• Помниш ли, помниш ли тихия двор…

  17 май 2022

  Текст Виктор Топалов, снимки Любомир Юруков и Виктор Топалов

  Годината е 1911. В топлата нощ на 9 юни градът е утихнал. Повечето жители на столицата спят дълбоко. Малко след полунощ в покрайнините на София се чуват изстрели. В дома на полковник Петър Петрунов се случва едно от най‑потресаващите убийства в историята на следосвобожденска България. Жертвите са две – самият полковник и 18-годишната му дъщеря Елена. Но кой е убиецът?
 • История, смърт и спомен в романа „Ловецът на пеперуди“

  5 май 2022

  текст Анастасия Стоева

  „Всеки човек променя повече или по-малко тоя свят и заслужава, дори да няма гроб, името му да остане издълбано върху камък.“

  По природа ни е отредено да съществуваме в съвсем кратък отрязък от време на фона на вечността. Колкото и да е пъстър и изпълнен със събития животът ни, накрая неизбежно се губим във времето, също както потъва под бързеите дунавският остров Ада Кале, един от водещите елементи в романа на Костадин Костадинов Ловецът на пеперуди. Парадоксалният човешки стремеж да останем в историята по един или друг начин е майсторски вплетен в сюжетната линия и оставя у читателя усещане за сладостна тъга дълго след отгръщането на последната страница.

 • Тъжният край на Щастливеца

  18 март 2022

  текст и снимки Виктор Топалов

  „Аутопсията е свършена. Счупените ребра отиват пак на мястото си, отхлупеният череп пак се захлупва, мозъкът се поставя в своята обвивка, само сърцето, непронизано от куршума, неразрязано от счупеното ребро, а пукнато от собствено сътресение, се оставя в една стъкленица и се поверява от любезните лекари на пишещия тези редове да го пази като безценно съкровище, за да заговори един ден, чрез устата на поета, с огнени слова и да разкаже позора на България.“

  Д-р Кръстьо Кръстев,
  13 май 1897, Пазарджик
 • Саможертвата на софийските книжари

  8 март 2022

  текст и снимки Виктор Топалов

  В паметта на старите софиянци все още се пази споменът за героизма на четирима български книжари, които дават живота си в името на свободата. Това са Никола Крушкин – Чолака, Стоян Неделчов – Табака, Киро Геошев – Кафеджи и Георги Стоицев – Абаджията. В годините преди Освобождението те неуморно обикалят околните населени места, за да разпространяват възрожденска литература. Заради това са осъдени на смърт. В края на 1877 четиримата софийски герои увисват на въжето, без да видят своята родина свободна.
 • думите между нас, крехко скрепени

  3 февруари 2022

  Освен парализираща глобална пандемия, 2020-а роди и нещо красиво - Библиотека на нашите срещи, дългосрочният проект на Swimming Pool. Естеството на срещите се промени драстично откъм присъствие, събитие, време и значение. Днес обаче настъпва второто издание на инициативата, озаглавено Думите между нас, крехко скрепени. На 5 февруари между 14:00 и 17:00 часа предстои откриването на проекта в Swimming Pool, където заедно изследваме представата за срещата като поле за рефлексия и промяна. Проектът е съвкупност между личното и колективното, претворявайки срещата между хора и идеи в способ за забавяне и осмисляне на околния свят. След откриването този уикенд библиотеката може да бъде посетена всеки четвъртък между 16:00 и 19:00 часа.
 • Пощенска кутия за приказки с "Петя на моята Петя"

  5 януари 2022

  Премиерата на Петя на моята Петя трябваше да се състои на Sofia Film Fest през март 2020, ала всички знаем какво ни сполетя тогава. Две години по-късно броим дните до 21 януари, когато филмът, посветен на Петя Дубарова, ще се появи на голям екран из киносалоните в България
 • "Когато великани стъпваха по земята" - нова книга за Led Zeppelin

  15 декември 2021

  „Винаги съм вярвал в музиката, която правим, и останах безкомпромисен докрай!“. Думите са на легендарния Джими Пейдж от Led Zeppelin, които преоткриваме в шумната, цветна и вълнуваща биографична книга Когато великани стъпваха по земята от издателство Кръг. Неин автор е музикалният журналист Мик Хол, преводът е дело на Светлана Комогорова – Комата, а корицата е сътворена от Наталия Чайкина.
 • Непрочетеният Димитър Воев в чисто ново издание

  6 декември 2021

  текст Десислава Желева

  “По-добре мъртъв човек, отколкото жива свиня”.

