• Мозей

  7 октомври 2014

  Новото арт пространство Мозей (бул. Сливница 178) бе открито с изложба живопис, фотографии, скулптура и видео на противоречивия, но несъмнено интересен Иво Димчев. Странно-красивите му произведения ще ви очакват там чак до 27 ноември.
 • Черната тетрадка

  6 октомври 2014

  В рамките на инициативата 25 години свобода вече посетихме безплатните прожекции на Животът на другите и Пантеон, а този понеделник в 18:30 всичко продължава в кино Одеон с филма на Росен Елезов – Черната тетрадка. Една история за оперативна тетрадка на ДС, миячки на съдове, шофьор, готвачка и офицер.
 • Ден за избор

  5 октомври 2014

  За Бога, братя, гласувайте!
 • Борбата на Тибет за свобода

  4 октомври 2014

  Документалният фестивал Sofia Biting Docs продължава! В събота вечер в Дом на киното ще можем да гледаме един филм за Тибет – но не за красивата туристическа дестинация, а за поробената страна, бореща се за свобода от окупаторите. Началото на Слънце зад облаците: Борбата на Тибет за свобода е в 19:00.
 • Пряка светлина

  3 октомври 2014

  В галерия Ластици (ул. Герлово 13) вече е подредена изложбата на Яна Лозева – Пряка светлина - серия от 20 черно-бели фотографии, които са и заигравка с елементи от общи планове на тълпи в час пик, умишлено влошени кадри и цялостно скулптирани образи. Хей, и ние не сме съвсем наясно с терминологията, но изглежда доста интересно.
 • Sofia Biting Docs

  2 октомври 2014

  Официалният старт на Sofia Biting Docs – фестивалът за документално кино, посветено на актуални и наболели за обществото теми. Още на следващия ден, 3 октомври, в Дом на киното от 20:00 може да надникнете зад кулисите на Виктория зад кадър, представен лично от Майя Виткова.

 • Quarto Quartet

  1 октомври 2014

  Запасете се с билет за един чуден концерт на Quarto Quartet в зала България, точно след седмица – на 8 октомври (19:30, 10/15/20лв). Цигуларите Иван Пенчев и Иван Въгларов заедно с бандеонистът Матиас Гонзалес ще изпълнят произведения от Вивалди и Пиацола в компанията на състав от около 15 музиканти.
 • Almost Famous

  30 септември 2014

  Симпатична изложба в + това (ул. Марин Дринов 30) събира на едно място четири художнички с подчертан усет към илюстрацията – Борислава Караджова (Borislavaaaawillmadeit), Михаела Караджова a.k.a Stalker, Здравка Будинова, Ива Димитрова (hello/hella). Изложбата с кодово название Almost Famous продължава до 15 октомври.
 • Анита Екберг

  29 септември 2014

  На тази дата през далечната 1931 е родена неустоимата шведска актриса Анита Екберг, която всички помним като сластната Силвия в шедьовъра на Федерико Фелини – Сладък живот!

 • Три дни в Сараево

  28 септември 2014

  Официалната премиера на българския филм Три дни в Сараево е предвидена за 30 септември, от 19:00 в Дом на киното. Предварителната продажба на билети започна на 24 септември, така че – побързайте!


 • Контрабасът

  27 септември 2014

  Идеален ден за закупуване на билети за Контрабасът – моноспектакъл по едноименната книга на Патрик Зюскинд, с участието на великолепния Валентин Ганев и под режисурата на Пламен Марков, отново е в афиша на Народния театър. Датата е 3 октомври, Сцена IV етаж, от 19:30.
 • Нови форми на бунта

  26 септември 2014

  Дългоочакваното за академичните среди (и не само) гостуване на Юлия Кръстева – теоретик, писател, психоаналитик, почетен професор в Университета Париж 7 –Дидро и пълноправен член на Парижкото психоаналитично общество, ще се случи в Аулата на Ректората в петъчния предиобед от 11:00.

 • Руки'в Брюки

  25 септември 2014

  Тази есен порталът за винтидж култура Rockabilly.bg празнува своя трети рожден ден с шумно парти, чиято главна атракция се очертават киевските веселяци Руки'в Брюки. Ретро бандата ще свири за първи път у нас, така че нямате извинение да пропуснете концерта им в голямата зала на Mixtape 5 на 18 октомври от 21:00.
 • Фотографска среща

  24 септември 2014

  Майсторите на фотографията Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос ще се запознаят от първо лице с българските си почитатели в Националния музей на българското изобразително изкуство (иначе казано – Царския дворец) тази вечер от 18:30. Срещата е в рамките на фестивала ФотоФабрика със свободен достъп за всички.
 • 110 години Народен театър

  23 септември 2014

  Народният театър празнува своя 110-и рожден ден с мащабна архивна изложба в СГХГ. Костюми, скици, снимки и живописни произведения съживяват духа на сценичното изкуство от първата половина на миналия век, запознавайки широката публика с творчеството на десетки талантливи артисти.
 • Честит празник!

  22 септември 2014

  снимка lostbulgaria.com

  Точно 106 години след провъзгласяването на Независима България, отново празнуваме тържествено!
 • Западен парк

  21 септември 2014

  Тазгодишният фестивал за изкуство в публично пространство Западен парк приключва в неделя, но все още има време да посетите детските работилници, танцовия пърформанс Анти-Gone – Това съм аз и останалите събития, обединени от идеята да приобщят региона към културната карта на града. Входът е свободен, а програмата ви очаква тук.
 • Животът на другите

  20 септември 2014

  Страхотната немска драма Животът на другите можем да гледаме тази вечер от 20:00 в откритото пространство на мястото на бившия Мавзолей. Прожекцията е организирана от фондация Софийска платформа като част от инициативата 25 години свободна България и е с вход свободен.
 • Виктория

  19 септември 2014

  Дочакахме! Българският филм Виктория, за който се заговори усилено покрай селекцията му на фестивала в Сънданс и във връзка със скорошните кандидатури за българското участие на Оскари-те, най-сетне излиза на екран с няколко ексклузивни прожекции в Дом на киното. Не ги пропускайте!
 • Западен парк

  18 септември 2014

  Третото издание на Фестивала за изкуство в публичното пространство Западен парк започва на 19 и продължава до 21 септември. Тази година организаторите са подготвили поредица културни събития, представящи най-интересното от визуалните изкуства, музиката, театъра и съвременния танц.