• Откриване на Киномания

  14 ноември 2019

  Кинофестивалът вече обяви себе си с прожекции в Одеон и Люмиер, но официалният му старт предстои на 14 ноември в 19:00, когато в Зала 1 на НДК влиза Засукан свят. Това е първото завъртане на новия филм на Мариус Куркински по разказ на Хайтов, в който режисьорът играе и централната роля: антигероя Милю, който все е на ръба между живота и смъртта, любовта и омразата. Как продължава Киномания нататък, вижте тук.
 • Куиз за сериали

  12 ноември 2019

  Ако нищо не знаеш, Джон Сноу, върви си – този куиз е за хора, които разбират от сериали. Ако сте от тях, съберете между 3 и 8 приятели, които най-редовно ви казват "днес не мога, излиза нов епизод", подгответе си по 5лв на човек и бъдете в Тънка червена линия на 12 ноември в 20:00 (пишете и на бара във фейсбук за регистрация). Сега остава и да решите дали да вкарате в отбора и баба си – в сложния кръг ще влезе ли Дързост и красота?
 • Dead Man's Hat

  13 ноември 2019

  снимка Ахмад Мадхун

  Албумът им Emotional Shortcut се покатери по музикалните платформи след живото му включване още през август. Инди рокът им пак звучи, но този път на закрито в клуб Строежа, на 13 ноември от 22:30 за 10лв от eventim.bg.
  Гласът на Ража върви по нотите на всички песни, а личния ѝ плейлист слушаме тук.

 • Сбогом, Ленин! + Ratio + Мелба

  10 ноември 2019

  5 добри събития на 10 ноември:

  СБОГОМ, ЛЕНИН
  Берлинската стена е паднала, но в едни 79 квадратни метра ГДР продължава славно да вирее. Вероятно знаете, че нещо такова се случва в комедията от 2003 Сбогом, Ленин!, когато син се опитва да предпази майка си, като не ѝ казва какво се е променило по време на комата ѝ. Гледаме на 10 ноември в Дом на киното от 18:30 в серия прожекции на Гьоте-институт около 30-годиш-нината от падането на Стената.

  RATIO: ЕСЕН
  Мислите, че дните за размисъл са отминали? Нищо подобно. Тази неделя, 10 ноември, ви иска все така нащрек, но не по политически, а по научни причини. Есенното издание на целодневния форум Ratio светва Sofia Event Center в жълто и качва на подиума отбор умни лектори, които ще жонглират (на английски без превод) с любопитни теми от космоса, генетиката, оптимизацията на човешкия вид и края на света. Билетите за физическо присъствие там тъкмо свършиха, но може да вземете виртуални, за да гледате на видео, от ratio.bg/live.

  ТИЧАНЕ х2
  Ако уикенда планирате да въртите кръгчета в парка, вкарайте и малко драма в бягането – Morning Run е крос за 5, 10 или 20км в Борисовата. На 10 ноември в 09:00 го организира клуб Бегач, нужна е и регистрация на morningrun.begach.com, струва 49лв, а най-бързите получават награди в 11:00. Или предпочитате да бягате по вертикала? На 12 ноември в 17:00 ОББ пуска 300 състезателя да катерят 95-метровата сграда Милениум център – 24 етажа нагоре и още толкова надолу са пред вас след безплатна регистрация на drace.bg/ubbverticalrun.

  МЕЛБА С КАФЕ И КИНО
  За да ви допадне тази рецепта за неделя следобед, е нужно да обичате кафе: фестивалът за дизайн Мелба започва филмовата си програма с Aeropress, документалка за създаването на машината с това име. Ще има и демонстрация от Drekka как работи тя плюс дегустация на кафе – в Генератор за 5лв на 10 ноември от 15:00. В същия ден продължават с филм за Дитер Рамс от 18:00, а програмата с дизайн филми до 30 ноември върви на melba.bg.

  ИСТОРИИ ОТ 90-ТЕ
  След като събра Куфарът на брат ми и Бащите не си отиват, Невена Дишлиева-Кръстева даде нова тема за къси разкази: Истории от 90-те. Хора като Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Капка Тодорова и Еми Барух разказват спомени за Кравай, пазарите за касетки на черно, списанието Ах, Мария и музиката на Дейвид Боуи, а и представянето е тематично, като се замислиш – на 10 ноември в Перото от 18:30.
 • Седмица в клетка

  9 ноември 2019

  "След броени дни ще започне масовото убиване на животни в българските ферми за кожи." Шокирахте се? За да се шокират и задействат срещу жестокостта и останалите – от минувач до политик, едни хора имат жесток план. Клетка с толкова жизнено пространство за човек, колкото имат и норките във фермите у нас, ще стои до Парламента от 6 до 13 ноември със затворени в нея доброволци. За да сте сред тях, вдигнете ръка във фейсбук групата Седмица в клетка: Доброволци.
 • Micro битак

