Сандъче с инструменти на писатели x 5

8 октомври 2020
Писането не е лесна работа. Сандъчето ви с писателски инструменти трябва да е тежко, но да е по силите ви да го носите. Да е разнообразно, но да не се лутате из богатото му съдържание. Подбрали сме 4 ½ книги за писането, които да пъхнете вътре. Ще ви свършат работа.


Стивън Кинг
За писането
Ciela, 16 лв.
Кинг не е просто Царя, той е и папата, и аристокрацията, и така нататък. Според Forbes печели сума с умопомрачително много нули, според общото мнение има най-голям брой читатели от Дикенс насам, а според нас освен добър писател е и добър човек. Научаваме го от За писането, която е 1/3 мемоари, 1/3 изповед и 1/3 уроци как да боравим с езика. Освен чисто практическите съвети (с колко да съкратим черновата и да внимаваме ли с прилагателните) има и общовалидни такива. "Ако нямате време да четете, нямате инструменти да пишете. Толкова е просто." Пряк път към писането няма. Повтаряме: няма!

Умберто Еко
Шест разходки в горите на измислицата
Ciela, 12 лв.
Професор по семиотика, специалист по масмедии и любопитен изследовател на култура и общество, Еко е пуснал висока топка с разсъжденията си върху писането, четенето и връзката помежду им. Шестте разходки са всъщност шест лекции, а горите са художественият текст. Чрез примери от приказките до голямата литература Еко връща тортата обратно в състояние на рецепта, като ни показва тънкостите, механиките и съставните части на добрия художествен текст. Книгата спокойно можеше да носи прозаич­ното заглавие "Как да станем писатели". Очевидно, отново първо трябва да четем.

Рей Бредбъри
Дзен в изкуството да пишеш Ciela
12.90 лв.
Дзенът в заглавието е заблуждаващ. Единайсетте есета и няколкото поеми на един от най-сладкодумните майстори на разказа, романа, телевизионната новела и така нататък се пукат по шевовете от ентусиазъм. "Първото нещо, което писателят трябва да бъде, е ентусиазиран. В противен случай можете да берете праскови или да копаете канавки. И кой знае, сигурно ще е по-полезно за здравето ви." Ентусиазмът обаче върви в комплект с усилена работа. Затова тази умилителна любовна бележка към писането е нашарена от купчина практични съвети за писатели.

Орхан Памук
Наивният и сантименталният писател Еднорог
19.90 лв.
В книгата, родена като Нортънови лекции в Харвардския университет, наивният и сантименталният писател са измъкнати от прословутото есе на Шилер За наивната и сантименталната поезия. "Наивният" писател е този, който лее творчеството си спонтанно, а гсантименталният" (в немското значение на тази дума) твори разумно, калкулирано и с пълното съзнание за всички техники и правила на занаята. Освен важен ли е балансът между тези два свята и как да пребиваваме в единия или в другия, Памук ни дава още един допълнителен жокер – разделението "наивен" и "сантиментален" е валидно както за създаването, така и за потреблението на какъвто и да било друг вид изкуство.

Кърт Вонегът
Цветница Colibri
15 лв.
Това не е книга за писането, затова я приемете като "бонус трака" в албума. Сред разхвърляните автобиографични мисли на един голям писател винаги има място за съвети, включително и такива, отнасящи се до писането. "Случвало ли ви се е да се възхищавате на някой празноглав писател заради степента, в която владее езика?" Не. Значи най-важни са идеите. Споделяйте ги безстрашно на хартия и не се стресирайте, ако се окаже, че не сте добри в говоренето. "Участвал съм в шоуто на Ърл Каспинет четири пъти. Нито веднъж не обелих и дума." Писателите явно не ги бива.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.