London Calling

25 юли 2012 текст Тея Дия снимки LOCOG
От 27 юли до 12 август светът ще бъде Олимпиада. Убедени сме, че лондончани са се погрижили да съчетаят перфектно организацията, забавлението и безопасността и се надяваме Дани Бойл да е подготвил повече от незабравима церемония за откриването. Дали полюшвате крака под сянката на някой плажен бар, или пазите климатика вкъщи, следете тазгодишните олимпийски игри, защото е забавно, а и, кой знае, може и ние да отнесем някой медал.


Три за щастие
Лондон има честта и удоволствието да домакинства на трета Олимпиада (1908 и 1948). На първата англичаните случайно “наследили” Рим. Проблемът бил, че Везувий изригнал през 1906 и заради разрушенията се наложила спешна смяна на плана. За справка, преди век лондонският олимпийски стадион, с право наречен Белият град, побирал 68 000 души и бил построен за по-малко от година. Сигурно се досещате защо България скоро няма да стане домакин на игрите.

Огънят
Запалването на Олимпийския огън е най-зрелищното и най-очаквано събитие в откриващите церемонии (ако не и за цялата Олимпиада). Факелът обикаля града домакин в последните дни преди началото, изработен от алуминий и злато в лека сплав от 800 грама и с дължина 80см. Решетъчната му структура е с 8000 отвора като броя на атлетите, които са го носили по пътя към Лондон. Остава да видим кой ще запали огъня, след като Дейвид Бекъм отхвърли поканата.

Био
Много е трудно да надминеш предшественици като Сидни и Пекин по пищност и размах, затова лондончани залагат на природосъобразност. Еко елементът е заложен в използването на вече наличен терен, върху сградите са инсталирани соларни панели за възобновима енергия, а храната, предлагана в Олимпийското село, е опакована в рециклиран материал.

Надежди
Традиционно България е силна в тежките дисциплини като вдигане на тежести и борба, та и тази година силно стискаме палци на Станка Златева и дано късметът й стигне за златен медал. Нека не забравяме и грацилните гимнастички на Илиана Раева – ансамбълът по художествена гимнастика е напълно способен да издуха рускините. Ще викаме също за Ивет Лалова, волейболния ни отбор, Мария Гроздева и Данчо Йовчев.

Следете програмата на Лондон 2012 на london2012.com/schedule-and-results/ и пряко по БНТ1
Пълна програма на БНТ1 ще намерите на programata.bg/tv


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.