• Пет вечни книги за хлапетии

  1 юни 2021

  Ако и вие като нас сте пораснали читанки, за които всяка книга е празник, то тази селекция от откъси ще усмихне детето у вас. Щеше ни се да подберем още поне 105 четива за хлапетии, но засега ви поднасяме само този любим квинтет. Пропускаме ли нещо? Непременно ни допълнете!
 • Цифри и хора в най-голямото буквоубежище

  22 май 2021

  Димитър Димитров

  Признаваме, че понякога трудно се ориентираме сред лабиринта от регистратури, фондове, читални и хвърчащи листчета, които трябва да попълним с безпогрешна педантичност, за да издирим някоя книга тук. И как иначе? Съкровищницата на Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий съхранява над 9 милиона книги, журнали, ориенталски и славянски ръкописи, звукозаписи, фотографии и още много. По една на всеки българин да дадем – пак ще останат. В Деня на българските букви, писменост и култура хвърляме едно око на тефтера с малко цифри и любопитни факти, свързани с най-старата и най-голяма библиотека у нас.
 • Прясно за четене

  16 април 2021

  текст Дани Николова

  Колко често ви се е случвала следната ситуация: прекарали сте ча-со-ве в книжарницата и все още нямате ясно обособено решение с кое от всички любопитни заглавия да се приберете?
 • Боксът в изкуството

  19 март 2021

  текст Дани Николова

  В колективното, обременено от екшън културата съзнание всеки от бойните спортове се асоциира с бруталност, насилие и лоши момчета. Практикуващите бокс обаче не са нито престъпници, нито агресори, нито непременно бленуващи за световната купа шампиони.
 • "Кураж, сърце" на Лилия Йовнова, която ни разбра сърцата

  16 февруари 2021

  текст Кристина Йорданова

  Тогава не допускаше,
  че и това ще мине -
  тази сбита версия на апокалипсиса.
  Специална изработка,
  limited edition с личния почерк на създателя,
  но без помен от лично отношение.
 • Странните писателски ритуали

  4 февруари 2021

  текст Дани Николова

  Музите са призраци, които понякога идват неканени, казва Стивън Кинг чрез един от героите си в Торба кости. Винаги е добре, когато муза е навестила писател (независимо в колко неудобно за него време), но е адски неприятно, когато я няма.
 • Нови книжни попълнения

  21 януари 2021

  текст Дани Николова

  Сред новите книжни заглавия, които (слава на всички богове) постоянно се появяват на рафтовете в книжарниците, селектирахме три.
 • Какво не знаехме за... Фран Лебовиц

  19 януари 2021

  текст Кристина Йорданова

  Тя е единственият човек в цял Ню Йорк, който гледа къде ходи.
 • Какво не знаехме за... Джералд Даръл и любовта му към животните

  5 януари 2021

  Сам се провъзгласява за защитник на правата на "дребните грозници", а привързаността към малките и не чак толкова малки животни пробива кориците книги като Моето семейство и други животни, Птици, зверове и роднини и Филе от камбала. Всички те са инжектирани с добро чувство за хумор, докато научаваме повече за света и тайните на животинския свят.
 • Луис Карол от Йоркшир до Страната на чудесата

  16 декември 2020

  "Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. „За какво ли е такава книга – си помисли Алиса – без картинки и без разговори?“ И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я приспиваше и затъпяваше) дали удоволствието да изплете венец от парички си струва труда да стане и да ги набере, един Бял Заек със светлочервени очи подскочи край нея."
 • 2020 между редовете на седем книги

  11 декември 2020

  Годината ни срещна с интересния си развой, въпреки че не бихме повторили последните няколко месеца. Все пак книгите са си тук, а тази година читателското око се спря на заглавия, на които се обърна повече внимание, а 7 от тях събираме тук:
 • Петима автори, които да поканите вкъщи през самотните вечери

  3 декември 2020

  Дани Николова

  Предстоят ни дни, в които, подобно на пешки върху шахматна дъска, ходовете ни ще бъдат ограничени. Да погледнем обаче на живота откъм светлата му страна. Кога, ако не сега, ще разполагаме с достатъчно време, за да общуваме с големи умове. Не в бара над чаша бира, а на дивана над книжните страници. И не за да чуем, че на някой шефът му е гадняр или гаджето му е върхът, а за да се потопим в други времена и да нахлузим чужди обувки. Предлагаме ви петима автори, които да поканите у дома си.
 • Какво има под капака: Книги х 4

  19 ноември 2020

  текст Дани Николова

  Макар че тежи колкото порция пържола с гарнитура (около килограм и половина, но преувеличаваме умишлено), мозъкът е командният център на всичко, което възприемаме като себе си. Какви процеси протичат в него и какво се случва, ако, образно казано, му изгорят свещите? Избрали сме няколко книги на големи невроучени (и чудесни писатели), които опитват да дадат (поне някакви) смислени отговори на тези въпроси.
 • Съвременни български писатели, оставили отпечатъци

  28 октомври 2020

  Родните имена в съвременната литература все повече ни предизвикват да се протягаме към рафтовете с български книги със знанието, че ще има нещо, с което да се обвържем и да си вземем за вкъщи.
 • Сандъче с инструменти на писатели x 5

  8 октомври 2020

  Писането не е лесна работа. Сандъчето ви с писателски инструменти трябва да е тежко, но да е по силите ви да го носите. Да е разнообразно, но да не се лутате из богатото му съдържание. Подбрали сме 4 ½ книги за писането, които да пъхнете вътре. Ще ви свършат работа.
 • Най-отгоре на нощното шкафче

  10 септември 2020

  текст Дани Николожва

  "Писането и четенето са най-питателните форми на медитация. Когато четем написаното от най-интересните умове в историята, ние медитираме както със собствените си умове, така и с техните", пише Кърт Вонегът в своята Цветница. Предложенията ни за литературна медитация този път са четири. Неиздавани до момента, отдавна чакани или напълно неочаквани, те са обединени от етикетите "чисто нови", "големи писатели" и "страшно си заслужават".
 • Книжен сезон

  12 декември 2019

  текст Севда Семер

  Виелицата отваря желание за четене, но има и друга буря – покрай празниците и Панаира на книгата, който можете да хванете в НДК до 15 декември, издателите вадят купища силни заглавия. Ето какво прибираме ние и опаковаме за друг.
 • Хари Потър и седемте български издания

  13 ноември 2019

  За рождения му ден издателите от Егмонт подаряват на Хари Потър нов илюстратор. Поне ние така тълкуваме нещата – и за вас ще изглежда по същия начин, ако ви се е случвало да обичате книга, рисувана от Любен Зидаров.
 • Кратко въведение в смисъла на нещата

  7 ноември 2019

  текст Севда Семер

  Може би вече сте срещнали в книжарниците две нови томчета с изящни лица и еднакъв знак Смисълът на нещата. С това име започва нова библиотека – да разгърнем историята, която се пише отдавна.
 • Разгръщане на миналото

  5 септември 2019

  Ако си обичал книга като дете, и днес можеш да я извадиш почти непокътната от рафта в главата си и да я разгърнеш. Няма нужда да е наум обаче – тук даваме три излезли наскоро класики, в които да се влюбят и децата ви. Вижте ги в детския ни блог.