Какво има под капака: Книги х 4

19 ноември 2020 текст Дани Николова
Макар че тежи колкото порция пържола с гарнитура (около килограм и половина, но преувеличаваме умишлено), мозъкът е командният център на всичко, което възприемаме като себе си. Какви процеси протичат в него и какво се случва, ако, образно казано, му изгорят свещите? Избрали сме няколко книги на големи невроучени (и чудесни писатели), които опитват да дадат (поне някакви) смислени отговори на тези въпроси.


Щастливият мозък
Изток-Запад, 18 лв.

"Това не е наръчник за самопомощ, нито книжка с напътствия как да заживеете щастливо. Аз просто съм очарован от мозъка и от всичко, на което е способен", обяснява Дийн Бърнет, невроучен, стендъп комедиант, колумнист в Гардиън и бивш специалист по балсамиране и дисекция на трупове. Едно от толкова многото неща, на които мозъкът е способен, е именно щастието. И д-р Бърнет се впуска в издирването на научнообосновани причини да го изпитваме. Което пък се оказва... ами, задънена улица. Щастието е продукт, подобно на сочен бургер, зад който стоят дистрибутори, касапи, фермери, готвачи, ЧЕЗ, водоснабдяване и един куп човешки проблеми (по аналогия: хормони, невротрансмитери, амигдала, система за възнаграждение, ние и те-групи и така нататък) и това прави работата дяволски оплетена.

Инкогнито: тайният живот на мозъка
Фабер, 14 лв.

"Не можеш да влезеш в една река два пъти", е казал древногръцкият философ Хераклит около 500 г. пр.н.е., разсъждавайки върху хода на времето. Хиляди години по-късно американският доктор по невробиология и психиатрия и бакалавър по американска и британска литература го е повторил, горе-долу така: "Tази книга е писана в продължение на няколко години от различни хора, всички с името Дейвид Игълман, но променящи се час по час". Ако продължим метафората за щастието и сандвича, можем да се самоопределим като днешен вестник. Резюмираната информация за ремонта на Цариградско, цената на петрола и нивото на река Дунав в сантиметри е нашето съзнание. Всички процеси, институции, структури и десетки до милиони хора, стоящи зад тях – нашето подсъзнание. Кой в крайна сметка дърпа конците? Не е въпрос за милиони.

Как работи умът
Изток-Запад, 40 лв.

"Остроумно, ясно и доста увлекателно". Това в никакъв случай не са прилагателни, с които се описва работата на мозъка (защото всичко под шапките ни е: оле-мале, страшно е сложно). Това са най-честно срещаните думи по адрес на книгата на Стивън Пинкър – психолог, психолингвист, когнитивист, учудващо добър писател на нехудожествена литература и в крайна сметка голям шегаджия. Защо децата са нахални? Защо глупаците се влюбват? Защо живописта и музиката ни успокояват? И защо загадки като свободната воля и съзнанието направо ни откъртват мивките, отвъртат ни бушоните и ни спукват кашона (разбирайте, прекомерно много ни затрудняват)? Ако книгата беше рок концерт, билетите щяха да се продават на черно, четем в анотацията на книгата на сайта на издателството. И безрезервно є вярваме.

Мъжът, който взе жена си за шапка
Изток-Запад, 19.95 лв.

Световноизвестният невролог Оливър Сакс не е обикновен практикуващ. Неговите па-циенти страдат от твърде редки, особено странни и въпреки огромната емпатия, която изпитваме към тях – често комични психични разстройства. Като мъжа от заглавието: професор, който не разпознава лица (включително това на съпругата си) и дружелюбно потупва пожарните кранове, вземайки ги за деца, всеки път когато се разхожда по улицата. Странните неврологични случаи вече са познати на медицината със съответните им наименования: прозопагнозия, синдром на Корсаков, синдром на Турет... но "това, което превръща случаите в литературни бисери, е особеният поглед на Сакс и неговото перо". Не става въпрос за нездраво любопитство от типа на "да дръпнем брадатата жена за брадата", а за ярки, странни и информативни медицински случаи, от които да понаучим това-онова за мозъка. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.