"Когато великани стъпваха по земята" - нова книга за Led Zeppelin

15 декември 2021
„Винаги съм вярвал в музиката, която правим, и останах безкомпромисен докрай!“. Думите са на легендарния Джими Пейдж от Led Zeppelin, които преоткриваме в шумната, цветна и вълнуваща биографична книга Когато великани стъпваха по земята от издателство Кръг. Неин автор е музикалният журналист Мик Хол, преводът е дело на Светлана Комогорова – Комата, а корицата е сътворена от Наталия Чайкина.


Първите читатели на книгата оприличават звученето ѝ на психеделичен рок концерт: „Това е една от най-добрите книги за великата банда – пълнокръвна и отлично написана!“ Сборникът се базира на няколкогодишни проучвания и подрежда автентични цитати, ретроспективни епизоди и любопитни разкази за вечна, но противоречива банда. Биографията не подминава по-тъмните щрихи от историята на групата като издевателствата над феновете и „инцидента с акулата“, когато музикантите злоупотребяват със 17-годишна своя почитателка.

Когато великани стъпваха по земята дава нов поглед към Led Zeppelin и отношенията между членовете на култовата банда, продала албумите си в милиони копия по целия свят. Личен приятел на Джими Пейдж и Робърт Плант, Уол отваря вратата към свят, в който талантът и вдъхновението се поливат изобилно с алкохол и наркотици, а окултните практики под въздействието на Алистър Кроули се пропиват не само във философията на музикантите от бандата, но и във всичко, което те правят.

Биографията се впуска в най-интересните моменти от историята на групата – от създаването до разпада, през надвисналото над Zeppelin проклятие, което бележи своя връх през 1975 г. с тежката катастрофа на Робърт Плант, хероиновата зависимост на Джими Пейдж и алкохолната бездна, в която пропада Джон Бонъм


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.