• Луис Карол от Йоркшир до Страната на чудесата

  16 декември 2020

  "Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. „За какво ли е такава книга – си помисли Алиса – без картинки и без разговори?“ И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я приспиваше и затъпяваше) дали удоволствието да изплете венец от парички си струва труда да стане и да ги набере, един Бял Заек със светлочервени очи подскочи край нея."
 • 2020 между редовете на седем книги

  11 декември 2020

  Годината ни срещна с интересния си развой, въпреки че не бихме повторили последните няколко месеца. Все пак книгите са си тук, а тази година читателското око се спря на заглавия, на които се обърна повече внимание, а 7 от тях събираме тук:
 • Петима автори, които да поканите вкъщи през самотните вечери

  3 декември 2020

  Дани Николова

  Предстоят ни дни, в които, подобно на пешки върху шахматна дъска, ходовете ни ще бъдат ограничени. Да погледнем обаче на живота откъм светлата му страна. Кога, ако не сега, ще разполагаме с достатъчно време, за да общуваме с големи умове. Не в бара над чаша бира, а на дивана над книжните страници. И не за да чуем, че на някой шефът му е гадняр или гаджето му е върхът, а за да се потопим в други времена и да нахлузим чужди обувки. Предлагаме ви петима автори, които да поканите у дома си.
 • Какво има под капака: Книги х 4

  19 ноември 2020

  текст Дани Николова

  Макар че тежи колкото порция пържола с гарнитура (около килограм и половина, но преувеличаваме умишлено), мозъкът е командният център на всичко, което възприемаме като себе си. Какви процеси протичат в него и какво се случва, ако, образно казано, му изгорят свещите? Избрали сме няколко книги на големи невроучени (и чудесни писатели), които опитват да дадат (поне някакви) смислени отговори на тези въпроси.
 • Съвременни български писатели, оставили отпечатъци

  28 октомври 2020

  Родните имена в съвременната литература все повече ни предизвикват да се протягаме към рафтовете с български книги със знанието, че ще има нещо, с което да се обвържем и да си вземем за вкъщи.
 • Сандъче с инструменти на писатели x 5

  8 октомври 2020

  Писането не е лесна работа. Сандъчето ви с писателски инструменти трябва да е тежко, но да е по силите ви да го носите. Да е разнообразно, но да не се лутате из богатото му съдържание. Подбрали сме 4 ½ книги за писането, които да пъхнете вътре. Ще ви свършат работа.
 • Най-отгоре на нощното шкафче

  10 септември 2020

  текст Дани Николожва

  "Писането и четенето са най-питателните форми на медитация. Когато четем написаното от най-интересните умове в историята, ние медитираме както със собствените си умове, така и с техните", пише Кърт Вонегът в своята Цветница. Предложенията ни за литературна медитация този път са четири. Неиздавани до момента, отдавна чакани или напълно неочаквани, те са обединени от етикетите "чисто нови", "големи писатели" и "страшно си заслужават".
 • Книжен сезон

  12 декември 2019

  текст Севда Семер

  Виелицата отваря желание за четене, но има и друга буря – покрай празниците и Панаира на книгата, който можете да хванете в НДК до 15 декември, издателите вадят купища силни заглавия. Ето какво прибираме ние и опаковаме за друг.
 • Хари Потър и седемте български издания

  13 ноември 2019

  За рождения му ден издателите от Егмонт подаряват на Хари Потър нов илюстратор. Поне ние така тълкуваме нещата – и за вас ще изглежда по същия начин, ако ви се е случвало да обичате книга, рисувана от Любен Зидаров.
 • Кратко въведение в смисъла на нещата

  7 ноември 2019

  текст Севда Семер

  Може би вече сте срещнали в книжарниците две нови томчета с изящни лица и еднакъв знак Смисълът на нещата. С това име започва нова библиотека – да разгърнем историята, която се пише отдавна.
 • Разгръщане на миналото

  5 септември 2019

  Ако си обичал книга като дете, и днес можеш да я извадиш почти непокътната от рафта в главата си и да я разгърнеш. Няма нужда да е наум обаче – тук даваме три излезли наскоро класики, в които да се влюбят и децата ви. Вижте ги в детския ни блог.
 • Летни гръбчета

