• Коледни подаръци за статуите на София

  25 декември 2022

  Издателство Колибри и Етюд-и-те на София са подготвили книжни коледни изненади за всички жители на столицата. На 25 декември се впускаме в празничен лов на съкровища и се оглеждаме за скрити подаръци около емблематичните софийски статуи. Всяка от коледните кутии съдържа по 2 книги и чифт топли чорапи, предоставени от SPORT DEPOT.
 • Вече са ясни номинираните за награда "Хеликон"

  6 декември 2022

  Жури с председател Михаил Вешим определи 12-те отличени книги за наградата за българска съвременна художествена проза Хеликон.
 • Култовото комикс списание „Дъга“ възкръсва с нов брой

  30 ноември 2022

  текст Анастасия Стоева

  Любимите на поколения наред комикси Дъга се завръщат. Щафетата поемат автори-ветерани редом с млади артисти, а дебютът на възроденото издание е на 6 декември от 19:00 в рамките на тазгодишния Международен панаир на книгата в НДК. Най-нетърпеливите, които не могат да дочакат събитието или пък не се намират в София по това време, могат да се сдобият с първия брой на емблематичното списание от тук.
 • Затрупана София: управлението на кмета Димитър Петков

  24 ноември 2022

  текст Виктор Топалов, снимки: Архив на Любомир Юруков и личен архив

  „Както казах, най-главната гостилница беше Искър при днешния площад на Св. Крал, площад, който тогава беше запълнен от лабиринт еврейски и български къщи, които се притискаха над криви, вонещи улици и кьорсокачета, едно отвратително гето, което само след десет години брадвата на тогавашния кмет Димитър Петков трябваше да измете...”

  София на 1880 година, Иван Вазов
 • Кои автори се борят за тазгодишните награди "Перото"?

  25 октомври 2022

  Вече е ясна окончателната селекция заглавия от краткия списък с номинираните произведения за годишните литературни награди Перото. Както обикновено категориите са пет: Проза, Поезия, Детска литература, Дебют и Превод от български на чужд език.
 • Стара хартия за нова книга

  16 септември 2022

  Десетото юбилейно издание на инициативата, организирана от ЕКОПАК България и Книжен център Гринуич, ни подарява нова детска книга по избор, в замяна на 5 килограма стара хартия на 18 септември между 10:00 и 13:00.
 • Софийският град на мъртвите

  21 юли 2022

  Текст Виктор Топалов, снимки Любомир Юруков и Виктор Топалов

  „Трябва да е много тъжен животът в крайгробищния квартал – пътят на траурните шествия… Идат малки и големи задушници: протакат се безкрайни върволици жени от всички обществени слоеве. С храни и цветя отиват те в града на мъртвите да изпълнят едно вярване, един обред, един дълг. И се връщат, изплакали скръбта си, заличили малка бръчка по челото, за да има място за други две.“

  Из София през вековете на Александра Монеджикова
 • Самотен гроб в самотен кът

  7 юли 2022

  текст и снимки Виктор Топалов

  Другарко, сещам, че желаний час настава,
  от теб и от света аз сбогом да си зема –
  към своя хубав край се вече приближава
  на земний ми живот тъжовната поема.

  Из Псалом на поета
 • Философ ли е Фройд?

  6 юли 2022

  текст Анастасия Стоева

  Няма съмнение, че работата на Зигмунд Фройд има неизличим отпечатък върху културата, независимо дали под формата на психологически практики, или под препратки в различни форми на изкуството. На 7 юли в Гьоте-институт обаче си задаваме един много конкретен въпрос: философ ли е Фройд?
 • Литературни маршрути през юли

  4 юли 2022

  текст Анастасия Стоева

  Четвъртият сезон на Литературни маршрути продължава с три литературни разходки и една изложба през месец юли.

 • Очи в очи с мрамора

  23 юни 2022

  текст и снимки Виктор Топалов

  „Той усилва стъпките си, влиза в Борисовата градина, спира се пред паметника, който приживе му въздигна Художествено-индустриалното училище в София. Гледа той втренчено белия камък, чете надписа. Липсва още бюстът, поставена е само подложката с надписа. Поетът чувства умора, коленете му отмаляват, той сяда на близката скамейка и продължава да се взира в своя паметник. Ето камъка, който ще предаде лика му, издигнат над земята, която той тъй много обича, която възпя с всичката си душа, с цялото си сърце. Тук ще пребъде тялото му, а душата, сърцето му – те ще пребъдат в неговите книги, в песните, разказите, драмите му.“

  Из Последният ден на Иван Вазов,
  Кирил Добрев, в-к Литературен глас, 1934 г.
 • Душата ми е стон

  9 юни 2022

  текст и снимки Виктор Топалов

  „Нейната любов бе едно много сложно и тъмно чувство, което неминуемо водеше към смъртта; друго удовлетворение то не можеше да намери. И сега, като ми препрочитат нейните писма, като се мъча да си припомня онова, което е било, пред мен постепенно се открива най-голямата истина на станалата случка. Нашите съдби бяха решени в деня, когато си подадохме ръка.“
  София, 28.VII.1914, П. К. Яворов
 • Литературни срещи

