• Звезди в обектива

  6 октомври 2022

  На 6 октомври се събираме в КУПЕ да поговорим за изкуството да снимаш нощното небе. Ганчо Ганчев, професионален астроном и фотограф, разкрива пред нас света на различните видове астрофотография, програмите за заснемане, анализ, обработка и трикове, с които човек може да запечата небосвода с лична техника. Научаваме повече за ключовото значение на това направление по отношение на астрофизиката, както и лични истории и неповторими случаи от опита на един астрофотограф. Началото е в 19:00.
 • Мъгла * Знае ли някой какво значи да обичаш?

  5 октомври 2022

  Новият театрален сезон продължава през октомври, като на 5-и мъглата на сцената се разсейва, за да разберем какво значи да обичаш. Мястото е Сфумато, часът е 19:00, а постановката е един от четирите селектирани проекта в онлайн работилницата на Малък сезон 2020. Младият Аугусто живее в скука и безсмислие, докато не се влюбва в Еухения - красива жена, случайно минала покрай него на улицата. В стремежа си да разбере нещо за загадъчната дама и да се запознае с нея, той открива, че нейната поява е предизвикала странен ефект - започва да се влюбва във всяка жена, която види.
 • Гласове от отвъдното

  9 октомври 2022

  При любимците ни от ХаХа Импро както знаем няма предварителен сценарий и зададени роли, а всичко, което се случва на сцената, идва от публиката. Содура Сарвара води, пространството е в отвъдното, мястото на смъртта избирате вие, а съдбата им е във вашите ръце. Гледаме на живо как се разгръща въображението на актьорите, но преди всичко сме част от сцената поне за малко. Подготвяме техния сценарий на място в Топлоцентралата от 19:30 за 20 лв. от тук.
 • 30 години група Остава

  7 октомври 2022

  На 7 октомври в зала 1 на НДК група Остава ни вика с песни като Шоколад, Океан, Помощ, Бесен и Внимание, които да напълнят пространството по повод техните 30 години. Слушаме ги за 25-50 лв. от тук.
 • 10 години TimeHeroes

  4 октомври 2022

  Най-голямата платформа за доброволчески инициативи, благодарение на която поне 90 000 души са натиснали бутона „ще участвам“ и са отделили от времето си за каузи, навършва 10 години, които отбелязва с изложба. На 4 октомври фотографии от Денислав Стойчев лягат на стените на галерия Doza, а в тях виждаме какво е да си човек през работата на близо 30 организации от цялата страна. Нареждат се кадри от взаимодействието между ментори и деца от уязвими групи, от природозащитни центрове, от едно дежурство на горещата линия за пострадали от насилие на Асоциация Анимус, от високопланински почиствания, културни фестивали, безсънните нощи във Варна по време на първите дни от войната и още много. Уловената чистота от тези чисти човешки взаимоотношения е в галерията до 14 октомври.
 • Danceperimental

  3 октомври 2022

  Експерименталното представление, което се върти в пространството и със заглавието РазЛичности, прави разкопки на човешките взаимоотношения през артистите. Всеки от публиката също е поканен да се присъедини, а на фокус е темата за дискриминацията и етикетите, които хората окачат помежду си. „Тези взаимоотношения ни пречат да живеем в хармония, да се обичаме повече и да се приемаме“, казва хореографът Ина Гергинова. Заедно с Мариана Капустянова, Николай Райчев и Силвия Чернева ни кани да се разкажем, защото това е танцът на „твоята история“, а музиката е от Александър Евтимов – Шаманчето и Мален Маленов. Представлението отваря вратите на Топлоцентралата на 3 октомври от 19:30 срещу 15 лв.
 • Вечери на българския късометражен филм

  2 октомври 2022

  Yalta Art Room отваря врати за българско късометражно кино, което развива лента от 2 октомври. Международният филмов фестивал На брега показва филмите на български творци и ги среща с публиката в пространство, където се пресича с техните постижения. На откриването от 19:30 се нареждат филмите Живот на Красимир Калушев, 10 метра и нещо на Йордан Михайловски, Покрив на Невена Николова и Петър Герзилов, Ви на Деян Цвятков и Книга за хората на Владислав Лаков. Минават през нас срещу 10 лв.
 • Третият райх

  1 октомври 2022

  Всички думи, намерени в италианския речник, преведени на други езици. Това светва на екран в Топлоцентралата, като ретината ни възприема една за миг, изместена от следващата. Някои от тях ще се запечатат в съзнанието ни, но повечето ще изчезнат под свития ни поглед – слети, загубени и забравени. Ставаме беззащитни пред темпото със звук от Скот Гибсън и хореография от Глория Дорлигуцо. Гледаме 4 пъти на 1 и 2 октомври от 19:30 и 21:00 за 15/20 лв. от тук. Инсталацията ни изправя пред образа на наложената комуникация и репресивна езикова машина като част от цикъла Светът на Кастелучи. „Зрителят трябва да бъде разтърсен из основи“, казва той за своите спектакли, които още от 1980 целят културен шок, оставящ трайна следа в зрителя.
 • В нейната кожа

  30 септември 2022

  На 30 септември в Дом на киното гледаме премиерната прожекция на танцовия проект В нейната кожа, режисиран от Коста Каракашян и Антония Георгиева. На екрана се разкриват историите на 5 жени около езерото Клептуза във Велинград. Комбинацията между съвременен танц, класически балет и комерсиални танци обединява естествената среда с човешкото присъствие. Началото е в 19:00, а билетите са тук.
 • It’s a Learning Process: The Horror of Travel Photography

  29 септември 2022

  Поредицата It's a learning process на платформата за музика и визуални изкуства Sound in Picture продължава със събитие в КУПЕ на 29 септември от 19:00. Срещаме се с Димиър Караниколов, архитект и фотограф с публикации в списания като Forbes, National Geographic, Fubiz, Designboom и други. В отворения разговор с него научаваме повече за пътуванията му и най-интерсното около travel фотографията.

