• Две в едно

  15 ноември 2014

  Театър или бокс – това е въпросът. Нощта на театрите атакува вниманието ни с безплатни постановки, открити лекции, огнено шоу и партита във всяка точка на града, докато Кубрат Пулев застава със стегнати ръкавици пред лицето на Кличко точно в 23:00 по Нова телевизия. Всъщност, един смартфон с 3G ви решава дилемата.
 • Сенки на мълчанието

  14 ноември 2014

  Гръцкият фотограф Джон Демос гостува в галерия Synthesis със Сенки на мълчанието – документални осемдесетраски фотоси на религиозни сцени от провинциални гръцки градчета. Казват, че във фотографиите му има подтекст като за двама – какво да четем под черта в тази серия ще подскаже самият Демос в петък от 19:00 в галерията.
 • Голямото завръщане

  13 ноември 2014

  Чухте ли за тайнственото откриване на Червило? Клубът, който промени музикалните и парти вкусове на поне две поколения градски персони се завръща на същото мястото – жълтите павета, до Военния клуб (бул. Цар Освободител 9). Датата е фатална – 13 ноември, началният час обичаен – след 8 вечерта, а какво точно ще се случи никой не знае.
 • Господин Кох!

  12 ноември 2014

  Разпад на средната класа и дори убийство са сюжетни линии в книгите на Херман Кох. Или поне в две от тях – Вечерята и Вила с басейн. На българската им премиера (книжарница Хеликон на бул. Цар Освободител 4 от 19:00) ще присъства самият Кох и сигурно ще е забавно. Холандският автор има пословично чувство за хумор и успешна кариера на комик зад гърба си.
 • Принцесата

  11 ноември 2014

  Каквото и да се случи в Кан, излиза винаги наяве. Принцесата на Монако с Никол Кидман откри тазгодишния фестивал и всички разбраха, че лентата има някои дефекти. Ако сте като нас и държите на личното си мнение, отидете на прожекцията в G-8 (поне киносалонът със сигурност си струва).
 • Балет за всички

  10 ноември 2014

  Ако искате поне веднъж да се почувствате като балерина (нямаме предвид героинята на Натали Портман в Черният лебед), да си оправите стойката или просто ви е любопитно какво стои зад френското “падедьо”, вземете курса по класически балет за начинаещи в Soho (ул. Искър 4). Цените са добри: 12лв за еднократно посещение и 40 за четири сеанса на месец.
 • Movember

  9 ноември 2014

  На бас, че напоследък фейсбук ви залива със снимки на приятели с мустаци. Не се дразнете. Не е спам. Прави се за добра кауза и ще е така само през ноември. Инициативата Movember приканва мъжете с мисъл за здравето – своето и чуждото, да алармират за риска от рак на простата. Правилата са прости – да си пуснат чисто нов мустак този месец. Брадите не играят.
 • Албена Баева

  8 ноември 2014

  Ако търсите съвременно изкуство в 3D вариант, новата изложба на Албена Баева (авторката, която преди време ни върна “телефона за приказки”) е в галерия Васка Емануилова (бул. Янко Сакъзов 15). Инсталациите са две – една с полуизгорени филмови ленти и друга, вдъхновена от пърформанс на Бас Ян Адер. Връзката между двете е личното отношение.
 • Ранно пиле

  7 ноември 2014

  Петъците са подходящи за кино. И за запознанства. Международният студентски фестивал Ранно пиле (6-11 ноември) дава повод и за двете. Започвате с филм, даже цяла серия от филми (безплатно в Дом на киното или срещу скромните 2лв в G-8), а после преминавате към запознанства – с авторите, критиците или просто със съседа ви по кресло.
 • Парти вечер

  6 ноември 2014

  Четвъртък отдавна е малкия петък, така че класовете по хард-денс-йога могат да започнат още тази вечер в :PM с двукратния шампион на Германия DJ Swed Lu. Любомир Петров се казва, всъщност, и е работил зад един пулт с хип хоп горилите Wu-Tang Clan, Lil Jon, Ice Cube и Redmаn – вероятно ще ни поизпоти.
 • So readable!