  8 август 2019

  текст Севда Семер

  "Книга за лятото" е особен термин – уж е клише, но всъщност за всекиго значи различно нещо. На вас кое ви доставя удоволствие в този читателски сезон: умът, сърцето, хуморът, задъханият сюжет на книгите? Важен е не жанрът, а натискът върху вниманието, който трябва да е точен – за да може томчето да бъде оставено за няколко часа до басейна, но и да бъде по-интересно от шума на вълните. Тук вадим на слънце шест добри и нови книжни тела, с които бихме отишли на почивка, а темите са разнообразни като апетита ви – има всичко от влюбен робот до пре-Викторианска биография.
 • Автопортрет със седем лица

  25 юли 2019

  текст Севда Семер

  "Когато хората ти покажат какви са, повярвай им от първия път", казва Мая Анджелоу. Самата американска писателка показва каква е седем пъти: толкова са автобиографиите ѝ, публикувани между 1969 и 2013. Първата и най-известна, Знам защо пее птицата в клетка, тъкмо излезе и на български. Какво толкова да разкажеш от един живот? Слушайте.
 • Какво не знаехме за... Дж. Р. Р. Толкин

  20 юни 2019

  текст Виолета Иванова

  Всяко хлапе знае, че зад инициалите стои Джон Роналд Руел или бащата на хобитите и цялата митология около тях, довела до нова ера във фентъзи жанра. Вероятно сте чували и как, освен писател, Толкин е бил поет, оксфордски професор и филолог с хоби да измисля нови езици и писмености. Какво друго? Пускаме ви три добри епизода от живота му.
 • Академия Заешка дупка

  13 юни 2019

  Интензивни срещи, семинари и менторство от големи наши писатели, сценаристи, драматурзи и режисьори – това ви чака, ако скочите в есенната сесия на академията за писане на всичко от поезия и проза до рекламни текстове и сценарии. Повече за курсовете и кандидатстването ще чуете на 20 юни от 19:00 в Книгата, където ви чака безплатен хайку уъркшоп и по едно здрасти + литературно четене от някои от лекторите на Дупката.
 • Внимание, не боде!

  6 юни 2019

  Поне понякога всяко дете се чувства като тъжно таралежче, напълно само в цялата гора. За да му е по-весело на вашето, срещнете го със Сам – малък герой в щастлива развръзка, който тъкмо подаде муцуна от издателството със същото име. За бодливото бездомниче с голяма бохча и за другите книги, издавани от Таралеж, вижте в детския ни блог.
 • Био за хлапета

  16 май 2019

  Истории, по-странни от вълшебна приказка? Най-лесно се откриват в реалността. Защо тогава четем на децата си повече за вълшебници, отколкото за истинските хора, променяли света ни? Може би защото рядко попадаме на книжки с биографии, подобни на тези две серии, които са смели и сладки като захарно петле. Вижте повече за книжките, издавани от Timelines, в детския ни блог.
 • Какво не знаехме за... Силвия Плат

  14 март 2019

  илюстрация Капка Кънева

  Ако въпросът е зададен към библиотеките ни, отговорът ще бъде "почти нищо". Толкова е публикувано на български от Силвия Плат, която със задъхана автобиографична поезия е сред най-ярките в жанра, макар да е живяла едва 30 години.
 • Чуй тази история

  24 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  Да шофираш, да шеташ или дори да си под душа отдавна не е спънка паралелно с това и да четеш. Ако още не сте си подарявали великото удобство на аудиокнигите обаче, Storytel идва, за да промени това. Слушайте как.
 • Тема на годината

  10 януари 2019

  текст Севда Семер

  Песните ви за път са различни от тези, които пускате, когато ви се танцува. Защо да не избираме и книгите си според това, което ни вълнува в момента? С отгръщането на календара се откриват месеци, за които планираме, дори да не вярваме в новогодишните решения. Ще пътувам повече. Ще намеря ново хоби. Ще съм по-добър приятел. За да не останете само на думи, вкарайте темата първо в библиотеката си, после и нататък.