Разкажи ми приказка

24 април 2013 текст Дани Николова
Настолните игри не са само за мъници. Порасналите хора изпитват същата детска наслада, премествайки пионки и трупайки точки. И ако настолните игри бяха блюда на забавлението, то всяка от тях би вървяла добре с гарнитура от остра мисъл, спортен хъс и лична стратегия. Френската Dixit пък се сервира семпло. Единственото, което ще ви потрябва по време на игра, е въображение.


Машинариите на радостта
Латинският израз Dixit (той каза) бива използван от французите като клише. Но рамките свършват дотук. В тази игра няма alea acta est (зарът е хвърлен) или veni, vidi, vici (дойдох, видях, победих). Всичко е свързано с изобретателността на вашите умове, лекотата на въображението ви и навременното ви посягане към различни културни референции. Понякога така нареченият вътрешнозаводски хумор също ще ви бъде от полза.

Правилата на играта
Всеки от играчите (колкото повече, толкова по-приятно) ще получи в ръцете си шест от общо 84-те вълнуващо изрисувани с прекрасни сюрреалистични картини карти. Вгледайте се добре в своите. Не само защото са красиви, но и защото ще имате нужда внимателно да ги обмислите. На всеки тур от играта един от вас ще се превъплъти в "разказвача" на приказката, човекът, който ще поведе историята. Той ще избере една от своите карти, която да обясни на останалите достатъчно ясно, за да се получи приказката, но и достатъчно мистериозно, за да не бъде всичко лесно като детска игра. Нека си представим, че разказвачът сте вие. Избрали сте самотна ръждива котва насред пясъчни дюни. Пустинната хубост ви напомня онзи миг от Малкия принц, в който Сент Екзюпери среща за първи път странния юнак. Назовавате Малкия принц и сега топката е в половината на вашите партньори. Те на свой ред ще изберат картата, която най-силно им навява спомени за момчето, просещо рисунка на овца и ще я поставят на масата, обърната наопаки. Вие ще размесите картите, ще ги разкриете и ще последва дълго умуване. Целта е, сред цялата сътворена история, да се намери картата, дала началото й. Отгатнат ли всички или никой - тежко ви. Очевидно не се сте се справили добре в ролята на разказвач. Отгатнат ли обаче малцина, то тогава честит сте вие, честити са и те.

Фокус-бокус
Най-красивото нещо в Dixit, веднага след собствените ви въображаеми истории, разбира се, са илюстрациите върху картите. Омагьосващи картини на кораби, реещи се в небесата, високи едва три ябълки човечета, страшни великани, симпатични вълшебници, мрачни образи или просто обикновени, приятни за окото хрумки. Сякаш самият Луис Карол е създал необикновено тесте за напълно необичаен покер.

Dixit е в книжарниците на цена от 49.90лв


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.