Литературни срещи

1 юни 2022
Фондация Прочети София ни кани на литературна среща с полската писателка Олга Токарчук, която грабна международната награда Букър за романа Бегуни. Нейното творчество ще бъде на фокус на 10 и 11 юни в РЦСИ Топлоцентрала, като в първия ден тя ще се срещне с нас в 19:00 с вход свободен. С партньора ѝ за вечерта Георги Господинов ще разискват различни художествени аспекти, както и социални, граждански и политически позиции в собственото си творчество. Втората вечер е посветена на литературен колаж, който среща литературата и с други изкуства и науката срещу 15 лв. на входа


В 18:00 на входа ни посрещат с питие за добре дошли, след което се гмуркаме в морето от думи. Срещаме се с някои от преводачите на Токарчук и дори да си нямаме и понятие от полски, тестваме езиковия си талант в интересни експерименти по превод. След тях от 19:00 фокусът пада и върху самата писателка, която заедно с  Александър Попов, Боян Манчев, Владия Михайлова и Камелия Спасова изследва границите между различните видове изкуство.

В открития театър ни очаква интерактивната инсталация Литературен рубикуб в която сами подреждаме стихотворения, но това далеч не е единственият пърформанс за вечерта. Прекрачваме в Зала 2 и активираме друга инсталация, този път вдъхновена от сборника с разкази Гардеробът.
В 20:50 пък Чудати разкази оживяват на сцената на Зала 1 под формата на театрален спектакъл. Жана Рашева и Александър Митрев превеждат на езика на тялото историите на носителката на Нобелова награда за литература. Като следи от преминаването през чудатите им земи ще останат три инсталации, с които зрителите ще могат да влизат в интеракция след края на пърформанса.

От 23:00 отново в Зала 2 следва поетически видео диптих Друга светлина. Прожекцията обединява поезия, музика и визуални изкуства. Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. Визуалната среда е създадена чрез техниката живопис под камера, дело на художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов.

В програмата не липсват и литературни четения. В 20:20 слушаме произведения от Йоана Елми, Димитър Кенаров и Надежда Радулова, в 22:15 - от Албена Тодорова, ВБВ, Момчил Миланов и Наталия Иванова, а за финал от 23:30 потъваме в литературните светове на Йорданка Белева, Лилия Трифонова и Никола Петров.

Нека не пренебрегваме и верния другар на книгите - техните илюстрации. Във фоайето на втория етаж на сградата се наслаждаваме на художествения проект на Мария Налбантова Книгоразделители. Самата художничка ще е на наше разположение между 18:00 и 19:00. В четвърта зала пък се простира изложбата на Таня Минчева с илюстрации и корици на книгите на Олга Токарчук. На същото място от 22:00 се провеждат бързи срещи с творци, в които можем да разговаряме за кратко очи в очи с Владимир Полеганов, Стефан Иванов, Стефан Русинов и много други. Срещите се осъществяват след предварително записване.

Завършваме вечерта с щуро книжно парти с Clipper от Disco Comrades. През цялото събитие на наше разположение е и литературен бар на втория етаж на Топлоцентрала, където утоляваме жаждата си с освежаващи тематични напитки.

Билетите ни очакват тук а подробната програма по часове проверяваме на страницата на събитието във Фейсбук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.