  5 ноември 2014

  Литературно четене от 19:00 в SOHO (ул. Искар 4) с трима души и три съставки: проза, поезия и шеги. Не прозвуча така завладяващо, както на страницата му във фейсбук, така че цитираме: "Боби Петров, Мария Куманова и Нинко Кирилов се промъкват незабелязано в културната ви програма като албум на U2 във вашия iTunes.” Добре де, малко е двусмислено.
 • OLX Ателие

  4 ноември 2014

  След като смени името си, бившият Продавалник показа и ново отношение към изкуството, стискаме му ръката. Във вторник популярният онлайн конкурс за артисти, дизайнери и занаятчии OLX Ателие преминава офлайн с арт-пазар с работи на най-талантливите участници и награждаване на 20-те финалисти. Вижте, купете и ги поздравете във Фабрика за градско изкуство (на Сточна гара) от 18:30.
 • Кралицата

  3 ноември 2014

  За някои седмицата ще започне тежко – в понеделник пристига Таря Турунен а.к.а Кралицата на тежките метали. Критиците казват, че с новия си албум Colours in the Dark финландката е открила своя собствен стил – на живо ще прецените най-добре. Как се справя новата є рок банда – също. Прослушването започва в 20:00 в зала Универсиада.
 • Златна бленда

  2 ноември 2014

  Златна бленда ни звучи като поредния конкурс за певчески заложби, но играта е друга. До 17 ноември на jamesonzlatnablenda.bg избираме най-добрите попадения в българските филми и сериали от последната година – крал и кралица на комедията, лошо момче и фатална жена на България, най-запомняща се реплика, най-гореща сцена и т.н. Има чар.
 • Импровизирай това!

  1 ноември 2014

  Ден на будителите е, никакъв съботен мързел. В 11:00 в кино Влайкова започва 12-часов маратон, подготвен от ХаХаХа Импро Театър. Носете си бързите реакции, чувството за хумор и въображението, защото тук актьорите и публиката са едно. Собствен спринт ще направи датчанинът Caspar Schjelbred (никой не казва как се пише на кирилица), входът е 10лв и, спокойно – на всеки час ще има почивка за солети.
 • Най-страшната нощ

  31 октомври 2014

  Рязане на тикви, маскиране за парти, тропане по вратите на съседите, ужасен филмов маратон, обикаляне на отворените крипти в София, крещене на концерт, разходка до Малашевци? Най-страшното на Хелоуин е да не правите нищо.
 • Борис Ковач

  30 октомври 2014

  Авангардният мултиинструменталист Борис Ковач и ансамбъл Ritual Nova се вмъкват заедно в студио 1 на БНР, за да смесят неговите авторски парчета и тяхната камерна музика. Виртуозна история, казват ценителите.
 • Beer Pong

  29 октомври 2014

  Beer Pong или пиво-понг е нещо като дартс, но с бирени чаши вместо мишени и с топче вместо стрела. Целта е да вкарате топчето в бирата. Покажете колко проста работа е това на Beer Pong турнира в Gio Cafe (Цар Асен 22А) след 19:00. Искат 5лв за вход, за бирата - отделно.
 • Мечтателката

  28 октомври 2014

  Саша Безуханова си остава една от най-успешните българки (и дългогодишен двигател на Hewlett Packard), така че неслучайно гостува на Successful Inspirational Story (нещо като TED, но на тема успех, който вдъхновява). Лекцията й е в Софийския университет от 19:00, а темата – за свободата на мечтите.
 • Ново изкуство

  27 октомври 2014

  Ако вярвате на вкуса на аукционна къща Кристис и харесвате комбинацията от реализъм и абстракция в изкуството, минете през галерия Ракурси (Хан Крум 4а). Там ще са изложени картини на австрийската художничка Мартина Мунзе – по света много ги харесват, а явно вече и у нас.