• Портрет на момиче в пламъци

  16 февруари 2020

  Любопитството между млада художничка и нейния модел – момиче, което позира за портрет за евентуалния си бъдещ съпруг – се нажежава до копнеж в тази костюмна драма за Франция в края на 18 век, взела награда за сценарий в Кан. Гледаме на 16 февруари като част от програмата на София Прайд Филм Фест 2020.
 • Исторически куиз + See It Be It Talks

  20 февруари 2020

  Две добри събития на 20 февруари:

  ИСТОРИЧЕСКИ КУИЗ
  Или започва да ви втръсва от куизове, или тъкмо чувате за тях, но при всяко положение подобен не сте виждали. Хората зад образователните разходки По стъпките и сдружение Българска история повеждат викторина за живота и царуването на Борис III в City Stage на 20 февруари в 20:00, а вие записвате отбор от 3-8 души на 0898 543 369 и носите по 5лв на калпак. По-добрите накрая прибират настолни игри, концертни билети и още.

  SEE IT BE IT TALKS: WOMEN & KNOWLEDGE
  Програмата, привнесена от рекламния фест в Кан, вече 3 години ни запознава с успели жени като отговор на световния полов дисбаланс на високите позиции в бизнеса. На 20 февруари срещаме Биляна Савова (диагностицирана с множествена склероза и повела фондация Мога сам и лечебната програма План да бъда) и Евгения Сарафова (съосновател на Географ БГ и част от програми, свързани с Космоса). От 18:30 в Missia23 за без пари.
 • Гореща - стая за публики

  21 февруари 2020

  Стартиралата през 2019 програма пак е тук, за да отвори разговор около съвременния танц, хореографията и пърформанса, като среща артисти с техните публики в три различни дискусионно-преживенчески формата. Цялото инфо е тук и ако ви се среща с Росен Михайлов, Младен Алексиев, Снежанка Михайлова и Стефания Георгиева на 21-23 февруари, гледайте да сте се записали до 19-и. Безплатно е.
 • Монолозите ми

  17 февруари 2020

  "Избирам да възкреся отново монолози от пиеси и представления от независимия […] театър, които за съжаление вече няма на коя сцена да гледате", очертава плана си за 17 февруари Емона Илиева. Познавате я например от Хи Ро Ши Ма и Нарцис и ехо, а поводът да е в Mozei е поредицата, в която актьори рецитират любими монолози. Нейните ще вървят и с музика, а на следващия ден (пак от 19:00 за 15лв) слушаме Ованес Торосян.
 • Banff Mountain Film Festival

  19 февруари 2020

  снимка Surfer Dan

  От канадското градче Банф, където се провежда всеки ноември, приключенският кинофест изпраща най-добрите филми от програмата си на световно турне, което пристига тук на 19 и 20 февруари. С билети за 11.60/13.60лв от касите и сайта на Cinema City Paradise, с начало в 20:00 и в двата дни, гледаме по десетина заглавия за всичко от зимни, водни и сухопътни спортове до животински свят, природа и култура от различни точки на глобуса.
 • HMSU + Absolut парти

  15 февруари 2020

  Две добри събития на 15 февруари:

  HMSU: ДРЪМ И БАСС ВЪРТЕЛЕЖКА
  "Ексклузивна селекция от качествена нискочестотна музика", гласи менюто за тъмните часове между 15 и 16 февруари, когато HMSU разбива вратата на Терминал 1 и нахлува вътре със седем български артисти зад гърба си. От 22:00 нататък в стените ще се блъска дръменбейсът на Ogonek, Mocks, Acidtrip, Faith, Konspirator, Monotype, E:lee и Techdown, а присъединяването към тях струва 5 или 8лв в зависимост от часа.

  ABSOLUT CULTURE SHOCK VOL.4
  Вече знаете играта: известни хора стават диджеи в неестествена за себе си среда, така че и те, и ние заедно с тях да се шокираме освежително от нещо непознато. По тази схема вече танцувахме с Руши, Деси Слава и Маргарита Хранова, а този път работата става дебела: на 15 февруари от 23:30 в Carrusel следващият човек зад пулта е политикът Соломон Паси. Дори не знаем как да се облечем.
 • Между болката и нежността

  12 февруари 2020

  На Г. С. Раковски 63 от скоро свети ново пространство за култура - галерия Прегърни ме, която освен изложби, зарежда в програмата си всичко от концерти до филмови прожекции и рисуване в стила на известни художници, винаги с идеята да подпомага финансово благотворителната си дейност с деца в неравностойно положение. На 12 февруари ни канят на поетическо четене - срещу 10лв се присъединяваме към Силвия Чолева, която представя поетите Белослава Димитрова и Радослав Чичев, дошли с последните си стихосбирки (Месо и птици + Светкавици). Започват в 19:00.
 • Fuckup Nights + Плюс седем часа

