• Пълно био

  15 януари 2015

  Това не е материалът ни за лимеца и доматите от домат. Но пак ще говорим за нещо истинско и полезно, което се поглъща от кора до кора – биографичните книги от една поредица, кръстена на Фелини.
 • Лицата на рекламата

  28 август 2014

  текст Таня Трендафилова

  Ако не спадате към онази група щастливци, разполагащи с опцията да превъртат рекламите на домашния си приемник или се числите към по-радикалната прослойка, избрала навеки да зачеркне телевизора от списъка с най-необходими вещи, значи сте от болшинството средностатистически потърпевши, които стоически позволяват да бъдат заливани от потока на рекламните блокове в името на любимата програма.
 • Tristeza

  10 юли 2014

  Славина Илиева

  Идва времето на дългите летни дни, чиито следобеди са пропити с покосяваща всичко живо и неживо дрямка, примесена с някаква необяснима меланхолия. Дали има литература, подходяща именно за тези особени моменти на спокойно‑неспокойствие? Позволяваме си да споделим с вас думите на четирима писатели, които интуитивно свързваме с топлината и тревогата на лятото, илюстрирайки ги с произведенията на няколко латиноамерикански художници.
 • Един ден на...

  5 юни 2014

  текст Таня Трендафилова

  Предизвикаме ви да разпознаете определена личност от поп културата само по навиците, стила или облеклото й.
 • Магическо

  29 май 2014

  Славина Илиева

  У нас месец юни започва с Деня на детето. Вярваме, обаче, че всеки един ден трябва да е празник за всяко дете. И за детето в нас. Затова подбрахме четирима илюстратори и автори, които са белязали нашето детство и до ден днешен носят вълшебството със себе си.
 • Другата фантастика

  23 април 2014

  текст Славина Илиева

  Издателство СОНМ ни харесва не само заради прецизния си поглед спрямо творбите, които са в неговия каталог, но и заради внимателното отношение към коричното оформление. Комбинацията от двата, така важни за стойностното книгоиздаване, фактора, виждаме най-отчетливо в съвсем новата поредица книги на СОНМ, озаглавена примамливо Другата фантастика. Към съдържанието прибавяме и визуалното оформление на книгите, за което е отговорен художникът Борис Праматаров.
 • Цилиндърът на магьосницата

  2 април 2014

  Славина Илиева

  Тази година светът отбелязва 100-годишнината от рождението на финландската писателка Туве Янсон (1914-2001). По този повод Мумините пристигат в галерия София на Столична библиотека, под формата на изложба, посветена на живота и творчеството на създателката им.
 • По името ще ги познаете

  5 февруари 2014

  текст Таня Трендафилова

  Джеймс (или съкратената версия Джим) със сигурност не е най-популярното име в света, но пък толкова велики хора са извървели житейския си път с него, че ни се прииска да ви представим поне пет от личните ни фаворити.
 • Ако искаш, вярвай, ако не - недей

  5 февруари 2014

  текст Дани Николова

  В тази нова рубрика ще ви разхождаме из света на литературата – по същия начин, по който бодро крачим из дебрите на столичните квартали. Имаме намерение обаче хитроумно да заобикаляме буквализма и действителността. А пък вие ако искате ни вярвайте, ако не – недейте.
 • Ако искаш вярвай, ако не - недей

  15 януари 2014

  текст Дани Николова

  В тази нова рубрика ще ви разхождаме из света на литературата – по същия начин, по който бодро крачим из дебрите на столичните квартали. Имаме намерение обаче хитроумно да заобикаляме буквализма и действителността. А пък вие ако искате ни вярвайте, ако не – недейте.
 • 5 съвета от Вонегът

  27 ноември 2013

  текст Дани Николова

  Пет знаменити съвета за житейско добруване, излезли из романите на Вонегът (но селектирани и разтълкувани от нас - поне донякъде)
 • Ако искаш вярвай, ако не - недей

  6 ноември 2013

  текст Дани Николова

  В тази нова рубрика ще ви разхождаме из света на литературата – по същия начин, по който бодро крачим из дебрите на столичните квартали. Имаме намерение обаче хитроумно да заобикаляме буквализма и действителността. А пък вие ако искате ни вярвайте, ако не – недейте.
 • Казано накратко

  9 юли 2013

  текст Таня Трендафилова

  Много сбит речник на популярните английски абревиатури (MILF и ACAB си ги знаете, нали).
 • Световна класика

  14 юни 2013

  текст Таня Трендафилова

  5 книги, които никой не е прочел до край, но може да цитира.
 • Детски истории

  30 май 2013

  текст Дани Николова, снимка Надя Джамбазова

  Ангелски добри деца или извършващи геройски бели малки човечета, малчуганите винаги трябва да бъдат третирани с всичката налична у големите обич. В един ден от годината обаче малките хора стават царчета. Вижте какви са осигурените за тях “хляб и зрелища” по случай Международния ден на детето и освободете уикенда си от ангажименти.
 • Разкажи ми приказка

  24 април 2013

  текст Дани Николова

  Настолните игри не са само за мъници. Порасналите хора изпитват същата детска наслада, премествайки пионки и трупайки точки. И ако настолните игри бяха блюда на забавлението, то всяка от тях би вървяла добре с гарнитура от остра мисъл, спортен хъс и лична стратегия. Френската Dixit пък се сервира семпло. Единственото, което ще ви потрябва по време на игра, е въображение.
 • В света на Туве Янсон

  10 април 2013

  текст Дани Николова

  Малките човеци могат да бъдат истински мъдреци, а написаните за тях книжки - да приучат на достойнство и философски "савоар фер", "ноухау" или както предпочитате, четящите им на глас родители. Точно такъв тип весели мъдри уроци са книгите на родената в Хелзинки русокоса, свободолюбива, талантлива бохема Туве Янсон, а сътворените от нея муминтроли (тантурести бели животни с големи носове и благи очи) са любимци на милиони мъници по целия свят.
 • Кошмари преди Коледа

  20 декември 2012

  текст Таня Трендафилова

  Пет клишета, без които няма как да минем по празниците.
 • London Calling

  25 юли 2012

  текст Тея Дия снимки LOCOG

  От 27 юли до 12 август светът ще бъде Олимпиада. Убедени сме, че лондончани са се погрижили да съчетаят перфектно организацията, забавлението и безопасността и се надяваме Дани Бойл да е подготвил повече от незабравима церемония за откриването. Дали полюшвате крака под сянката на някой плажен бар, или пазите климатика вкъщи, следете тазгодишните олимпийски игри, защото е забавно, а и, кой знае, може и ние да отнесем някой медал.
 • Игра на минало

  18 юли 2012

  текст Клодин Жендова

  За да се изправите лице в лице с всекидневието от началото на 80-те, се иска голяма доза смелост и още по-голяма - търпение. Ако не разпознавате тези благородни качества у себе си, значи играта, за която разказваме, не е за вас.