вътрешния си свят. Страхове, надежди, детски спомени и тъмни мисли са само част от нещата, които ще ни помогнат да разберем какъв е бил Фройд. Не ученият, а човекът.

ЕДНА СРЕЩА
Милан Кундера
Колибри, 20лв
И тази творба на Кундера продължава линията на ангажираност със световната история, естетиката, изкуството и мястото на изкуството в нашето постмодерно общество, в което едва е останало по някое кътче за поезия. Хубавото на тази книга е, че авторът рисува портретите на други автори, "различни и самотни", каквито са писателите Бохумил Храбал, Йозеф Шкворецкий, Курцио Малапарте и Рене Депестр, художникът Френсис Бейкън и композиторът Леош Яначек. В колекцията от есета препускат и имената на Достоевски, Маркес, Фелини, Кафка, Данило Киш и Бертолд Брехт. Единственият недостатък, който успяхме да открием, е, че някои от тези общо 26 есета са особено кратки. Това, заради което отново сваляме шапки на Кундера, е, че книгата ни оставя предизвикани, замислени, изумени, усмихнати и абсолютно доволни, че сме ѝ отделили време.

ТЪМНАТА СТРАНА
Ги дьо Мопасан
Изток-Запад, 17лв
Мопасан се нарежда не само сред най-големите майстори на краткия разказ, но и сред най-яростните противници на човешкия род (може би само Шопенхауер е достоен да му съперничи по цинизъм). Напълно убеден в развратността на човешкия дух, Мопасан съсредоточава цялото си творчество върху упадъка, извратеността, лудостта и моралната слабост на хората. Помръкващият заради сифилиса мозък на Мопасан е оставил 50 мрачни разказа с ужас на шофьорското място и сарказъм на седалката вдясно, от които издателство Изток-Запад са подбрали общо 34. Преди да влезете в мрачния свят на Мопасан обаче, обърнете внимание на едно: макар болестта да е отнемала мозъка му постепенно, литературата му е останала непокътната.

РОДЕН СЪМ ДА ЖИВЕЯ В САМОТА
Франц Кафка
Кръг, 18лв
Сред написаното от Кафка, въпреки заръката след смъртта му то да бъде изгорено, са и красивите любовни писма, великолепните писма с послания към приятели и невероятно дълбокото, себеразкриващо и най-близко до автобиография Писмо до баща ми. Избраната кореспонденция, която издателство Кръг пуска на пазара след близо 40 години затишие, носи всички забележителни белези на романното му творчество: нервното внимание към най-дребните детайли, параноично жонглиране с променящия се баланс на силите, атмосфера на емоционално задушаване, но в изненадващо съчетание с момчешки плам и искрен възторг (поне що се отнася до любовните писма към двете най-скъпи на сърцето му дами). Това, че писмата са писани сякаш по-скоро за себе си, ги прави истински ценни. "Това е Кафка в цялата си уязвимост."


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.