• Внимание, не боде!

  6 юни 2019

  Поне понякога всяко дете се чувства като тъжно таралежче, напълно само в цялата гора. За да му е по-весело на вашето, срещнете го със Сам – малък герой в щастлива развръзка, който тъкмо подаде муцуна от издателството със същото име. За бодливото бездомниче с голяма бохча и за другите книги, издавани от Таралеж, вижте в детския ни блог.
 • Био за хлапета

  16 май 2019

  Истории, по-странни от вълшебна приказка? Най-лесно се откриват в реалността. Защо тогава четем на децата си повече за вълшебници, отколкото за истинските хора, променяли света ни? Може би защото рядко попадаме на книжки с биографии, подобни на тези две серии, които са смели и сладки като захарно петле. Вижте повече за книжките, издавани от Timelines, в детския ни блог.
 • Какво не знаехме за... Силвия Плат

  14 март 2019

  илюстрация Капка Кънева

  Ако въпросът е зададен към библиотеките ни, отговорът ще бъде "почти нищо". Толкова е публикувано на български от Силвия Плат, която със задъхана автобиографична поезия е сред най-ярките в жанра, макар да е живяла едва 30 години.
 • Чуй тази история

  24 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  Да шофираш, да шеташ или дори да си под душа отдавна не е спънка паралелно с това и да четеш. Ако още не сте си подарявали великото удобство на аудиокнигите обаче, Storytel идва, за да промени това. Слушайте как.
 • Тема на годината

  10 януари 2019

  текст Севда Семер

  Песните ви за път са различни от тези, които пускате, когато ви се танцува. Защо да не избираме и книгите си според това, което ни вълнува в момента? С отгръщането на календара се откриват месеци, за които планираме, дори да не вярваме в новогодишните решения. Ще пътувам повече. Ще намеря ново хоби. Ще съм по-добър приятел. За да не останете само на думи, вкарайте темата първо в библиотеката си, после и нататък.
 • Имало едно време...

  6 декември 2018

  текст Габриела Канджева

  Братя Грим, Рей Бредбъри и Джани Родари плетат страшни и забавни приказки, които ще държат и вашата лампа светната до късно, стига да им намерите място под елхата.
 • Фабрика за букви

  15 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  "Бързата кафява лисица прескача мързеливото куче" – ако това кратко съобщение ви говори нещо, вероятно не само четете, но и чертаете букви. Това правят Fontfabric – дигитална шрифтолеярна с местни корени, с която ви срещаме миг преди да почерпи за рождения си ден в Gallery 2.0 с музика, постери и 10 години история.
 • Топли от печат

  15 ноември 2018

  текст Севда Семер

  Книгите живеят по свои годишни времена: през пролетта излизат забавни биографии и романи (в подготовка за плажа), а през есента – истински важните заглавия (с идеята, че скоро ще търсите нещо добро за подарък). В най-силния им сезон сега отбелязваме шампионите – шестте нови книги надолу тъкмо са пуснати на английски, но авторите им са вече превеждани тук, така че чакаме скоро да дойдат и на нашия език.
 • Въпрос за Нобел

  11 октомври 2018

  текст Севда Семер

  "Да посочва добрия литературен вкус" – самият крал на Швеция обяснява така през 1786 целта на Академията, която малко по-късно започва да дава Нобеловата награда за литература. През 2018 целта е същата, само вкусът е горчив след един от сравнително тихите #MeToo скандали. Мъж от Академията беше обвинен все пак достатъчно шумно, за да накара трима да напуснат в протест срещу него, а самата институция да обяви, че няма да дава награда за годината (през следващата наваксват с две). Засега изглежда, че само книгите ще излязат от цялата история без петно по името си. Понеже още ни се слушат литературни препоръки, в сезона, в който обичайно писателите получават Нобел, попитахме няколко човека с отношение към четенето какви са техните алтернативни номинации за наградата.
 • От големите за малките

