• Литературен машрут за Яна Язова

  25 май 2022

  На 25 май от 18:30 обръщаме поглед към творчеството на Яна Язова с помощта на един от най-задълбочените нейни изследователи – литературния теоретик и журналист Петър Величков. Започваме от Съдебната палата, където са били съхранявани оцелелите архиви на писателката, и разкриваме детайли за живота и убийството ѝ. Научаваме повече и за кражбата на оригиналните ръкописи на романите ѝ Левски, Бенковски, Шипка, Александър Македонски и Соления залив.

  Разходката по стъпките на Язова е част от четвъртото издание на Литературни маршрути, които тази година ни развеждат по стъпките на редица бележити български писатели.
 • Погледни на Украйна с други очи

  24 май 2022

  От 24 до 26 май в Дом на киното се запознаваме с украинското филмово изкуство. Програмата включва 3 късометражни и 3 пълномтеражни документални филма, а в подборката влизат творби от всички краища на страната. На 24 май тръгваме от Донбас с една поетична късометражна лента, посветена на Мариупол, и откровена пълнометражна изповед, заснета във влака, свързващ Киев и Донбас. На следващия ден се преместваме на запад и научаваме повече за вековните традиции на украинския народ. За финал на 26 май пристигаме в Бесарабия и се наслаждаваме на лъчите на яркото ѝ слънце. Всички процекции са придружени с онлайн дискусии с авторите на филмите. Билети купуваме тук.
 • Инсталация на забравата

  27 май 2022

  Събираме фрагментите от избледняващите си спомени, докато се лутаме из лабиринта на забравата. Въпрос на избор ли е тя? Ако е така, какво избираме да забравим? На тези въпроси търсят отговор четирима талантливи артисти - Инна Павлова, Иво Недялков, Искра Йорданова и Мира Владимирова.

  Колективът се вдъхновява за създаването на проекта по време на седмото издание на креативната инициатива Резиденция Баба. Младите творци забелязват контраста между възрастта на участниците и жителите на селото, където се провежда резиденцията.

  Резултатът е интроспективно пътешествие по следите на паметта и нейната уязвимост. За да бъде преживяването възможно най-общочовешко, артистите разпространяват анкета с въпроси, свъразни с темата, и събират визуални материали от потенциалната публика. По този начин цялостният образ на забравата е съставен от индивидуалната интерпретация на десетки участници.

  Достъпът до инсталацията е напълно свободен, а официалното откриване е на 27 май от 19:00. Изследваме забравата до 29 май в Bobbina Cultural Space (ул. Триадица 5А).
 • Пешеходна обиколка „Кварталът на писателите“

  21 май 2022

  На 21 май вървим по стъпките на Иван Вазов, Алеко Константинов, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов и Лора Каравелова, Пенчо Славейков и Мара Белчева, Атанас Далчев, Елисавета Багряна и други прословути имена от българската литература. Разходката се простира между два паметника: чакаме се при достолепната бронзова фигура на Алеко Константинов на булевард Витоша от 11:00 и завършваме при статуята на Патриарх Евтимий. Виктор Топалов ни превежда думите, нашепвани от стара София, и ни пренася назад във времето, когато някои от най-знаменитите писатели са крачели по същите улици. Записваме се за обиколката предварително тук.
 • Move for Change: РазЛичности

  20 май 2022

  Танцовият спектакъл е част от серия пърформативни акции в градска среда, които изследват видовете дискриминация и целят да провокират социокултурен обмен между различни общности.

  Миниатюрата балансира между противоположностите, като всеки персонаж прескача от една роля в друга. В зависимост от това дали демонстрират своята тъмна или светла страна, героите се превръщат ту в насилници, ту в жертви, ту в спасители. Тази флуидност на личността изобличава факторите, които я дефинират, а именно страничният поглед и наложените ѝ понятия.

  Възможно ли е обединението в различията? Откриваме отговора на 20 май на площад Гарибалди от 20:00.