  11 февруари 2020

  Две добри събития на 11 февруари:

  FUCKUP NIGHTS
  Всеки месец в 300+ града по света се случва по една такава вечер, в която няколко души се изправят пред публика да споделят смело професионалните си провали, цената, която са платили за тях и уроците, които са научили. Това са въздействащи истории за сринали се бизнеси, пропаднали партньорства, пропуснати възможности и идеи, които никога не виждат бял свят. Ако ви звучи някак тъжно, всъщност тонът е друг – идеята е чрез споделяне всички да разберем, че няма издигане без 1-2 (или 10) падания преди това. На 11 февруари от 19:30 в Студентски дом микрофонът е за трима гости: бизнесдамата Гена Събева, актрисата Силвия Петкова и Ирена Иванова, която от машинен инженер става човекът за култовото заведение Дедо Мацо в Княжево. Да ги чуем.

  ПЛЮС СЕДЕМ ЧАСА
  Япония ни води със 7 часа по Гринуич, но разликата не е само времева, както показва изложбата с модна фотография в Doza, проект на Иван Асен 22. Главен герой в нея е Ирмена Чичикова, снимана първо от японския фотограф Бенджамин Хънг в нощно Токио в носия и кимоно, а после от Златимир Араклиев в софийско студио и в необичайна перспектива. Гледаме фото разговора от 11 до 28 февруари.
 • Валентинки

  14 февруари 2020

  Край, току-що резервираха последната маса за 14 февруари, но има какво друго да правите.

  SHAME PARTY
  Срамният поп този път ще е подправен с пукане на сърцати балони, поне така се заканват, а са нетрадиционалисти и в друго: парти серията излиза от клубовете и след 22:30 влиза В парка (залата над Люмиер). Входът е 10лв, резервациите текат на 0899 57 44 81.

  ОСТАВА
  Ако ви е по-сладко от шоколад, и Остава така усещат нещата. В Терминал 1 започват в 22:00, подкрепени от Jin Monic, билетите са по 16лв предварително от eventim.bg, а да сте спонтанни ще ви струва 20лв на място.

  SWINGING STORIES
  Ясно е, че ако имате специални обувки за танцуване, най-съблазнителна ще е поканата да ги лъснете. В Lindy Hop (в НДК) на микрофона са DESY & The Shiny Stockings, а суингът се стича след 21:30 срещу 10лв.

  ВЛЮБЕНИ В СЕБЕ СИ
  Ако най-страстно обичате да се смеете, Комеди Клуб София заемат Зала 1 на НДК с шегите си за любовта и връзките. "Без майтап" ни обещават смешна вечер, така че едва ли много ще горчи – започва в 20:00, билетите от eventim.bg са по 28лв.

  AFRU PARTY
  "Декорация-провокация и анимация" се римуват в К.Е.В.А. след 22:30, когато трима диджеи прелъстяват с афробийт, афро хаус и денсхол. Има гости от Нигерия и Холандия, хост е Харита Асумани, а на входа ще ви спрат за 8лв преди полунощ, 10лв след.

  SMYAH
  Не е предложение за втори стендъп, а 5-часов сет, мислен като пътуване през жанровете: SMYAH ще ни пуска Amok всичко от дръменбейс до хип-хоп и даунтемпо – преслушайте го в Spotify, а после давайте към бара след 21:00.

  PLAYBACK THEATRE
  Ако имате усещането, че животът ви е писан от сценарист, вижте своите Любовни истории на това представление, което импровизира с подадени от публиката факти. В Студентски дом започват от 19:30 пред само 50 човека – кажете, че сте от тях, на 0889949683.
 • Номинирани за Оскар

  9 февруари 2020

  До решаващия 10 февруари имате още няколко мига да наваксате с филмите, които тази година протягат ръце към златния гол мъж от Академията. Повечето ги въртят в кината, така че тук търсете какво ви липсва: 1917, Жокера, Имало едно време... в Холивуд, Пълно ускорение, Джуди, Джоджо Заека, Болка и величие, Малки жени... На нас лично ни липсва корейският Паразит, но СФФ 2020 щял да го донесе.
 • Tsar B

  13 февруари 2020

  "Деветдесетарски. Черен. Еклектичен", казва за стила си белгийската аренби-поп-електро певица с вдъхновения като Björk и Grimes и царски псевдоним за моментите си на сцена. Иначе се казва Жюстин Буржу – музикант, продуцент и владетел на цигулката, чието стъпване в Black Flamingo Bar на 13 февруари ще ѝ е първо в тази част на Европа. Загрейте за нея с интервюто ѝ тук и късайте билет за 15лв от tickets.paysera.com.
 • Актьори срещу поети