  Има хора, които се сливат със статуквото. Такива, които ходят с умерено наведена глава и кимат, за да не бъдат посечени. Има хора, които крият недоволството си зад счупена усмивка. Има хора, които вечер плачат тихо, а сутрин продължават да тънат в незначителността си. Но има и хора, които вият. Ония, които се изправят пред оковите, слагат си червило и ги взривяват с духа и думите си.
 • Анастасия Стоева от Програмата е сред призьорите в поетичния конкурс „Веселин Ханчев“

  27 октомври 2021

  текст Димитър Димитров

  Вече два месеца екипът на Програмата се обогатява от най-новото ни талантливо попълнение Анастасия Стоева, която е сред отличените млади поети в 38-ото издание на конкурса Веселин Ханчев. Щастливи сме да споделим както успеха ѝ, така и част от творчеството, заслужило ѝ престижната награда.
 • Първи сезон на "Нов човек" - подкастът за важните промени в живота

  22 октомври 2021

  Как се променя животът на жената, дала живот? Какви са отраженията в различните видове семейства, сдобили се с наследници? Какви са поуките, грешките, предизвикателствата, спецификите и обединителните нишки между съвременните български майки?
 • Столична библиотека на 93

  21 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева

  На 24 октомври празнуваме 93-ата годишнина на една от най-емблематичните културни институции в града. Столична библиотека отбелязва рождения си ден с интересни и разнообразни събития за деца и възрастни, иновативна дигитална лаборатория за тийнейджъри, нов уебсайт и колекции от редки и ценни издания.
 • Награди "Перото" - първоначална селекция

  5 октомври 2021

  Вече е ясна първоначалната селекция от номинирани автори за престижните литературни награди Перото.
 • Скритите букви под открито небе

  10 септември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Поезията се преплита с градската среда на 10 и 11 септември, а неин дом става не белият лист, а фасадата на националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий. Събитието среща зрелищно 3D мапинг шоу, организирано от Poliforma с музика на Kan Wakan и поезия от Стефан Икога. To е продължение на дългогодишния проект на Прочети София Скритите букви.
 • Големите се изпращат с чест!

  9 септември 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Пишем ти писмо и не казваме "Чао!" - публикуваме поезия. За Марин Бодаков.
 • Ало, Космос! Говори България!

  3 юли 2021

  Какви ли въпроси биха задали българските хлапетии и юноши, ако си поприказват с космонавти?
 • "Свобода въпреки всичко"

  2 юни 2021

  Боян Манчев ни превежда през философски лабиринт на разсъждения за свободата като абсолютна необходимост.
 • Пет вечни книги за хлапетии

  1 юни 2021

  Ако и вие като нас сте пораснали читанки, за които всяка книга е празник, то тази селекция от откъси ще усмихне детето у вас. Щеше ни се да подберем още поне 105 четива за хлапетии, но засега ви поднасяме само този любим квинтет. Пропускаме ли нещо? Непременно ни допълнете!
 • Цифри и хора в най-голямото буквоубежище

  22 май 2021

  Димитър Димитров

  Признаваме, че понякога трудно се ориентираме сред лабиринта от регистратури, фондове, читални и хвърчащи листчета, които трябва да попълним с безпогрешна педантичност, за да издирим някоя книга тук. И как иначе? Съкровищницата на Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий съхранява над 9 милиона книги, журнали, ориенталски и славянски ръкописи, звукозаписи, фотографии и още много. По една на всеки българин да дадем – пак ще останат. В Деня на българските букви, писменост и култура хвърляме едно око на тефтера с малко цифри и любопитни факти, свързани с най-старата и най-голяма библиотека у нас.
 • Прясно за четене

  16 април 2021

  текст Дани Николова

  Колко често ви се е случвала следната ситуация: прекарали сте ча-со-ве в книжарницата и все още нямате ясно обособено решение с кое от всички любопитни заглавия да се приберете?
 • Боксът в изкуството

  19 март 2021

  текст Дани Николова

  В колективното, обременено от екшън културата съзнание всеки от бойните спортове се асоциира с бруталност, насилие и лоши момчета. Практикуващите бокс обаче не са нито престъпници, нито агресори, нито непременно бленуващи за световната купа шампиони.