• Поезия в метрото

  10 ноември 2021

  снимка Иван Шишиев

  От 8 ноември до 20 декември вагоните и метростанциите на софийската подземна железница се превръщат в живи страници, изпъстрени европейска поезия на български и в оригинал. Оглеждаме се внимателно за стихове из спирките Сердика, Софийски университет, Национален стадион "Васил Левски", ИЕЦ - Цариградско шосе, Бели Дунав, Надежда, Хан Кубрат, Централна Ж.П. гара, Лъвов мост, НДК, Европейски съюз и Витоша. Автор на родното стихоплетство под земята е Петър Чухов, а сред чуждестранните поети блестят имената Марио Луци, Луис Гарсия Монтеро, Жорже де Сена, Константинос Кавафис и Линда Франс.

  Официалното откриване на инициативата е на 10 ноември от 18:00 в Полския институт в София, които организират проекта съвместно с Литературен вестник.
 • Демони

  9 ноември 2021

  Сцената на театър Азарян приветства дебюта на сдружение Enso с постановката Демони от шведския драматург Ларш Нурен. Режисьор на родната адаптация е Крис Шарков, а в главните роли гледаме Александра Димитрова, Адриан Филипов, Камелия Хатиб и Стоян Младенов.

  Сюжетната линия чертае съдбите на две млади съседски семейства - едното с две деца, а другото с безрезултатни деветгодишни опити за наследници. Алкохолът разпалва съвместната им вечеря и я превръща в арен на порочни игри и експерименти.

  Спектакълът предстои на 9 ноември от 19:00 часа, а билетите са предварително налични тук.
 • Guess The Song Quiz

  8 ноември 2021

  Каним всички меломани, шазами и ходещи джукбокс машини на Guess The Song Quiz в Teos Bar. Чакаме ви на 8 ноември от 20:00 часа с разнообразна, мелодична селекция и вкусни напитки за добро настроение, а победителите награждаваме с 50 лева безплатна консумация на бара.
 • Из Новия свят

  5 ноември 2021

  Диригентът Марк Кадин, тромпетистът Мирослав Петков и Симфоничният оркестър на Българското национално радио ни приветстват в зала България на 5 ноември от 19:00 часа. Програмата включва Кубинска увертюра от Джордж Гершуин, Бикът на покрива от Дариус Мийо, Рапсодия в синьо за тромпет и оркестър от Джордж Гершуин и българската премиера на Легенда за Милиано от Артуро Маркес. Билети за класическия концертен спектакъл са налични тук.
 • Ritmos Negros

  4 ноември 2021

  Афроперуанска авторска и автентична музика от Ritmos Negros ни потапя и разтапя в атмосферата на Sofia Live Club на 4 ноември от 20:00 часа. Симпатягите начело с Пиеро Епифания от Андите миксират фолклорни мотиви със съвременен джаз и ни обещават наистина магичен завършек на четвъртък.

 • Луда трева

  2 ноември 2021

  Чудните текстове на Йордан Радичков оживяват на сцената на театрална работилница Сфумато в рамките на проекта Ноев ковчег. Представлението  под сценичната версия и режисура на Маргарита Младенова и с участието на Албена Георгиева, Жана Рашева, Антонио Димитриевски, Каталин Старейшинска, Иван Николов и други гледаме на 2 ноември от 19:00 часа.
 • История на пластмасата

  1 ноември 2021

  Първият zero waste магазин за наливни продукти ни приветства с въздействаща кинолента за замърсяването на глобално ниво. На 1 ноември от 19:00 в Station Zero ще проследим стъпка по стъпка всички процеси, които задушават природата ни с пластмасово було.

 • Nirvana Tribute

  27 октомври 2021

  Слушаме Lithium, Come As You Are и The Man Who Sold The World на 27 октомври от 21:00 в Строежа. Като вокали ще се изявят Missher и Мария Маринова, на китарата е Юри Божинов, а за баса ще отговаря Йордан Гешаков. Наслаждаваме се на виолончелото на Илияна Георгиева от Dead Man''s Hat и на барабаните на Георги Варамезов, а с билети се сдобиваме тук.

 • Премиера на фотокнига "От упор"

  26 октомври 2021

  Фотографът Гаро Кешишян ни приветства в галерия Синтезис с новата си фотокнига От упор, съдържаща над 100 кадри от емблематични серии като Старата леярна, Цигани, Арменци. Разлистваме и попиваме творчеството на Кешишян на 26 октомври от 18:00 часа.
 • Краят на градината

  25 октомври 2021

  Заплитаме се в неразказаната история от Антон Павлович Чехов за тайната, изстрадана и най-голяма любов в живота му. Парченцата от сложния ѝ пъзел са събрани благодарение на над 50 пиеси, разкази и писма, които ни въвличат в бурен любовен танц на привличане и отблъскване. Спектакълът се съставлява от елементи на текст, музика и хореография. Режисьор на пиесата е Георги Михалков, а на 25 октомври в 19:30 гледаме в главните роли Десислава Чутуркова и Милен Николов на сцената на City Mark Art Center.

