Сбогом, Ленин! + Ratio + Мелба


10 ноември 2019
5 добри събития на 10 ноември:

СБОГОМ, ЛЕНИН
Берлинската стена е паднала, но в едни 79 квадратни метра ГДР продължава славно да вирее. Вероятно знаете, че нещо такова се случва в комедията от 2003 Сбогом, Ленин!, когато син се опитва да предпази майка си, като не ѝ казва какво се е променило по време на комата ѝ. Гледаме на 10 ноември в Дом на киното от 18:30 в серия прожекции на Гьоте-институт около 30-годиш-нината от падането на Стената.

RATIO: ЕСЕН
Мислите, че дните за размисъл са отминали? Нищо подобно. Тази неделя, 10 ноември, ви иска все така нащрек, но не по политически, а по научни причини. Есенното издание на целодневния форум Ratio светва Sofia Event Center в жълто и качва на подиума отбор умни лектори, които ще жонглират (на английски без превод) с любопитни теми от космоса, генетиката, оптимизацията на човешкия вид и края на света. Билетите за физическо присъствие там тъкмо свършиха, но може да вземете виртуални, за да гледате на видео, от ratio.bg/live.

ТИЧАНЕ х2
Ако уикенда планирате да въртите кръгчета в парка, вкарайте и малко драма в бягането – Morning Run е крос за 5, 10 или 20км в Борисовата. На 10 ноември в 09:00 го организира клуб Бегач, нужна е и регистрация на morningrun.begach.com, струва 49лв, а най-бързите получават награди в 11:00. Или предпочитате да бягате по вертикала? На 12 ноември в 17:00 ОББ пуска 300 състезателя да катерят 95-метровата сграда Милениум център – 24 етажа нагоре и още толкова надолу са пред вас след безплатна регистрация на drace.bg/ubbverticalrun.

МЕЛБА С КАФЕ И КИНО
За да ви допадне тази рецепта за неделя следобед, е нужно да обичате кафе: фестивалът за дизайн Мелба започва филмовата си програма с Aeropress, документалка за създаването на машината с това име. Ще има и демонстрация от Drekka как работи тя плюс дегустация на кафе – в Генератор за 5лв на 10 ноември от 15:00. В същия ден продължават с филм за Дитер Рамс от 18:00, а програмата с дизайн филми до 30 ноември върви на melba.bg.

ИСТОРИИ ОТ 90-ТЕ
След като събра Куфарът на брат ми и Бащите не си отиват, Невена Дишлиева-Кръстева даде нова тема за къси разкази: Истории от 90-те. Хора като Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Капка Тодорова и Еми Барух разказват спомени за Кравай, пазарите за касетки на черно, списанието Ах, Мария и музиката на Дейвид Боуи, а и представянето е тематично, като се замислиш – на 10 ноември в Перото от 18:30.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.