  3 ноември 2019

  Разпродажба на плочи, винтидж дрехи, ръчно правени бижута, дизайнерски предмети, натурални продукти, вещи за дома, картини и илюстрации, домашни храни и напитки и още неща за купуване ви чакат на 2 и 3 ноември между 15:00 и 23:00 на Кърниградска 19. Адресът сочи към клуб Micro, тоест ясно е, че ще има и музика за слушане - от Илин Гривишки, Ramsey Hercules, Мариян Христов и JiJo.
 • Opal Sunn

  8 ноември 2019

  Те са Al Kassian и Hiroaki OBA – дуо с опит и с китарите, и с берлинската сцена, което от 2017 насам вади електронни EP-та с интересен звук, роден от студийни импровизации. Вместо да опитваме да ви опишем музиката им обаче, просто давайте към новия бар Black Flamingo (Граф Игнатиев 6) на 8 ноември – след 22:30 NEXT-DC празнува девети рожден ден с тях, Dimitroff и Heidy P с вход 10лв, платен през eventim.bg.
 • Бял прах

  5 ноември 2019

  През 90-те 80% от кокаина в Европа влиза през Галисия – крайбрежна част на Испания с вековни традиции в контрабандата, която никога не е търгувала с друго така добре, както с наркотиците. Писал и за геноцида в Руанда, еболата в Африка и войната в Сирия, топ разследващият журналист от Ел Паис Начо Каретеро сега събира тайните на този бизнес в книгата Бял прах (издадена на български от Вакон) и идва за премиерата ѝ в Институт Сервантес на 5 ноември в 18:30.
 • Фестивал на комедията

  7 ноември 2019

  Той вече тече – за шеста година хората от The Comedy Club Sofia си казват "стига само на нас са се смели" и привикват насам интересни и способни лица на комедията от България и света. Най-важната вечер в програмата наближава – на 7 ноември в 20:00 в Зала 1 на НДК гледаме шоу с нецензурен език и 100% ексклузивен материал от още необявени майстори на хумора. Билетите обаче капят бързо, резервирайте своя за 28лв през eventim.bg.
 • Sofia Game Night

  2 ноември 2019

  Втората Нощ на игрите пада още по светло на 2 ноември с по-голяма детска програма от миналата година и все така велики събития за големи, пръснати из града. Докато в Историческия музей играем Дама или Дженга в човешки размер, а в Koncept Space пием бири, вдъхновени от игра, в центъра ни чака VR ескейп стая в света на Assassin’s Creed, косплей шоу, геймърско изложение и какво ли още не. Всичко е на sofiagamenight.com.
 • Happy Handstanding

  4 ноември 2019

  Много хора обещават да обърнат света ни, но тук нещата са буквални: Галина Риом-Ройбек е цирков артист, който ни помага да пробваме стойка на ръце, дори да сме напълно начинаещи. Тя ще работи с всеки според това, което умее или иска да постигне, като учи на баланс, загрявка и разтягане – в Derida Dance Center (Сливница 245) на 4 ноември от 17:30 срещу 30лв.
 • Urbanites: Neon Dancing

  6 ноември 2019

  Като платформа за младо изкуство досега Urbanites побутваха все визуалното, но на 6 ноември нещата порастват. На гости на EXE те водят хореографа Коста Каракашян, чиито трима танцьори ще създадат на място (с наша намеса) нова танцова работа, за да видим как се случва магията в жанра. За акомпанимент имаме 80-арски електронен сет от Stranger Synths и дигитален арт от македонеца Георги Десподов – всичко след 21:30, за 10лв.
 • Близки срещи от третия вид

  1 ноември 2019

  На Мизия 23 изникна ново арт пространство с логичното име Missia 23, а и повод да го посетите има. На 29 октомври фотографът Виктор Попов откри изложба с 11 двойки портрети на свои познати, заснети така, че и майките им да не ги познаят. Как би изглеждало и вашето лице, ако половините му бяха симетрични, разберете срещу 30лв и запазване на слот за бърза фотосесия с Виктор (на hi@missia23.com) в някоя от вечерите до 7 ноември, преди закриването на изложбата на 8 ноември.
 • Хелоуин партита

  31 октомври 2019

  Из целият град никнат още и още начини да се направите на животни (или на зомбита, или на клоуни, или на вещици) днес. Избрахме ви няколко топ партита - вижте ги тук.