 • Ци13: Студентска изложба на специалност Керамика в НБУ

  19 май 2022

  Повече от 100 творби на 35 автори от Нов български университет фигурират в изложбата в галерия Сан Стефано. В произведенията се наблюдава иновативен и интердисциплинарен подход, характерен с особена мащабност на формите, съчетание на двуизмерност и обем и комбинация от нестандартни техники. В изложбата присъстват и пластики, създадени от преподавателите в специалност Керамика проф. д-р Моника Попова, преп. Алина Папазова и хон. преп. Димитър Петров. Вернисажът е на 19 май от 19:00, а изложбата разглеждаме до 18 юни.
 • Вечери на терасата: Съвременни украински автори

  16 май 2022

  На 16 май от 18:00 сме на терасата на Чешки център, където се запознаваме по-отблизо с най-доброто от съвременната украинска литература. Слушаме откъси от творби на автори като Юрий Андрухович, Сергей Жадан, Иван Андрусяк, Анна Багряна и Любко Дереш, а специални гости са техните преводачи Албена Стаменова, Райна Камберова, Димитър Христов. Входът е свободен, а високата литературна стойност - гарантирана.
 • Movie Music Night в "Строежа"

  13 май 2022

  Превръщаме петък 13-и в празник и замръкваме (за да осъмнем по-късно) в клуб Строежа, където слушаме селекция от най-добрите филмови парчета. От оригинален саундтрак до отделни песни, от Криминале до Мръсни танци - влизаме директно в екрана и се трансформираме в любимите си герои. Тематичното облекло е силно препоръчително. Все пак какъв по-добър повод да се дегизираш като някой предпочитан персонаж?

  Започваме в 22:00, а входът е свободен.
 • This Much I Know to Be True

  11 май 2022

  Документалният филм на Андрю Доминик улавя важен момент в съвместното творчество на Ник Кейв и Уорън Елис. Новите два албума на музикантите оживяват в зала Резонанс на Дом на киното и заедно проследяваме работата на артистичния тандем преди турнето им във Великобритания. След прожекцията се отправяме към КЪШ.БАР за една музикална вечер, посветена на творчеството на Ник Кейв.

  Началото е в 20:00, а билетите са тук. Бързаме да си запазим място, защото залата вече е почти пълна.

 • Сценарият си ти

  10 май 2022

  Пренасяме се директно на сцената с интерактивното представление на Playback Театър Storycatchers, защото сценарият този път е изцяло в нашите ръце. Задаваме тон на цялата постановка със собствените ни лични истории, които виждаме изиграни от актьорите пред нас.

  Целта на интерактивния социален театър е да събуди у  нас емпатия и толерантност, както и да ни предразположи да споделим емоциите и мислите си. От 19:00 сме в Топлоцентралата, за да усетим магията на споделеното преживяване. Входът е 10 лева, а билетите са тук.
 • Дуети с абстракции

  9 май 2022

  На 9 май германският хореограф Юлиан Вебер кани някои от най-емблематичните платна в Национална галерия Квадрат 500 на танц. Дуети с абстракции е първият пърформанс от танцовия фестивал Антистатик, който продължава до 19 май и включва спектакли от изявени български и чуждестранни творци.

  Движението на тялото влиза в диалог с форма, цвят и обем. Произведенията на Иван Ненов, Найден Петков и Лин Емери вдъхновяват Вебер за комуникация с абстракцията, чрез която хореографът изследва нейните специфики и ги изразява визуално с езика на жеста. Представлението започва в 19:00, а билети купуваме тук.
 • Жените наистина плачат

  7 май 2022

  Филмът на Мина Милева и Весела Казакова е удостоен с цели 5 номинации на фестивала за българско кино Васил Гендов. Гледаме го с вход свободен на 7 май в Дом на киното, а на следващия ден от 11:00 присъстваме на ексклузивна дискусия с екипа.

  На 15 май в Народен театър Иван Вазов научаваме дали лентата ще грабне награда за най-добър пълнометражен игрален филм. Дотогава ѝ стискаме палци и се насладим на невероятните актьорски изпълнения на Мария Бакалова и Ралица Стоянова.

  Пълната програма на фестивала разглеждаме тук.

 • Допусни

  6 май 2022

  На 6 май от 19:30 се отдаваме на едно интерактивно музикално преживяване в Софийската градска художествена галерия. Сетивният спектакъл взаимодейства директно с допира и слуха на публиката. Вокалният ансамбъл на Музикална лаборатория за Човека начело с Йордан Камджалов се превръщат в наши музикални гидове в този лабиринт на осезанието с характерния си еклектичен стил. Формацията обединява стилове от цялата история на музиката, като вплита в тях фолклорни мотиви и импровизации. Билетите са тук, като всички културни дейци се възползват от 50% отстъпка.
 • It's a learning process: Song Writing w/ ЖЛЪЧ

  5 май 2022

  Овладяваме изкуството на писане на текстове с помощта на небезизвестния софийски рапър Жлъч. Песните му неведнъж доказват, че са способни да ни развълнуват по най-различни начини: докато в един момент цялата тълпа скача и танцува под звуците на Немилост и Скоростна кутия, след малко рони сълзи на Противотежест, Тротоари и Шепа пепел. Именно с тази лирическа гъвкавост се срещаме на 5 май в КУПЕ от 19:00. Научаваме как се насища един инструментал със смисъл, как се импровизира текст, както и други езикови гимнастики. Входът е свободен.
 • ROYALTY

  4 май 2022

  На 4 май се освобождаваме от оковите на външната валидация, тласнати от вдъхновяващото танцово представление в Зала 1 на Топлоцентрала. Главното действащо лице на постановката, Мугиша Франк, гостува чак от Руанда, за да ни научи как да се откъснем от самосъзнанието на подчинени и да отдадем почит на природата.