  10 февруари 2020

  Планиран като еднократно събитие за Малкия сезон на Сфумато, форматът се оказва бомба и препълва залата в театъра вече пета година. Следващата възможност да разберете защо е на 10 февруари в 19:00 за 12лв, когато водещата Лили Гелева с песен вика под прожектора ту поет да чете изразително стиховете си, ту актьор да ги превърне в монолог, а публиката накрая казва кой отбор я е отвял повече.
 • Този малък свят + Ramsey Hercules

  8 февруари 2020

  снимка Мартин Пар

  Две добри събития на 8 февруари:

  ТОЗИ МАЛЪК СВЯТ
  Мартин Пар е британски фотограф с чувство за хумор, което силно му личи в серията за туризма в галерия Synthesis от 8 февруари, пък и на живо – той е тук за откриването от 19:00. Идете с дебела кожа, ако смятате пътуването за най-важния си интерес: изложбата, както пише Джеф Дайър, показва съгласие с присъдата над туризма като "поход на глупостта". Е, вие имате право на своя.

  RAMSEY HERCULES
  Не се е родил като Рамзи, нито като Херкулес – всъщност е Йордан, а понякога му викат и Бирата. Другите важни неща за него са, че обича винили (има магазин за тях), владее саксофона, пуска по Boogie.FM и пълни дансинги като селектор. Такава е работата му и на 8 февруари във FlipFlop – надяваме се да са поразбутали масите, защото в 20:00 влизаме с най-танцовата си стъпка.
 • Архитектурна вечер за всички

  31 януари 2020

  Кога за последно бяхте в Политехническия музей? Ето ви повод: събитието е съвместно с Български архитектурен модернизъм (които от години изследват движението на местна почва и пускат жестоки снимки във фейсбука си, а и в календар за 2020). Какво обаче значи "за всички"? Че докато децата строят къщи, ние обсъждаме естетиката и етиката на архитектурата – на 31 януари от 18:00 до 20:00, срещу 2лв за нас, безплатно за хлапетата.
 • ФАЗА х Erotomania

  7 февруари 2020

  Представят се като ъндърграунд движение за електронна музика, а сега излизат от подземието, за да раздвижат нас – в трите зали на Micro 9 артисти пускат музика 14 часа. Вече имате формула за следващия петък, 7 февруари, но внимание – входът е само с отрано купен билет за 26лв от bilet.bg. За да не пропуснете "изгряващата звезда" на Héctor Oaks, Errorbeauty и Erta Ale от Германия или IMOGEN от Англия, запазвайте сега.
 • Подземията на Рим

  5 февруари 2020

  От 40 години италианският археолог, спелеолог, фотограф и писател Карло Павєа изследва Древен Рим и дотук е публикувал открития за над 500 паметници, скрити под сегашния град. Точно така – това, че целият Рим е в отворени руини, не значи, че под земята няма още толкова, само че недостъпни за кого да е. На 5 февруари Карло разказва за този таен стар свят в Археологическия музей от 17:00 с вход свободен.
 • Емисия Stand-up

  6 февруари 2020

  Форматът е редовен за Inside Joke Stand-Up Comedy – на него комедианти от групата носят най-добрите си шеги от последния месец, а на 6 февруари входът от 15лв отива за борбата на едно малко момче с наскоро открит тумор на мозъка. Започват в 21:30 в Studio 5, водещи са Георги Кючуков и Димитър Велков, а кой ще ни разсмива, следим във фейсбук или се изненадваме на място след резервация на 0887 934 335.
 • Ratio: Слънцето отблизо

  5 февруари 2020

  снимка ЕКА

  На 7 срещу 8 февруари ЕКА ще изстреля Solar Orbiter – апарат, въоръжен с измервателни уреди, който ще помогне да разберем Слънцето по-добре и един ден може би да прогнозираме неговите изригвания и бури. Защо те са опасни за здравето и технологиите ни, какво е космически климат и още парещи въпроси разясняват трима доктори от Института по Астрономия към БАН на 5 февруари в 19:00 в City Stage с вход свободен.
 • Ах, този мюзикъл: Котките

  4 февруари 2020

  Критиката засипа с отровни коментари филма на Том Хупър (иначе свикнал да печели Оскари за мюзикълите си), но и това е добра причина да видите бродуейското зрелище с хора-превърнати-в-котки и да завъртите сами палеца си нагоре или надолу. Пък и е последният филм от мини-феста Ах, този мюзикъл - на 4 февруари от 19:00 в Люмиер Лидл.
 • Сън в лятна нощ

  3 февруари 2020

  Клише е да се каже, че пиеса на Шекспир е съвършена (дори когато не е вярно), но първата му голяма комедия е точно такава. Чиста захар е от край до край, а как да се покажат фантастичните ѝ елементи, задава интрига в поставянето ѝ. Гледаме как я виждат режисьорът и преподавател Елена Панайотова и актьори от НБУ в Студентски дом на 3 февруари от 19:00 с билети за 6/8/10лв от epaygo.bg и ticketportal.bg.