Игра на минало

18 юли 2012 текст Клодин Жендова
За да се изправите лице в лице с всекидневието от началото на 80-те, се иска голяма доза смелост и още по-голяма - търпение. Ако не разпознавате тези благородни качества у себе си, значи играта, за която разказваме, не е за вас.


Определена като „най-скучната игра в света”, полската Kolejka (Опашка), може да ви изнерви до крайност, да ви фрустрира, напрегне, отегчи, но и образова. Защото вероятно и вие като нас дълго време сте живeли с представата, че бананите растат през зимата, кока-колата се пие само в празнични дни, а купуването на диван резонно отнема по няколко месеца.
Настолната игра Kolejka е всъщност Монопол. Но наобратно. Не купувате улици, не строите хотели, не вземате наеми, не диплите пачки и не се подчинявате на нито едно мръсно капиталистическо правило. Наместо това висите с часове на опашка, за да се снабдите с продукти от първа необходимост като тоалетна хартия, месо, захар, цигари и бензин, но когато ви дойде редът, от тях може да не е останало нищо. И тук на помощ идва търпението. Играта продължава с часове, а вие чакате по опашки и се борите да купите пръв всичко от списъка си с продукти, за да излезете победител.
Играта, разбира се, предвижда и някои малки трикове досущ като в реалното комунистическо всекидневие. Можете например да ползвате услугите на черния пазар, стига да сте достатъчно отворени и готови да платите двойно за предоставената услуга. Ако изтеглите карта „приятел на партията”, пък сте честити – веднага отваряте някои стабилно затръшнати до момента врати. Картата „многодетна майка” ви изпраща напред в опашката. В реалния 80-арски живот сигурно това би ви донесло и медал, но в играта, уви, с медал захар не се купува.
Можете да поръчате Kolejka от сайта на Полския институт за национална памет (ipn.gov.pl - има я вече на английски, немски, испански, руски и японски) и да поиграете на онези времена, в които всичко е било така просто, че ни иде да цитираме една шега от любима книжка на Пелевин – ”дали ще е черно или бяло, то все си е майката ****!” Приятна игра!


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.