• Златното сърце на София

  2 юли 2014

  Журналистите Горан Благоев и Найо Тицин направиха отличен документален филм за вероятно най-емблематичната сграда в града ни – величествения храм-паметник Александър Невски. Носи красивото име Златното сърце на София и можете да го гледате в Euro Cinema от 17:30.
 • Stick to Your Guns

  1 юли 2014

  Още не можем да повярваме, че преди две години Stick to Your Guns оглавиха няколко от Billboard и iTunes чартовете. При това – без да променят ударното си хардкор/метълкор звучене. По-важното обаче е, че на 1 юли американците ще вилнеят в малката зала на Mixtape 5, а билетите са само 25лв, което е нищо за банда от подобна класа.
 • Трагедия и слава

  30 юни 2014

  В самото начало на седмицата ще отбележим 101 години от началото на кървавата Втора балканска война в голямата зала на Военния клуб с прожекция на документалния филм на Петър и Росен Теодосиеви: Трагедия и слава – 1913. Началото е в 18:00, входът е напълно свободен, а на място ще можете да намерите и доста книги, свързани с Балканските войни.
 • Музика в небето

  29 юни 2014

  снимка Симеон Стоилов Студио

  Белослава, бендът на Живко Петров и симфоничният оркестър на Lufthansa ще направят един специален предиобеден концерт на летище София. Събитието неслучайно носи името Музика в небето, а билетите (35лв) ви очакват в мрежата на Eventim.
 • Форум

  28 юни 2014

  Едно от най-интересните събития на продължаващия вече втора седмица в Пловдив One Design Week е Форумът. Както винаги, на него лекции ще изнесат изключително интересни дизайнери и артисти като Джесика Уолш, Джулиет Кинчин, Азуса Мураками и Александър Гроувс. Всичко това се случва в Дома на културата между 10:30 и 21:00 с кратки почивки за обедно хапване и вечерно питие.
 • Ярослав Вешин

  27 юни 2014

  Значението на Ярослав Вешин за българската живопис е измеримо със значението на Вазов за българската литература. Затова наричаме изложбата на негови картини в галерия Нюанс (Денкоглу 42) не просто препоръчителна, а задължителна. Можете да я разгледате до 15 юли, при това – няколко пъти.
 • Пиер Кюлифор–Пейo

  25 юни 2014

  Славина Илиева

  Създателят на сините качулати създанийца, познати като Смърфовете, е роден тъкмо на тази дата през 1928. Символично отбелязваме рождения ден на белгийския художник Пиер Кюлифор–Пейо с ровене в архивите на детството.
 • Неореализъм 1943 – 1954

  26 юни 2014

  Славина Илиева

  Последната част от 163-минутната лента Неореализъм 1941‑1954 на режисьора Пиеро Тартани закрива едноименната панорама в Дом на киното. Часът е 18:30, а входът е свободен.
 • Забележително съзидание

  24 юни 2014

  Славина Илиева

  Сградата на Централната минерална баня навършва 100 години. По този повод излезе книгата Хроника на едно забележително съзидание, която детайлно проследява историята и строежа на великолепната постройка. Книгата може да бъде купена от щанда на Музея за история на София, който подготвя и изложба, посветена на 100-годишнината на Банята.
 • Исландия

  23 юни 2014

  Славина Илиева

  Митично място е Исландия и въпреки че сме далече от него, можем лесно да го посетим в поредицата фотографии на Артин Шахбазян, правени през есента на 2013. Изложбата е подредена в галерия Credo Bonum до 30 юни и носи красноречивото име Исландия – земя отвъд реалността.
 • Балетът на Том Голд

  22 юни 2014

  Славина Илиева

  Балетът на Том Голд представлява поредната глава от историята на американските хореографи в рамките на инициативата Американски балет за България. Мястото е Софийска опера и балет, а датите са само три (20, 21 и 22 юни), така че побързайте.
 • Lacoste L!ve

