• Шшт... послушай

  3 май 2018

  Формулата на Нощта на литературата е известна, а тази година цифрите са следните: от 18:00 до 22:00 на 9 май 19 наскоро преведени книги се четат на глас в 19 места в града. Обикаляме ги, за да чуем от всяка поне по страница, а тук подчертаваме пет тома, заради които си струва в сряда вечер да слушате литература, вместо музика.
 • Забранено за лица над 18 години

  12 април 2018

  Не че някой ще ви спре на входа, но от 18 до 22 април вратите на Младежкия театър са разтворени специално за най-младите фенове на книгите с първия Международен литературен фестивал за деца и младежи.
 • Кой е Димитри Ферхюлст?

  14 декември 2017

  текст Наталия Иванова

  Книгата му Животът, гледан отдолу тъкмо излиза на български език, а нишката в нея се разплита на тротоарите в София – затова вървим по стъпките на "един от най‑награждаваните съвременни белгийски автори" и го опознаваме по-добре, преди да му стиснем ръката му на 24 януари.
 • Дворец на книгата

  7 декември 2017

  НДК тъкмо откри фасадата си, за да посрещне гости за Панаира на книгата и Софийския литературен фестивал. Влизаме сега за малко в преддверието и подчертаваме няколко акцента в двете програми, които вървят ръка за ръка от 12 до 17 декември.
 • Една Зелда на Елин Рахнев

  9 ноември 2017

  През 30-те Зелда Фицджералд казва, че иска да напише красива книга, за да разбие сърцата, които скоро ще престанат да съществуват – книга на вярата и малките спретнати светове и на хората, които живеят по философията на популярните песни". Стихосбирката, която Елин Рахнев кръщава днес на нея, звучи сякаш като тази книга.
 • Топли думи

  3 август 2017

  Ако си търсите добра компания за пътуване през лятото, тези седем книги тъкмо излизат от печатницата с вдигнат палец от критиката и страници, които обикалят целия свят – от магически реализъм в Индонезия до войната в Афганистан, зомбита в Хаити, проблемите на малък ирландски град и болката да си жена.
 • Има време

  6 юли 2017

  Не ви трябва 25-и час в денонощието, ако владеете пространството в главата си. Това проповядва спецът по човешка ефективност Дейвид Алън в "ръководството" Getting Things Done, което от 10 години учи света на трикове по продуктивност.
 • Какво не знаехме за... Дейв Егърс

  29 юни 2017

  Дотук знаем две неща – че той е авторът на технологичната антиутопия Кръгът, която стресна и кината, и че на 5 юли ще бъде в квадрата между жълтите павета в София. Не ходим неподготвени на важни срещи, затова отваряме биографията на Егърс и какво намираме вътре – още над десет книги (включително хумористична наука), сериозна журналистика с глас за нарушени човешки права и една драматична семейна история.
 • В заешката дупка на Рене Карабаш

  8 юни 2017

  "Живеем толкова бързо, че често се налага мотивацията ни да пишем да идва отвън", казва ни Ирена Иванова, която познаваме като поет, театрален режисьор и актриса. Днес обаче говорим с нея за друго – новия й проект Творческа академия Заешка дупка, който побутва пишещия, така че да (по)падне в страната, където живеят думите.
 • От долу нагоре

  27 април 2017

  текст Нaталия Иванова

  Ако bottom-up стратегията за развитие на културата вече ви говори нещо, със сигурност трябва да продължите надолу – Питър Дженкинсън и Шийла Райт са светещи крушки в областта на културния мениджмънт, които споделят къшей от опита си и с нас на 11 и 15 май.
 • Азбука на корицата

  16 март 2017

  текст Нaталия Иванова

  Кориците отгоре са най-добрите за 2016 според Academy of British Cover Design или съкратено – ABCD. Ако вече усещате тежък полъх на авторитет, останете с нас: тези награди всъщност са свеж въздух, от който книгоиздаването има нужда, за да диша свободно.
 • Един том светлина

  23 февруари 2017

  текст Емануела Иванова

  Пред обектива стои българското изкуство, а зад него – финото око на фотографа Яна Лозева. Резултатът от тази среща е списание Свема или 150 страници с различни проявления на светлината в културата ни, уловени от писатели и артисти с ярък глас.
 • Какво не знаехме за... Ървин Уелш

  9 февруари 2017

  Има защо да се сещаме за него точно сега. Продължението на Трейнспотинг пристига в кината на 17 февруари, а новият му роман Ваещият с ножове вече разказва и на български за все същия главен герой – сега обаче улегнал, с ново име и балансиращ по ръба между тъмното си минало и желанието да бъде по-добър човек. Звучи сякаш този път е познат и на самия Уелш, но сега питаме друго: дали репутацията му на наркоман, написал мемоарите на цяло поколение, не е плод най-вече на фантазията му? Преглеждаме хрониките и разказваме:
 • Книжен фокус

  8 декември 2016

  Търсим го под покрива на НДК, където от 13 до 18 декември се събират Коледният панаир на книгата и Софийският международен литературен фестивал. Над 200 издателства и дълъг списък с автори се редят по етажите, затова скъсяваме дистанцията до онези подробности, които да видим по-ясно отблизо.
 • Какво не знаехме за... Фредерик Бегбеде

  21 септември 2016

  текст Нaталия Иванова

  Името му задължително върви с гарнитура "l’enfant terrible на френската литература". Точно той обяви, че след 3 години любовта е с изтекъл срок, а рекламата е най-прогнилото лице на консуматорското общество, докато се замесваше в скандали за първа страница (които после се оказваха вдъхновение за книгите му). На 5 октомври Бегбеде идва в София за кино-литературния фестивал Cinelibri с новия си филм Идеалът (по романа му Помощ, простете), а за "запознайте се" организаторите пишат: "Провокациите в биографията му са толкова много, че едва ли някой би се наел да ги описва". Е, наехме се поне с някои – вижте какво открихме под повърхността им.
 • 365 дни по-късно

  25 август 2016

  Тик-так и една година мина, откакто пуфовете в читАлнЯта започнаха да разполагат в себе си човеци, които държат въображението си във форма с редовни разходки по книжни пътеки. Е, ще празнуваме ли, или ще си четете вкъщи тази вечер?
 • Дизайнотека

  16 юни 2016

  текст Виолета Иванова

  Има хиляди причини да впишете One Design Week в органайзера, но знаем поне сто, които не искат пълен резервоар. Вадим ги от рафтовете на Design Bookery или фест библиотеката на Lidl, която познава темата от А до Я и след Пловдив идва в София.
 • Буквите говорят

  20 май 2016

  Националната художествена академия ще отпразнува Деня на буквите подобаващо със серия от събития.
 • Пощенска кутия за приказки: Истории за Европа

  4 май 2016

  По повод Деня на Европа популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в Европейския съюз.
 • Какво не знаем за... Джими Кар

  31 март 2016

  снимка jimmycarr.com

  На практика знаем само, че е смешен. И че смехът му е смешен, почти колкото шегите.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098