Топли думи

3 август 2017
Ако си търсите добра компания за пътуване през лятото, тези седем книги тъкмо излизат от печатницата с вдигнат палец от критиката и страници, които обикалят целия свят – от магически реализъм в Индонезия до войната в Афганистан, зомбита в Хаити, проблемите на малък ирландски град и болката да си жена.


ХУБОСТТА Е РАНА
"Толкова тъжна, толкова варварска, толкова странна е тази книга, че се улових как подчертавам параграфи в нея, за да се уверя, че разбирам немислимото й значение", пишат в Ню Йорк Таймс преди да я сложат в своите 100 най-забележителни книги за 2015 и да нарекат Ека Курняван "индонезийския Маркес". "В следобеда на мартенски уикенд, двадесет и една години след смъртта си, Деви Аю се надигнала от своя гроб", започва първият й параграф, който дава тон за странния случай на мистична проститутка и нейните четири дъщери (последната, плашещо грозна, се казва Хубост). Между редовете на романа се вгражда и тънка политическа сатира за най-жестокия абзац в историята на Индонезия – от холандската намеса до масовите убийства на комунисти при режима на Сухарто. "Тази книга може да се чете и като метафора за трагедията в Индонезия, и като приказка за свръхестественото", заключва критиката, според която няма да сбъркаме и с двата прочита – стига само да решим да я разтворим.
Колибри, 19лв

ЗМИЯТА И ДЪГАТА
Етноботаникът Уейд Дейвис заминава за Хаити, когато прочита за два документирани случая на хора, които се завръщат след куп години в гроба (вече познат сюжет, нали?). Освен че отговаря на въпроса "възможно ли е наистина да има зомбита?", книгата с оформление на Албена Лимони отваря врата към култура, която е далеч от полезрението ни – от ритуалите, тайнствените церемонии и вуду магиите в Хаити до политическата история на страната и нейната независимост. Ако вече сте гледали хоръра на Уес Крейвън от 1988, няма защо да обясняваме повече – Змията и дъгата "поставя науката на мястото й", което въобще не е рафт със скучна академична теория.
Ерове, 18лв

ТРИТЕ ДЪЩЕРИ НА ЕВА

Последният роман на Елиф Шафак разказва за младата Пери от Истанбул, възпитана в семейст­во на нерелигиозен баща със симпатии към чашата и предана на Аллах консервативна майка. Когато е приета да учи в Оксфорд, животът я среща с още двама герои в опозиция – уверената, модерна иранка Ширин и скромната, забулена с хиджаб Мона от Египет. В тази троица всеки е прототип – на грешника, вярващия и объркания, които заедно са "трите дъщери на Ева". В сюжета на книгата расте и фигурата на професор с нестабилен имидж, който повдига идеен спаринг за религията, идентичността и феминизма, рязко насочил кроше и към нашите разбирания.
Егмонт, 24.90лв

ЛЯТО
Едит Уортън е първата жена с Пулицър. Причината? Смелостта да говори по въпроси, които в началото на 20 век не стоят уместно между корици. Като женското пробуждане, каквато е темата на сезона, в който 18-годишната Чарити Роял среща първия си любовник Лушъс Харни и трябва да се бори с порядките в малък град. Ако ви се струва като нищо ново, може би вече е така, но книгата е от първите, които разказват точно тази история с искрен и силен език. Такава класика от Уортън в библиотеката (заедно с нейните Невинни години и Итън Фром) често тежи повече от това да си сверил заглавията вкъщи с витрините на книжарниците.
Апостроф, 13.99лв

ПЛАМТЯЩИЯТ СВЯТ
Че няма жени художници в историята на живописта е стар залък в дебата за феминизма, но романът на Сири Хуствет го подправя с нова сила. "Всяко интелектуално или артистично усилие, дори шега, ирония или пародия, се котира по-добре в съзнанието на тълпата, ако зад нея стоят член и тестиси", стреля още началото, което продължава като фикционална антология от текстове на и за художничката Хариет Бърдън, живяла в Ню Йорк в края на 20 век. Гневна заради дългогодишното пренебрежение на света към работата й, тя измисля заплетена мистификация с рецензии, спомени, интервюта и свидетелства на близки. Така постепенно попадаме в механизма на "сложното функциониране на ума", който търси поне едно признание, че несправедливост има и е крайно време да потушим пламъка й.
Колибри, 20лв

СТРАЖ
Местно момиче в Афганистан пристига пред военна база на американците, за да изчака да върнат тялото на убития й брат. Никой не знае дали тя е шпионин, камикадзе, луда или просто скърбяща сестра, както твърди. Така започва анотацията към втората книга на индиеца Джойдийп Рой-Батачаря (след Разказвачът от Маракеш), която Уолстрийт джърнал нарича "първия велик роман за войната в Афганистан". Заради това, че успява да я разкаже през очите на седем жертви – и въоръжени, и цивилни – осъзнали нейния абсурд, когато стават свидетели на тази "малка" човешка трагедия (с намигване към Антигона на Софокъл), пред която всички заставаме от една и съща страна на фронта.
Ентусиаст, 16лв

СЪРЦЕ НА ВЯТЪРА
След 47 отказа да бъде публикуван, първият роман на Донал Райън днес е в списъка за Букър, печели наградата на Гардиън за дебютна книга, а през 2016 е повод авторът да вземе Европейската награда за литература. Странна липса на издателски нюх, ще кажете, но след първите редове разбрахме страха зад него – романът на Райън говори прямо и вулгарно по теми, които не гледат на острия език с добро око. Като отношенията ни с родителите, например. Тук те са част от обща картина – на ирландско градче, където хората трябва "да се преборят с демоните си, да разгадаят едно старо убийство и едно ново отвличане, да се съхранят поотделно и като общност и да поставят ново начало".
Колибри, 16лв


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.