  21 юни 2014

  Славина Илиева

  Нов аромат, нова перспектива. Лятото посреща с изненадващ парфюм от Lacoste L!ve, който може да бъде ”изживян” в специалния павилион на марката, очакващ ви в Княжеската градина. Налице са уникално ухание, необичаен флакон и заиграване с 3D-технологията. Акцентът е върху изкуството, което всеки един от нас може да създава, следвайки собствените си интереси и желания.
 • Просешка опера

  20 юни 2014

  Славина Илиева

  Прочутата Просешка опера на обичания от нас Бенджамин Бритън ще „посети” Музикален център Борис Христов от 18:00. Постановчик е Симеон Симеонов, на пианото е Ина Попдимитрова, а солисти са студентите от класа по оперно пеене на Наталия Афеян (НБУ). Входът е символичен – само 5 лв.
 • One Design Week

  19 юни 2014

  Славина Илиева

  Щастливци сме, че Пловдив е толкова близо. На 20 юни там започва дългоочакваната седмица (даже девет дни), посветена на дизайна – One Design Week, която обещава купища интересни изложби, презентации, нови места, книги, музика, сред неповторимата атмосфера на онзи Пловдив, който обичаме силно.
 • Sabai

  18 юни 2014

  Славина Илиева

  Столичният пристан за авторски бижута и фотография – Sabai (Неофит Рилски 63), навърши своята първа година. По този повод през целия юни в стилния магазин-галерия ще може да се любуваме на авторските бижута на Николай Сърдъмов, Мариета Ценова, арх. Пламен Тодоров (Zoom Studio) и Нева Балникова.
 • Туве Янсон

  17 юни 2014

  Славина Илиева

  Купуването на нова книга е празник всеки ден. Затова посветете 17-ия ден от тази юнска седмица на Туве Янсон. На български език (изд. Жанет 45), в превод на Анелия Петрунова, излезе изчерпателната биографична книга на Буел Вестин за шведската художничка и писателка – Туве Янсон: Думи, образи, живот, дело.
 • Георги Арнаудов: 10801

  16 юни 2014

  Славина Илиева

  Българският композитор Георги Арнаудов ще представи концерт с авторска музика в НМУ Любомир Пипков (Оборище 17) заедно със солисти и камерен оркестър Млади виртуози, с диригент Христо Христов. Събитието носи името 10801 – точно толкова на брой са дните, които до този момент композиторът е посветил изцяло на музиката.
 • Първи стъпки в калиграфията

  15 юни 2014

  Славина Илиева

  Първи стъпки в калиграфията е едно от интересните събития от програмата на фестивала за типография Typofest (12-20 юни). Кристина Борисова и Костадин Кокаланов ще ви запознаят с техниките на красивото писане с перо чрез няколко прости калиграфски шрифта и осигурени от организаторите материали. Работилницата ще се проведе от 09:00 до 14:00 часа в betahaus, а регистрация за участие може да направите на typofest.bg.
 • Обиколка на Витоша

  14 юни 2014

  Славина Илиева

  Съботният ден е посветен на Витоша. Точно в шест сутринта пред резиденция Бояна започва годишната колоездачна обиколка на планината, а походът за скороходци стартира в полунощ на същия ден. Повече за планинския маратон може да научите на vitosha100km.bg. В случай, че проспите началото на маратона, продължете лежерното настроение с фестивала, комбиниращ класна бира и хубава музика – BeerRelation в Южния парк (от 12:00 до 22:00).
 • Площад Възраждане

  13 юни 2014

  Славина Илиева

  Независимо дали сте суеверни или не, бихте могли да направите най-малко едно интересно нещо на фаталния петък 13-и. Разходете се след работа до площад Възраждане (градинката е създадена в далечната 1937), седнете на някоя пейка под великолепните чинари и опитайте да си представите скулптурата на котката с извития гръбнак (дело на Васил Зидаров), украсявала чешмата на площадчето, която, уви, днес е безследно изчезнала.