  След танцовия театър се отпаравяме към бара на Топлоцентралата, за да се запознаем по-отблизо с творчеството и философията на Франк в рамките на разговор, модериран от Мария Косса. На 5 и 6 май танцьорът провежда и няколко уъркшопа: за африкански танц и африканска йога, след което прожектира филми със свое участие. Входът на прожекцията е свободен, а присъствието на всяко от останалите събития е на цена 20 лева с билет, купен от тук.
 • Гората на ужасите

  3 май 2022

  На 3 май потъваме в дълбините на София. Между стените на бивше бомбоубежище резонират музика и текстове, звучащи изключително актуално днес в контекста на войната в Украйна и тревожното време на фалшиви новини и глобална несигурност. В необичайното литературно четене  са включени откъси от Георги Марков, Стефан Бочев, Иван Хаджийски, Георги Господинов и Николай Грозни, посветени на парадоксалната склонност на човечеството да унищожава, вместо да гради.

  Литературно-политическият пърформанс се осъществява по идея на актрисата, журналист и филолог Искра Ангелова, която чертае паралел между мрачните сенки на миналото, нестабилното настояще и надвисналите заплахи на бъдещето.

  Срещаме се на моста Раковски в 17:45, откъдето заедно се насочваме към бомбоубежището. Входът е свободен.
 • Парников (д)ефект

  28 април 2022

  Обръщаме поглед към по-доброто бъдеще, но преди това – към К.Е.В.А, където на 28 април от 19:00 се срещаме с климатолози и икономисти, за да си изясним отговора на един изключително наболял въпрос: имаме ли все още време да спрем климатичните промени? Оказваме се увлечени от интригуваща (но също така и тревожна) дискусия по темата за ролята ни в предотвратяването на климатичната криза; научаваме кои последици са обратими, какъв е отпечатъкът на човешките емисии и защо е важно да се постигне въглеродна неутралност. Това са само някои от засегнатите проблеми в рамките на съвместното събитие на Ratio и Климатека. С билети се сдобиваме от тук.
 • The Doors Live Tribute

  27 април 2022

  Ако не се беше присъединил към печално известния Клуб 27, днес Джим Морисън щеше да е на почти 80 години. Припомняме си великите The Doors на 27 април в клуб Терминал 1 и изобщо нямаме нужда някой да ни насочи към най-близкия уиски бар, защото вече сме там и пеем с цяло гърло хитовете на една от най-знаковите рок групи на всички времена. В нея се превъплъщава българската банда Casual Threesome, която ще изпълни всичките ни любими парчета като същински Вал Килмър в биографичния филм за Морисън. Началото е в 22:00, а билетите са на цена 20 лева на място и тук.

 • Вечеря и кино: "Фрида"

  26 април 2022

  Преоткриваме връзката между храната и киното със серия от тематични вечери в The Steps. На 26 април гледаме филма за пъстрата художничка Фрида Кало - Фрида, биографичната драма на Джули Теймор - докато похапваме неустоими мексикански ястия. Специални коктейли чудесно допълват филмовата ни вечер. Започваме в 19:00, а за резервации звъним на телефона, посочен в събитието във Facebook. Там откриваме и пълното меню.
 • Vivat Bacchus

  21 април 2022

  На 21 април в Дом на киното ни очаква премиерният концерт-спектакъл, посветен на удоволствието от пиенето и причините за него. Експерти в областта са не други, а музикални величия като Верди, Моцарт, Шуберт, Росини и Мусоргски, чиито произведения съпровождат размишленията ни.

  Иновативният спектакъл на Стефан Прохоров изправя на една сцена актрисата Вилиана Димитрова с оперните певци Апостол Миленков и Ли Гън. Под музикалния съпровод на Виктория Василенко търсим отговори на фундаментални въпроси като: "Защо пием? Кои са най-върлите страни-почитателки на алкохола? Защо в България тачим виното до такава степен?"

  Всичко това, поставено в контекста на творчеството на бележити европейски композитори, ни дава пълната картина на проблематиката и ни докарва до тотално музикално опиянение.

  Започваме в 19:30, а билетите ни чакат тук.