• Световна класика

  14 юни 2013

  текст Таня Трендафилова

  5 книги, които никой не е прочел до край, но може да цитира.
 • Детски истории

  30 май 2013

  текст Дани Николова, снимка Надя Джамбазова

  Ангелски добри деца или извършващи геройски бели малки човечета, малчуганите винаги трябва да бъдат третирани с всичката налична у големите обич. В един ден от годината обаче малките хора стават царчета. Вижте какви са осигурените за тях “хляб и зрелища” по случай Международния ден на детето и освободете уикенда си от ангажименти.
 • Разкажи ми приказка

  24 април 2013

  текст Дани Николова

  Настолните игри не са само за мъници. Порасналите хора изпитват същата детска наслада, премествайки пионки и трупайки точки. И ако настолните игри бяха блюда на забавлението, то всяка от тях би вървяла добре с гарнитура от остра мисъл, спортен хъс и лична стратегия. Френската Dixit пък се сервира семпло. Единственото, което ще ви потрябва по време на игра, е въображение.
 • В света на Туве Янсон

  10 април 2013

  текст Дани Николова

  Малките човеци могат да бъдат истински мъдреци, а написаните за тях книжки - да приучат на достойнство и философски "савоар фер", "ноухау" или както предпочитате, четящите им на глас родители. Точно такъв тип весели мъдри уроци са книгите на родената в Хелзинки русокоса, свободолюбива, талантлива бохема Туве Янсон, а сътворените от нея муминтроли (тантурести бели животни с големи носове и благи очи) са любимци на милиони мъници по целия свят.
 • Кошмари преди Коледа

  20 декември 2012

  текст Таня Трендафилова

  Пет клишета, без които няма как да минем по празниците.
 • London Calling

  25 юли 2012

  текст Тея Дия снимки LOCOG

  От 27 юли до 12 август светът ще бъде Олимпиада. Убедени сме, че лондончани са се погрижили да съчетаят перфектно организацията, забавлението и безопасността и се надяваме Дани Бойл да е подготвил повече от незабравима церемония за откриването. Дали полюшвате крака под сянката на някой плажен бар, или пазите климатика вкъщи, следете тазгодишните олимпийски игри, защото е забавно, а и, кой знае, може и ние да отнесем някой медал.
 • Игра на минало

  18 юли 2012

  текст Клодин Жендова

  За да се изправите лице в лице с всекидневието от началото на 80-те, се иска голяма доза смелост и още по-голяма - търпение. Ако не разпознавате тези благородни качества у себе си, значи играта, за която разказваме, не е за вас.
 • Страстите футболни

  30 май 2012

  текст Стохрифор Лукомб

  Европейско първенство по футбол = космически футбол + бира + пържени картофки + крещящи мъже + пълни бирарии + недоволни съпруги и приятелки + още бира. Добре познавате това уравнение, затова е време да започнете подготовка – големите футболни сблъсъци в Украйна и Полша започват на 8 юли и ще ни държат в напрежение до 1 юли.
 • В началото бе словото

  5 април 2012

  текст Клодин Жендова, снимки Деница Иванова

  Напоследък забелязваме следния феномен – славата на настолните игри се завръща. Затова решихме да ви разкажем за онази игра, която играем с безкрайно забавление и чувство за добре похарчено време.
 • Гробищен танц

  15 март 2012

  Пражкото гробище е необикновен роман. Високоинтелектуална главоблъсканица, приключение, преминаващо през няколко страни, революции и агентурни кръгове, историческа мистификация, в която ще съзрете корените на европейския антисемитизъм. Комбинация, каквато само Умберто Еко умее да приготвя.
 • Детски свят

  23 февруари 2012

  текст Никола Шахпазов

  Заедно с Йоко Оно и Поли Джийн Харви, Пати Смит е една от най-нестандартните жени в музиката. Заради соловите й албуми я наричат ренесансов тип творец и пънк икона, но сме свикнали да я възприемаме и като доста добър художник и поет. Колко приятно – последната й книга Просто деца вече може да бъде намерена и на български.
 • Excellence Language Learning

  5 януари 2012

  Теорията и методиката на чуждоезиковото обучение се променят като всяко друго нещо на света. Езиковите упражнения отдавна не са сложни граматически таблици и попълване на скоби в изречения; напротив, вече е важно да можеш да общуваш в реални ситуации – на работа, на почивка или сред чужденци. В езиков център Excellence на тихата улица Искър фокусът е в развиването на комуникативни умения чрез игри, интерактивни занимания и симулация на истински ситуации. В часовете се говори само на целевия език, като стремежът е към нарастваща успеваемост на учащите.
 • Страна на чудесата за непукисти

  22 декември 2011

  текст Клодин Жендова, снимки enjoyyourholiday.com

  В очакване на празниците не се съмняваме, че всички сте в чудесно настроение. Затова решихме да ви покажем веселата страна на всеки житейски аспект и да ви разкажем за едно шегаджийско гробище, създадено в началото на 19 век някъде из тиролска Австрия.
 • Северно сияние

  15 декември 2011

  текст Клодин Жендова

  По кой път да поеме, чудила се Алиса. По който и да е, отговорил й Усмихващия се котарак, защото все някога все някъде ще стигнеш, стига да вървиш достатъчно дълго. Ние обаче ви предлагаме посока – право на север. Засега пътуването ще е виртуално, пък ако ви се стори прелюбопитно и имате приблизително 1300 евро за харчене – веднага можете да го преобразувате в реално.
 • Престъпление и наказание

  3 ноември 2011

  Клодин Жендова

  Преди десетина години двама японци – писателят Цугуми Оба и художникът Такеши Обата, сътворяват историята за комикса Death Note – не просто фантастичен разказ в картинки, а мъничко по-дълбок, почти философски размисъл за това докъде се простира границата на доброто и доколко е здравословно да се вземаш прекалено на сериозно.
 • Горски пътници

  27 октомври 2011

  Разгръщаме новата книга на Милен Русков с предчувствие за нещо чудесно и с лекото притеснение дали и този път е успял да се справи така блестящо, както с Джобна енциклопедия на мистериите и Захвърлен в природата. Първите две-три страници са ни достатъчни за да забравим притесненията – Възвишение е едно от литературните явления на годината.
 • Каква романтика!

  6 октомври 2011

  текст Никола Шахпазов

  Безплатните уеб комикси се множат като гъби след обилен дъжд. Сред тях ще откриете доста аматьорски опити, но и страхотни, изключително добре изпипани попадения. Romantically Apocalyptic е едно от тях.
 • Худ. Робин Худ.

  13 май 2010

  текст Александър Бакалов

  Ключови книги, филми и дори комикси, оформили образа на легендарния стрелец от Шеруудската гора
 • На брега на Темза

  15 април 2010

  текст Александър Величков

  думи на важни хора и имагинерни фигури за великия Лондон
 • Ах, тази Алис

  4 март 2010

  текст: Александър Бакалов

  вариации по темата Алиса в страната на чудесата и  Алиса в огледалния  свят