 • Вкусът на Китай

  28 октомври 2019

  Сладките от лепкав ориз за традиционен десерт с около 900 години история, който в Китай си разменят по празници. За да научите повече по този вкусен въпрос, включително как се правят такива сладки с отпечатъци на дракони и феникси, пишете си 28 октомври зает и на телефон 0879941288 запазете място в кулинарния урок за себе си (сами или с бонус дете до 12 години, което влиза без пари) срещу 20лв. Началото е в 18:00.
 • Суматоха

  30 октомври 2019

  Когато преди 2 години се сформира, самодейната трупа от село Антон, водена от родения там актьор Иван Николов (Това не е Хамлет), плахо посяга към Радичковия текст, за да се упражнява. Днес обаче тяхната версия на Суматоха носи на гърба си торба овации, събирани из градове и села, преди да влезе и в Столична библиотека по случай 90-годишнината от раждането на автора. Гледаме и ние на 30 октомври в 19:00, без пари за вход.
 • Профил: Анимацията в рекламата

  29 октомври 2019

  Praktika – онази инициатива на агенция The Smarts за безплатни лекции по теми, които вълнуват рекламния бизнес (пък и почти всички ни) – пак е тук, а на 29 октомври в 18:30 в Gramophone слушаме Иван Попов-Заека. Какво разбира един заек от реклама? Доста. Иван е съосновател на ROBO Lab, които създават персонажи, графики, анимации и въобще видео продукция за гранде клиенти като Coca-Cola и Netflix, така че слушаме и попиваме.
 • Whiskey Fest

  27 октомври 2019

  Положението е "3 дни пили, пили и се веселили" за всички, чийто уикенд завие към Sofia Event Center. Бъдете като тях. От 25 до 27 октомври новото издание на феста носи там постижения в уиски изкуството на дестилерии от цял свят, а ние пробваме продукцията им в чист или коктейл вариант и разпитваме за интересни уиски факти. Билетът (за ден или три, 30/45лв от bilet.bg) върви с вода, чаша и кредити за дегустации.
 • Пук! + Rescue Dog + Бургери и абсент

  26 октомври 2019

  5 добри събития на 26 октомври:

  ПУК! #10
  За she dances on Jackson Ванеса Уиншип кръстосва САЩ в търсене на американската мечта, докато Джордж Джорджиу снима тълпи зяпачи на различни паради и карнавали за Americans Parade и компилира Last Stop, щракайки през прозореца на лондонски двуетажни автобуси. Тези и още техни фотокниги са в SeeMeOn 29 за изложба на 26 и 27 октомври, а в 16:00 на 26-и срещаме и авторите в разговор (на английски) за работата им.

  ПО СТЪПКИТЕ НА СПОРТНАТА СЛАВА
  Минете през фейсбук събитието, за да запазите място в групата, която Петър Будинов и Виктор Топалов повеждат на разходка на 26 октомври. Двамата водят списък с тематични градски обиколки, които ни хранят с факти като за цяла викторина, а този път на фокус е спортната ни история. Ако ви е чудно например какъв е бил "мачът на агнетата", бъдете при паметната плоча на Борис III в Борисовата в 10:45. Турът струва колкото решите.

  ФЕСТИВАЛ НОВИ КОРЕНИ
  "Лесно ли е човек да пусне нови корени в град като София?", пита фестът, вече правен в Италия, преди да стигне и до градината на Мулти Култи. Адресът е Черномен 5, а поканата е да се съберем там с мигранти и бежанци за един следобед с музика, коктейли, храна от света, дискусии за климата и работилници за устойчиви неща като компостирането, хранилките за птици и градското земеделие. На 26 октомври от 12:00 до по тъмно.

  RESCUE DOG
  Какво може да направи съботното хапване на хотдози (от Rolling Dogs) под звуците на хип-хоп, чил бийтс и фънк (от Marble Souls) още по-хубаво? Ако с целия този кеф всъщност правиш света по-добър. На 26 октомври след 13:00 ситуацията на Шишман 34 е точно такава, защото 2лв от всеки взет хотдог отиват в касичка за кучетата и котетата на Animal Rescue. За да е още по-мило, някои от въпросните четириноги също са ✓Going. 

  БУРГЕРИ И АБСЕНТ
  Сигурно знаете Мариян (Ранков) и Сашо (Паисиев) като бармани в Петък (бивши). Е, ясно е, че освен да наливат питиета, правят и други неща – примерно жестоки пържоли. Убедете апетита си сами на 26 октомври от обяд до към 20:00 край хижа Септември на Витоша, където двамата опъват поп-ъп барбекю и започват серийно производство на чийзбургери, опушени ребра и разядки, които ще преглъщаме с абсент и музика.
 • Красотата на Корея

  25 октомври 2019

  Ако думите кимчи, чапче, кимбам и бибимбап са гъдел за небцето ви, но са и единствените късчета корейска традиция, които познавате, това тук е за вас. За да си честитим 30 години дипломация между нашата и тяхната страна, корейската Арт група АН пристига с традиционна музика и танци, опаковани в концерт. Гледаме безплатно на 25 октомври от 18:30 в зала 2 на НДК.