  1 юни 2022

  Фондация Прочети София ни кани на литературна среща с полската писателка Олга Токарчук, която грабна международната награда Букър за романа Бегуни. Нейното творчество ще бъде на фокус на 10 и 11 юни в РЦСИ Топлоцентрала, като в първия ден тя ще се срещне с нас в 19:00 с вход свободен. С партньора ѝ за вечерта Георги Господинов ще разискват различни художествени аспекти, както и социални, граждански и политически позиции в собственото си творчество. Втората вечер е посветена на литературен колаж, който среща литературата и с други изкуства и науката срещу 15 лв. на входа
 • Рефинансиране на бърз кредит

  31 май 2022

  Когато става въпрос за рефинансиране на бърз кредит, процесът е подобен на вземането на всеки друг вид заем. За да се класирате за най-ниския лихвен процент, високият кредитен рейтинг е от съществено значение. Освен това, се уверете, че имате поне някаква представа за новите условия на заема, които искате да получите. Те трябва да са по-добри от тези, които имате сега. Когато рефинансирате бърз кредит, трябва да пуснете амортизацията, за да видите как лихвата ще се промени през целия срок на кредита.
 • Пролетен базар на книгата 2022

  27 май 2022

  Хиляди книги търсят своите читатели от 30 май до 5 юни в пространството пред НДК. Официалното откриване е на 30 май от 11:00 в обособения литературен кът, а оттам нататък започват многобройни срещи с автори, илюстратори и преводачи.
 • Помниш ли, помниш ли тихия двор…

  17 май 2022

  Текст Виктор Топалов, снимки Любомир Юруков и Виктор Топалов

  Годината е 1911. В топлата нощ на 9 юни градът е утихнал. Повечето жители на столицата спят дълбоко. Малко след полунощ в покрайнините на София се чуват изстрели. В дома на полковник Петър Петрунов се случва едно от най‑потресаващите убийства в историята на следосвобожденска България. Жертвите са две – самият полковник и 18-годишната му дъщеря Елена. Но кой е убиецът?
 • История, смърт и спомен в романа „Ловецът на пеперуди“

  5 май 2022

  текст Анастасия Стоева

  „Всеки човек променя повече или по-малко тоя свят и заслужава, дори да няма гроб, името му да остане издълбано върху камък.“

  По природа ни е отредено да съществуваме в съвсем кратък отрязък от време на фона на вечността. Колкото и да е пъстър и изпълнен със събития животът ни, накрая неизбежно се губим във времето, също както потъва под бързеите дунавският остров Ада Кале, един от водещите елементи в романа на Костадин Костадинов Ловецът на пеперуди. Парадоксалният човешки стремеж да останем в историята по един или друг начин е майсторски вплетен в сюжетната линия и оставя у читателя усещане за сладостна тъга дълго след отгръщането на последната страница.

 • Тъжният край на Щастливеца

  18 март 2022

  текст и снимки Виктор Топалов

  „Аутопсията е свършена. Счупените ребра отиват пак на мястото си, отхлупеният череп пак се захлупва, мозъкът се поставя в своята обвивка, само сърцето, непронизано от куршума, неразрязано от счупеното ребро, а пукнато от собствено сътресение, се оставя в една стъкленица и се поверява от любезните лекари на пишещия тези редове да го пази като безценно съкровище, за да заговори един ден, чрез устата на поета, с огнени слова и да разкаже позора на България.“

  Д-р Кръстьо Кръстев,
  13 май 1897, Пазарджик
 • Саможертвата на софийските книжари

  8 март 2022

  текст и снимки Виктор Топалов

  В паметта на старите софиянци все още се пази споменът за героизма на четирима български книжари, които дават живота си в името на свободата. Това са Никола Крушкин – Чолака, Стоян Неделчов – Табака, Киро Геошев – Кафеджи и Георги Стоицев – Абаджията. В годините преди Освобождението те неуморно обикалят околните населени места, за да разпространяват възрожденска литература. Заради това са осъдени на смърт. В края на 1877 четиримата софийски герои увисват на въжето, без да видят своята родина свободна.
 • думите между нас, крехко скрепени

  3 февруари 2022

  Освен парализираща глобална пандемия, 2020-а роди и нещо красиво - Библиотека на нашите срещи, дългосрочният проект на Swimming Pool. Естеството на срещите се промени драстично откъм присъствие, събитие, време и значение. Днес обаче настъпва второто издание на инициативата, озаглавено Думите между нас, крехко скрепени. На 5 февруари между 14:00 и 17:00 часа предстои откриването на проекта в Swimming Pool, където заедно изследваме представата за срещата като поле за рефлексия и промяна. Проектът е съвкупност между личното и колективното, претворявайки срещата между хора и идеи в способ за забавяне и осмисляне на околния свят. След откриването този уикенд библиотеката може да бъде посетена всеки четвъртък между 16:00 и 19:00 часа.