   

 • ДНК

  28 септември 2022

  Първата ни среща с великобританския драматург Денис Кели е в съвременната пиеса ДНК. Спектакълът говори за младежите, израснали по детските площадки, отгледали се сами, защото няма кой да им обърне внимание.

  След края в отворена дискусия с актьорите коментираме провокациите в представлението. Започваме в 19:30 в Топлоцентрала.

   

 • Как да променим света

  26 септември 2022

  На 26 септември в 19:30 отиваме на безплатна прожекция на документалния филм Как да променим света в сцена бар, Топлоцентрала. Историята проследява зараждането на Грийнпийс, както и първите акции на организацията срещу ядрените опити и лова на китове и тюлени. Тези подвизи дават тласък на желанието за мир и опазване на природата из целия свят, като днес има присъствие на милиони добоволци, дарители и поддръжници от над 55 държави.

   

 • Светослав Минков – диаболистично, фантастично и реалистично

  27 септември 2022

  На 27 септември от 18:30 доц. Камелия Спасова ни отвежда на литературна разходка по стъпките на Светослав Минков.

  В края на четвъртия сезон на Литературни машрути на Фондация Прочети София започваме маршруа от ул. Вишнева 16Б, където се намира домът на Минков. Оттам пътят се разтроява: по улиците на София, към фантастичната библиотека Аргус и в дебрите на прозата на писателя. Разрешаваме загадките около личния му живот, а накрая разговаряме по два големи въпроса: участието на Иван Минков в подготовката на атентата в църквата Света Неделя и съдебният процес срещу Никола Вапцаров.
 • Нощ на учените: Световна наука в България

  23 септември 2022

  По какви интересни проекти работят българските учени? Тази вечер в Кино Кабана загряваме за Европейската нощ на учените в края на септември и си говорим за радиотелескопи и мозъчни импланти. Запознаваме се с най-новите открития на радиоастрономията и какво се очаква от нея в бъдеще. Какви са техническите препятствия пред връзките между мозък и компютър? Иван Димов ни разяснява предстои ли сливане на човешкия и изкуствения интелект. Входът е свободен, започваме в 19:00.
 • Натурализации

  22 септември 2022

  От 22 септември до 1 октомври Кристина Ненова ни предлага един нов поглед върху мигацията и начините на адаптация в нея. Осемте години живот зад граница и подготовката за кандидатура за английско гражданство са основата на проекта Натурализации. Наяве излиза личният аспект на миграцията: виждаме емоционалните процеси, ежедневните трудности, свързани с идентичността и принадлежността, и как се отазява физическото разстояние на връзките с най-близките. Чакаме се в 14:00 в AVRTIKL за лични срещи с художничката, а откриването на изложбата е в 18:30.
 • Светулки

  21 септември 2022

  Светът на Светулки е „фантастичен свят без емоционални граници“ според създателя Тома Енко. В този концерт от програмата на фестивал Културама френският композитор изследва едновременно тъмнината и светлината и разкрива силата на страстта на музикантите. Изкуството на триото изплува в пълен блясък на 21 септември в 19:00 в Квадрат 500, а билети купуваме на място, на касите на EasyPay или тук.
 • Невидимите улици

  20 септември 2022

  От днес в Софийска градска художествена галерия разглеждаме въображаема културна карта на София. Фотографската инсталация на Лиляна Караджова ни отвежда към 6 бележити улици, наречени на призванията на ключови личности от Третата българска държава. Разходката преминава по Улицата на държавниците, Улицата на писателите, Улицата на поетите, Улицата на артистите, Улицата на художниците и Улицата на музикантите, като по всяка от тях ни съпровожда текст от Димитър Стоянович.
 • Ембриони

  19 септември 2022

  Историите на десет жени, взели решението да направят аборт, се разплитат на сцената на I AM Studio. В този документален спектакъл слушаме причините и какво влияние всъщност има тази стъпка в политически, културен и социален контекст. Фокусът е върху жените, но Ембриони дава думата и на мъжете. Постановката е от Йордан Славейков, който влиза в главната роля, до Августина-Калина Петкова. За билети и резервации отиваме в страницата на студиото, а пред него заставаме на 19 септември от 19:00.
 • Зеленият площад

  18 септември 2022

  Събираме пластмасата между инициативи, изложители, работилници и музикална програма с послание за по-отговорно отношение към природата, устойчиви практики, екология и климатични промени. Ще се научим как да си изработваме дребни аксесоари и бижута, а книгите, посветени на природата, животните и рециклирането, ще са само на ръка разстояние. Отправяме се към Централни хали на 18 септември от 10:00, входът е свободен, а програмата в детайл намираме на страницата на събитието във Facebook.
 • Autumn Charity Bazaar

  17 септември 2022

  На 17 и 18 септември IN&OUT и фондация Три жени канят брандове да закачат своите дрехи, обувки и аксесоари на улица Шипка 23. Там намираме новите си находки втора ръка, докато слушаме музика и завързваме запознанства, а най-хубавото е, че 100% от средствата отиват при хората без дом вследствие на наводненията. Там сме в 12:00, като загряваме за голямото търсене отсега.