• London Calling

  25 юли 2012

  текст Тея Дия снимки LOCOG

  От 27 юли до 12 август светът ще бъде Олимпиада. Убедени сме, че лондончани са се погрижили да съчетаят перфектно организацията, забавлението и безопасността и се надяваме Дани Бойл да е подготвил повече от незабравима церемония за откриването. Дали полюшвате крака под сянката на някой плажен бар, или пазите климатика вкъщи, следете тазгодишните олимпийски игри, защото е забавно, а и, кой знае, може и ние да отнесем някой медал.
 • Игра на минало

  18 юли 2012

  текст Клодин Жендова

  За да се изправите лице в лице с всекидневието от началото на 80-те, се иска голяма доза смелост и още по-голяма - търпение. Ако не разпознавате тези благородни качества у себе си, значи играта, за която разказваме, не е за вас.
 • Страстите футболни

  30 май 2012

  текст Стохрифор Лукомб

  Европейско първенство по футбол = космически футбол + бира + пържени картофки + крещящи мъже + пълни бирарии + недоволни съпруги и приятелки + още бира. Добре познавате това уравнение, затова е време да започнете подготовка – големите футболни сблъсъци в Украйна и Полша започват на 8 юли и ще ни държат в напрежение до 1 юли.
 • В началото бе словото

  5 април 2012

  текст Клодин Жендова, снимки Деница Иванова

  Напоследък забелязваме следния феномен – славата на настолните игри се завръща. Затова решихме да ви разкажем за онази игра, която играем с безкрайно забавление и чувство за добре похарчено време.
 • Гробищен танц

  15 март 2012

  Пражкото гробище е необикновен роман. Високоинтелектуална главоблъсканица, приключение, преминаващо през няколко страни, революции и агентурни кръгове, историческа мистификация, в която ще съзрете корените на европейския антисемитизъм. Комбинация, каквато само Умберто Еко умее да приготвя.
 • Детски свят

  23 февруари 2012

  текст Никола Шахпазов

  Заедно с Йоко Оно и Поли Джийн Харви, Пати Смит е една от най-нестандартните жени в музиката. Заради соловите й албуми я наричат ренесансов тип творец и пънк икона, но сме свикнали да я възприемаме и като доста добър художник и поет. Колко приятно – последната й книга Просто деца вече може да бъде намерена и на български.
 • Excellence Language Learning

  5 януари 2012

  Теорията и методиката на чуждоезиковото обучение се променят като всяко друго нещо на света. Езиковите упражнения отдавна не са сложни граматически таблици и попълване на скоби в изречения; напротив, вече е важно да можеш да общуваш в реални ситуации – на работа, на почивка или сред чужденци. В езиков център Excellence на тихата улица Искър фокусът е в развиването на комуникативни умения чрез игри, интерактивни занимания и симулация на истински ситуации. В часовете се говори само на целевия език, като стремежът е към нарастваща успеваемост на учащите.
 • Страна на чудесата за непукисти

  22 декември 2011

  текст Клодин Жендова, снимки enjoyyourholiday.com

  В очакване на празниците не се съмняваме, че всички сте в чудесно настроение. Затова решихме да ви покажем веселата страна на всеки житейски аспект и да ви разкажем за едно шегаджийско гробище, създадено в началото на 19 век някъде из тиролска Австрия.
 • Северно сияние

  15 декември 2011

  текст Клодин Жендова

  По кой път да поеме, чудила се Алиса. По който и да е, отговорил й Усмихващия се котарак, защото все някога все някъде ще стигнеш, стига да вървиш достатъчно дълго. Ние обаче ви предлагаме посока – право на север. Засега пътуването ще е виртуално, пък ако ви се стори прелюбопитно и имате приблизително 1300 евро за харчене – веднага можете да го преобразувате в реално.
 • Престъпление и наказание

  3 ноември 2011

  Клодин Жендова

  Преди десетина години двама японци – писателят Цугуми Оба и художникът Такеши Обата, сътворяват историята за комикса Death Note – не просто фантастичен разказ в картинки, а мъничко по-дълбок, почти философски размисъл за това докъде се простира границата на доброто и доколко е здравословно да се вземаш прекалено на сериозно.
 • Горски пътници

  27 октомври 2011

  Разгръщаме новата книга на Милен Русков с предчувствие за нещо чудесно и с лекото притеснение дали и този път е успял да се справи така блестящо, както с Джобна енциклопедия на мистериите и Захвърлен в природата. Първите две-три страници са ни достатъчни за да забравим притесненията – Възвишение е едно от литературните явления на годината.
 • Каква романтика!

  6 октомври 2011

  текст Никола Шахпазов

  Безплатните уеб комикси се множат като гъби след обилен дъжд. Сред тях ще откриете доста аматьорски опити, но и страхотни, изключително добре изпипани попадения. Romantically Apocalyptic е едно от тях.
 • Худ. Робин Худ.

  13 май 2010

  текст Александър Бакалов

  Ключови книги, филми и дори комикси, оформили образа на легендарния стрелец от Шеруудската гора
 • На брега на Темза

  15 април 2010

  текст Александър Величков

  думи на важни хора и имагинерни фигури за великия Лондон
 • Ах, тази Алис

  4 март 2010

  текст: Александър Бакалов

  вариации по темата Алиса в страната на чудесата и  Алиса в огледалния  свят
 • Артър Велики

  23 декември 2009

  текст Александър Бакалов

  Сър Артър Конан Дойл (22 май 1859 – 7 юли 1930) е британски лекар и писател, останал в историята най-вече благодарение на факта, че изпод перото му се е родил Шерлок Холмс – легендарен детектив, станал по-известен от своя създател. Историите за въпросния, захапал лулата си индивид, се считат за повратна точка в криминалната литература. Ако искате да минете за особено начетени в по‑ерудирана компания, пробвайте да изтъкнете този факт: последните три думи, които великият писател е написал в живота си са предназначени за съпругата му – “Ти си прекрасна”. Пробвайте също така да прочетете петте наистина важни произведения на Дойл, които сме подбрали.
 • Кръв и зрелища

  26 ноември 2009

  текст Александър Бакалов

  Те са очарователно безсмъртни, притежават свръхестествени таланти и карат на диета с богато съдържание на хемоглобин. Понякога дори ги заснемат как светят на слънце и в резултат докарват печалби от половин милиард долара. Добрите стари вампири без съмнение са попкултурен феномен. Ето пет продукта с кръвопийско участие, с които ти препоръчваме да се запознаеш.
 • Ден последен

  13 ноември 2009

  текст Никола Шахпазов

  “It's the End of the World as We Know It” пее Майкъл Стайп от R.E.M., а ние се чувстваме добре, докато четем версиите за края на света в древните, но силно свещени книги. Някои от сценариите са по-страховити от всичко, което Холивуд би могъл да предложи.
 • Zara, Calima, Барселона

  6 ноември 2009

  текст Миа Янева

  Местните герои Музикалната сцена в града е стартова позиция за симпатични агенти като Ману Чао, който снове между Париж и Барселона, и ...