  27 септември 2018

  текст Габриела Канджева

  Олдъс Хъксли, Стивън Хокинг и Роалд Дал влезли в една книжарница... От това може да излезе добър виц, но в случая е факт, който трябва да предадете към хлапето, готово за пътешествие до Африка или Юпитер преди заспиване (и след домашните, ясно, да).
 • Какво не знаехме за... Харуки Мураками

  30 август 2018

  текст Виолета Иванова

  Спряхме да го наричаме само Мураками, откакто съвременният артист Такаши със същата фамилия стана прекалено известен. Харуки е по-големият художник – с думи и символи рисува паралелна вселена, която много прилича на нашата (по междучовешкия хлад например), но и толкова се отличава от нея с магичните си сюжети.
 • Време за четене

  21 юни 2018

  Без значение дали подреждате багаж или библиотека, моментът за нова книга е подходящ всякога. Този обаче – особено, защото шест заглавия от най-високия рафт на световната литература вече разказват и на нашия език историите си за гнева, робството, потисканата сексуалност и любовта към дълбоки морета и невидими градове.
 • Намерените букви

  23 май 2018

  текст и снимки Наталия Иванова

  Ако вече сте сядали на някоя от пейките, заели форми от кирилицата, буквално сте усетили коя е общата плоскост между типография, литература и мисъл за градската среда. Към три от адресите им в града сега вървим и ние, а по пътя говорим за Скритите букви с един от кураторите на проекта, Тодора Радева.
 • Анатомия на нашите тела

  17 май 2018

  След два романа, книги с поезия, есета, пиеси и дори комикс, Георги Господинов се връща към краткостта от първата си книга Лапидариум с Всичките наши тела – сборник със 103 свръхкратки сюжета от живота, в които четем по нещо от себе си.
 • Шшт... послушай

  3 май 2018

  Формулата на Нощта на литературата е известна, а тази година цифрите са следните: от 18:00 до 22:00 на 9 май 19 наскоро преведени книги се четат на глас в 19 места в града. Обикаляме ги, за да чуем от всяка поне по страница, а тук подчертаваме пет тома, заради които си струва в сряда вечер да слушате литература, вместо музика.
 • Забранено за лица над 18 години

  12 април 2018

  Не че някой ще ви спре на входа, но от 18 до 22 април вратите на Младежкия театър са разтворени специално за най-младите фенове на книгите с първия Международен литературен фестивал за деца и младежи.
 • Кой е Димитри Ферхюлст?

  14 декември 2017

  текст Наталия Иванова

  Книгата му Животът, гледан отдолу тъкмо излиза на български език, а нишката в нея се разплита на тротоарите в София – затова вървим по стъпките на "един от най‑награждаваните съвременни белгийски автори" и го опознаваме по-добре, преди да му стиснем ръката му на 24 януари.
 • Дворец на книгата

  7 декември 2017

  НДК тъкмо откри фасадата си, за да посрещне гости за Панаира на книгата и Софийския литературен фестивал. Влизаме сега за малко в преддверието и подчертаваме няколко акцента в двете програми, които вървят ръка за ръка от 12 до 17 декември.
 • Една Зелда на Елин Рахнев

  9 ноември 2017

  През 30-те Зелда Фицджералд казва, че иска да напише красива книга, за да разбие сърцата, които скоро ще престанат да съществуват – книга на вярата и малките спретнати светове и на хората, които живеят по философията на популярните песни". Стихосбирката, която Елин Рахнев кръщава днес на нея, звучи сякаш като тази книга.
 • Топли думи

  3 август 2017

  Ако си търсите добра компания за пътуване през лятото, тези седем книги тъкмо излизат от печатницата с вдигнат палец от критиката и страници, които обикалят целия свят – от магически реализъм в Индонезия до войната в Афганистан, зомбита в Хаити, проблемите на малък ирландски град и болката да си жена.