Северно сияние

15 декември 2011 текст Клодин Жендова
По кой път да поеме, чудила се Алиса. По който и да е, отговорил й Усмихващия се котарак, защото все някога все някъде ще стигнеш, стига да вървиш достатъчно дълго. Ние обаче ви предлагаме посока – право на север. Засега пътуването ще е виртуално, пък ако ви се стори прелюбопитно и имате приблизително 1300 евро за харчене – веднага можете да го преобразувате в реално.


Дестинацията е Лапландия, за която мнозина мислят, че е самостоятелна държава, но са в заблуда. Сигурно заради духа, който носи. И заради Дядо Коледа, който се води един от 35-те хиляди души население. Неговото градче е туристически център, нещо като финландския Disneyland. Навсякъде има малки магазинчета с коледни подаръци, украсата виси още от октомври, а добрият старец е наличен за персонална среща и ръкостискане. Може дори да ви каже няколко думи на собствения ви език, след което ще ви позволи да се фотографирате с него.
Трябва да знаете, че в Лапландия няма много хотели. Но за сметка на това има чудесни малки дървени хижички, в които, ако пристигнете по тъмно, най-вероятно бихте заварили следния надпис над табло с множество ключове – “Рецепцията в момента не работи. Ако търсите къде да преспите, моля вземете си ключ и заповядайте в някоя от хижите. Ако утре сутринта, когато тръгвате, все още ни няма, моля оставете ключа и парите на масата зад вратата. Приятно прекарване и лека нощ!”
Другото забавно нещо, което не бива да пропускате да свършите, веднъж стъпили на лапландска земя, е да бъдете кръстени. Във фермата Напапиирин, недалеч от столицата на областта Рованиеми, кръщенето се прави в иглу. Всеки гост получава рога, нарисувани с въглен върху челото си, за да е здрав, и прах от еленови рога. След това трябва да опита дали може с ласо да хване някой от елените. За улеснение и на гостите, и на елените, естествено, ласото се хвърля по пън, на който са сложени чифт рога. После разбира се, получавате сертификат, че сте минали Полярния кръг.
Съветваме ви, ако не тази, поне следващата година да планирате новогодишната си екскурзия до това весело местенце. Много български тур оператори предлагат дори чартърни полети директно до Рованиеми. Ще ви издадем и една страшна хитрост – границата с Швеция е съвсем близо, а часовата разлика между двете страни – един час. Така че ще можете да празнувате Новата година два пъти.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.