 • Latin Boulevard

  22 октомври 2021

  На 22 октомври бар Синтезис ни пренася в слънчева Куба. Латино ритмите сами задвижват телата ни в танц, а страстните вокали на Мартин Ташев и топлият тембър на тромбона ни карат да забравим, че лятото вече си е отишло. Започваме разходката си по този музикален Латино булевард от 20:00, след като платим 10 лева вход.
 • SoDOGGY - шалче за чувалче

  23 октомври 2021

  Любов, грижа и отдаденост за четириногите ни приятели ни въвличат в инициативата на SOHO Sofia и Ador Barador на 23 октомври от 12:00 до 18:00 часа. Коуъркинг пространството на SOHO оживява с красиви шалчета за кучета и хора. Сдобием ли се със стилна бандана, подаряваме чувалче със 17 килограма кучешка храна за опашатите обитатели на приют Фермата. В кампанията се включват и приятелите ни от Animal Rescue, които осигуряват сертификат срещу всяко дарение за каузата на четирикраките ни любимци. Домакините от SOHO пък приветстват всеки дарител с топла напитка и ведро настроение. Събитието съвпада със закриването на изложбата на Цвета Петрова – SoEXHIBITION Coping Mechanisms.
 • Amazon Dance

  28 октомври 2021

  снимки Андреас Лукаку

  Как биха изглеждали компютрите и алгоритмите на Amazon, пресъздадени чрез танц? Гьоте Институт - България и DA Fest ни канят на танцов пърформанс в търсене на връзка между работника и автоматизираните процеси. Спектакълът ще бъде последван от премиера на тематично видео, както и от дискусия с режисьора Нико Ангиули и хореографката Катерина Ел Рахеб. Повече информация за събитието, което се провежда едновременно онлайн и в залата на Гьоте Институт на 28 октомври от 18:00, откриваме тук. Инициативата съпътства регионалния проект EthicAI=LABS в изследване на етичните казуси, навлезли заедно с изкуствения интелект в различни сфери от живота ни.
 • Церемония по награждаването на победителите в CineLibri

  21 октомври 2021

  Дойде и най-чаканият момент от кино-литературния фестивал CineLibri – официалната церемония по награждаването. На 21 октомври от 19:30 в Зала 1 на НДК журито обявява победителите от международния конкурс за най-добър пълнометражен игрален филм, както и Голямата награда за най-добра литературна адаптация за годината. За да е пълно вълнението, след това гледаме режисьорския дебют на Шон Пен Денят на флага. Билети за тържеството намираме тук.
 • James Bond 007 Quiz

  18 октомври 2021

  Смъртта може да почака, но въпросите за любимата ни филмова поредица - не! Ако сте сред заклетите фенове на филмите за Джеймс Бонд, куизът на 18 октомври от 20:00 в Teos Bar е отлична възможност да се забавлявате с приятели, да се съревновавате с противници и да спечелите специална награда.
 • Ателие за драматургично писане

  20 октомври 2021

  Тазгодишното издание на фестивал-лаборатория за документален театър и съвременна драматургия NEDRAma ни поднася възможността на 20 октомври да се включим в ателие за драматургично писане под ръководството на Георги Тенев. От 19:00 в Национален студентски дом слушаме на живо напълно безплатно текстовете, създадени от младите драматурзи в рамките на лабораторията.

  Подробната програма на фестивала разглеждаме тук.

 • Ференц Лист – „Земно и неземно“

  19 октомври 2021

  На 19 октомври празнуваме 210 години от рождението на Ференц Лист с концерт, посветен на творчеството му. Майсторските ръце на Янко Маринов и Станислав Станчев и ангелските гласове на Вокален състав Импресия вдъхват живот на две произведения от унгарския виртуоз, едното от които не е изпълнявано в България досега.

  Наслаждаваме се на това музикално вълшебство от 19:00 в камерна зала България, а билети купуваме на касата или онлайн тук.

 • Сънят на Пилат

  16 октомври 2021

  За първи път от десетилетия български композитор представя голямо балетно заглавие, вдъхновено от Майстора и Маргарита на Михаил Булгаков. Танцовата мистерия по музиката на Стефан Димитров се осъществява от балета на Старозагорската опера, а композиторът предлага ефирен и съвременен превод на духовната визия на Булгаков и интерпретацията му за добро и зло, светлина и мрак, и корените на тези сили. В проекта участва и прочутият балетен танцьор и хореограф Василий Медведев, а билетите за спектакъла са налични тук. Гледаме го на 16 октомври от 19:00 в зала 1 на НДК.
 • Жлъч, Григовор, Гена

  15 октомври 2021

  Излитаме от Терминал 1 с римите на Жлъч, Григовор и Гена, за да се приземим в уикенда с любимия си чил стил. Партито ни приласкава да се раздадем подобаващо на 15 октомври от 21:00.
 • Парижките години на Кристо и Жан Клод

  14 октомври 2021

  Парижката епопея на Кристо и Жан-Клод започва в далечната 1958 година, ала не свършва дори с края на земния им път. Опаковането на Триумфалната арка бе последният (засега) посмъртно реализиран проект на двамата артисти, чийто съвместен живот и творчество изследваме със Софи Дюпле – главен уредник в Националния музей за съвременно изкуство и куратор на изложбата Кристо и Жан-Клод. Париж! Дюпле ни приветства на 14 октомври от 18:30 часа в Софийска градска художествена галерия.